درمان شوره سر : چگونه از شوره سر خلاص شویم؟

چگونه شوره سر خود را از بین ببریم؟ این سؤال، یکی از پرتکرارترین سؤالات در حیطه پوست و مو است. شوره سر یک مشکل رایج است؛ به طوری که حتماً خودتان یا اطرافیانتان آن را تجربه کرده‌اید. خوشبختانه، روش های خانگی زیادی برای درمان شوره سر وجود دارد. می‌توانید با استفاده از مواد طبیعی، به راحتی با شوره سر مقابله کنید.

در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، همراه ما باشید تا با بهترین روش های خانگی درمان شوره سر آشنا شویم.

از بین بردن شوره سر

علت شوره سر چیست؟

قبل از اینکه بفهمیم شوره سر چگونه از بین می رود، باید با علت شوره سر آشنا باشیم. به طور کلی، عوامل زیادی می‌توانند در ایجاد شوره سر نقش داشته باشند. رایج‌ترین دلایل شوره سر عبارت‌اند از:

  • چرب بودن پوست سر
  • تکثیر و رشد بی‌رویه قارچ در سطح پوست سر
  • شستشوی نامناسب موها
  • تجمع سلول‌های مرده روی سر
  • شانه کردن بیش از حد موها
  • ایجاد اصطکاک زیاد با پوست سر (با وسایلی مانند برس، کلاه و …)
  • رشد مخمری به نام مالاسزیا روی پوست سر
  • استفاده از شامپو، نرم‌کننده یا ماسک موی بی‌کیفیت
  • قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید
  • تغذیه نامناسب
  • گردوغبار و آلودگی هوا
  • دوره بلوغ
  • بیماری‌های خاص (مانند ایدز و پارکینسون)

جالب است بدانید که مردان، بیشتر از زنان دچار شوره سر می‌شوند.

روش درمان شوره سر چگونه است؟

برای درمان شوره سر در خانه، می‌توانید از روش‌های زیر کمک بگیرید:

روغن درخت چای

قرن‌ها است که از روغن درخت چای برای درمان جوش و پسوریازیس استفاده می‌شود. از نظر علمی ثابت شده است که روغن درخت چای، خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی قوی دارد. این ویژگی می‌تواند به درمان شوره سر کمک کند.

آزمایشات نشان داده است که روغن درخت چای، با گونه خاصی از قارچ که می‌تواند باعث درماتیت سبورئیک و شوره سر شود، مبارزه می‌کند.

در یک پژوهش دیگر، ۱۲۶ فرد مبتلا به شوره سر هر روز از یک شامپوی حاوی ۵ درصد روغن درخت چای استفاده کردند. پس از 4 هفته، شوره سر تا 41 درصد کاهش یافت و چربی و خارش پوست سر کنترل شد.

توجه داشته باشید که روغن درخت چای ممکن است پوست‌های حساس را تحریک کند. بنابراین، بهتر است آن را با چند قطره روغن نارگیل ترکیب کرده و سپس روی سر بمالید.

روغن نارگیل

روغن نارگیل یک روش خانگی دیگر برای درمان شوره سر است. این روغن با آبرسانی پوست سر و جلوگیری از خشک شدن آن، مانع از پوسته‌پوسته شدن سر می‌شود.

روغن نارگیل همچنین به درمان اگزما، یک بیماری پوستی که باعث شوره سر می‌شود، کمک می‌کند. طبق نتایج یک پژوهش، استفاده 8 هفته‌ای از روغن نارگیل روی پوست سر، درماتیت آتوپیک (نوعی اگزما) را تا 68 درصد کاهش می‌دهد.

از آنجایی که روغن نارگیل و ترکیبات آن خاصیت ضد میکروبی دارند، می‌توانند میکروبیوم پوست سر را نیز متعادل کنند. این اتفاق ممکن است در درمان قارچ‌ها و باکتری‌های مسبب شوره سر، مؤثر باشد.

آلوئه ورا

آلوئه ورا نوعی گیاه ساکولنت است که در بسیاری از پمادهای پوستی، لوازم آرایشی و لوسیون‌ها یافت می‌شود. ژل این گیاه به درمان بیماری‌های پوستی مانند سوختگی، پسوریازیس و تبخال کمک می‌کند.

خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی آلوئه ورا نیز ممکن است با شوره سر مقابله کند. تاکنون چند مطالعه آزمایشگاهی نشان داده است که ژل آلوئه ورا، چندین گونه قارچ را از بین می‌برد. این ویژگی می‌تواند در درمان شوره سر ناشی از عفونت قارچی مؤثر باشد.

کاهش استرس

استرس بر بسیاری از جنبه‌های سلامت جسم و روان، تأثیر منفی می‌گذارد. اگرچه استرس به خودی خود باعث شوره سر نمی‌شود، اما می‌تواند پوست را خشک‌تر یا چرب‌تر کند. همچنین باعث خارش پوست نیز می‌شود. این اتفاقات دست به دست هم داده و شوره سر را به وجود می‌آورند. پس، استرس به طور غیر مستقیم در ایجاد شوره نقش دارد.

علاوه بر این‌ها، استرس فعالیت سیستم ایمنی را در درازمدت تغییر داده یا سرکوب می‌کند. نتیجه این سرکوب، کاهش توانایی بدن برای مبارزه با عفونت‌های قارچی و بیماری‌های پوستی است. به همین دلیل، بدن بیشتر از قبل مستعد شوره سر می‌شود.

برای کنترل استرس، می‌توانید تکنیک‌هایی مانند مدیتیشن، یوگا، تنفس عمیق و رایحه درمانی را امتحان کنید.

سرکه سیب

سرکه سیب رقیق‌شده فواید زیادی برای پوست دارد و یکی از آن‌ها، درمان شوره سر است. اسیدیته سرکه باعث حذف سلول‌های مرده از پوست سر می‌شود. سرکه همچنین pH پوست را تنظیم می‌کند؛ عاملی که منجر به کاهش رشد قارچ‌ها شده و شوره سر را از بین می‌برد.

با این حال، اگر پوست حساسی دارید یا مبتلا به اگزما هستید، نباید از سرکه روی پوست خود استفاده کنید. این کار باعث تحریک و التهاب پوست می‌شود.

آسپرین

سالیسیلیک اسید یکی از ترکیبات موجود در آسپرین است که خاصیت ضد التهابی دارد. جالب است بدانید که این ماده، یکی از مواد تشکیل‌دهنده شامپوهای ضد شوره است. سالیسیلیک اسید پوسته‌های سر را از بین می‌برد.

یک آزمایش نشان داد که شامپو حاوی سالیسیلیک اسید (همراه با مواد دیگر مانند گلیکولیک اسید و اوره) به طرز قابل توجهی شوره و خارش سر را بهبود می‌بخشد.

برای درمان شوره سر، دو قرص آسپرین را خرد کرده و قبل از شستن موهایتان، آن را به شامپوی خود اضافه کنید.

امگا 3

اسیدهای چرب امگا 3 نقش مهمی در بدن دارند. این مواد برای عملکرد قلب، سیستم ایمنی و ریه‌ها بسیار مهم هستند. امگا 3 همچنین برای سلامت پوست ضروری است؛ چرا که تولید چربی پوست را تنظیم کرده و به جلوگیری از پیری زودرس کمک می‌کند.

کمبود اسیدهای چرب امگا 3 می‌تواند باعث عوارض ناخوشایندی از جمله خشکی مو، خشکی پوست و حتی شوره سر شود. بهبودی کند زخم‌ها نیز می‌تواند نشانه کمبود امگا 3 باشد.

تخم کتان، ماهی و گردو منابع غذایی امگا 3 هستند. همچنین می‌توانید از داروخانه قرص امگا 3 تهیه کنید.

پروبیوتیک

پروبیوتیک‌ها، باکتری‌های مفیدی هستند که از بدن در برابر آلرژی، بالا رفتن کلسترول و افزایش وزن محافظت می‌کنند. این باکتری‌ها همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شوند. در نتیجه، بدن به خوبی با عفونت‌های قارچی مسبب شوره سر مقابله می‌کند.

یک آزمایش نشان داد که مصرف پروبیوتیک به مدت 56 روز، شوره سر را به طرز قابل توجهی کاهش می‌دهد. همچنین اثبات شده است که پروبیوتیک‌ها به درمان بیماری‌های پوستی مانند اگزما و درماتیت، به ویژه در کودکان کمک می‌کنند.

برای تأمین پروبیوتیک مورد نیاز بدن، می‌توانید از مواد غذایی تخمیری استفاده کنید. مکمل پروبیوتیک نیز در داروخانه‌ها در دسترس است.

جوش شیرین

جوش شیرین یک درمان سریع، راحت و ارزان برای شوره سر است. این ماده پوست سر را به آرامی لایه‌برداری می‌کند. از این رو، مانع از خارش و پوسته‌پوسته شدن سر می‌شود. جوش شیرین همچنین دارای خاصیت ضد قارچی است که می‌تواند در درمان شوره مؤثر باشد.

به این منظور، جوش شیرین را روی پوست سر (خیس باشد) ماساژ دهید. اجازه دهید 1 تا 2 دقیقه بماند. سپس آن را با شامپو بشویید.

تغذیه سالم

اگرچه آزمایشات بیشتری برای مشخص شدن رابطه بین رژیم غذایی و شوره سر مورد نیاز است، اما بسیاری از افراد با مصرف نکردن یک سری مواد غذایی، متوجه بهبود خارش و شوره سر می‌شوند.

علاوه بر این، رژیم غذایی مناسب با کنترل رشد مخمر و بهبود میکروبیوم روده، از ایجاد عفونت‌ قارچی در بدن جلوگیری می‌کند. این امر می‌تواند در درمان شوره سر مؤثر باشد.

غذاهایی که ممکن است در ایجاد شوره نقش داشته باشند شامل:

  • کربوهیدرات‌های تصفیه‎شده مانند نان سفید و ماکارونی
  • گوشت قرمز
  • غذاهای فراوری‌شده مانند سوسیس و کالباس
  • غذاهای سرخ‌شده
  • غذاها و نوشیدنی‌های شیرین

همچنین برخی افراد به مواد غذایی خاصی مانند بادمجان، فلفل و گوجه فرنگی حساسیت دارند.

کلام آخر

در این مقاله آموختیم که چگونه شوره سر را برطرف کنیم. اگرچه درمان شوره سر کمی زمان‌بر است، اما روش های خانگی ذکر شده در این مقاله، در این راه کمک زیادی به شما می‌کنند. اگر نتوانستید شوره سر را با درمان خانگی از بین ببرید، با متخصص پوست و مو مشورت کنید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *