شوره سر یک عارضه شایع است که باعث پوسته پوسته شدن پوست سر می شود. برخی افراد مبتلا به این عارضه، دچار ریزش مو نیز می شوند. اما آیا شوره سر مقصر این اتفاق است؟ یا به عبارت دیگر، آیا شوره سر باعث ریزش مو می شود؟
در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، همراه ما باشید تا ارتباط شوره سر و ریزش مو را بررسی کنیم.
آیا شوره سر باعث ریزش مو می شود؟
در بیشتر موارد، شوره سر مستقیماً باعث ریزش مو نمی شود. اما خارش ناشی از آن می تواند منجر به خاراندن مداوم پوست سر توسط فرد شود. این اتفاق می تواند به فولیکول های مو آسیب رسانده و منجر به ریزش مو شود.
علاوه بر این، شوره سر می تواند ریزش مو را در افراد مبتلا به آلوپسی آندروژنیک افزایش دهد. آلوپسی آندروژنیک نوعی بیماری است که باعث طاسی با الگوی مردانه و زنانه می شود.
با این حال، ریزش مو ناشی از شوره سر معمولاٌ منجر به طاسی کامل نمی شود.
چگونه از ریزش مو ناشی از شوره سر جلوگیری کنیم؟
پیشگیری از ریزش موی ناشی از شوره سر، مستلزم این است که خارش پوست سر کنترل شود. این کار میل فرد را به خاراندن سر کاهش داده و از فولیکول های مو در برابر آسیب بیشتر محافظت می کند.
برای درمان ریزش مو ناشی از شوره سر باید مراحل زیر را طی کرد:
مرحله اول: تشخیص علت شوره سر
عوامل مختلفی می توانند باعث ایجاد شوره سر شوند؛ از شستشوی نامناسب مو گرفته تا بیماری های زمینه ای پوست. اگر مطمئن نیستید که چه چیزی باعث شوره سر شما شده است، باید با متخصص پوست و مو مشورت کنید.
برخی از بیماری های پوست سر علائمی مشابه شوره دارند. از این رو، ممکن است با شوره سر اشتباه گرفته شوند. این بیماری ها عبارت اند از:
- خشکی پوست سر: این اتفاق باعث ایجاد پوسته های کوچک روی پوست سر می شود که معمولاً با قرمزی یا التهاب همراه نیستند.
- درماتیت سبورئیک: این بیماری باعث ایجاد بثورات پوستی می شود که اغلب قرمز، پوسته پوسته و چرب هستند. پوسته های حاصل از درماتیت سبورئیک می تواند سفید یا زرد باشد.
- قارچ مالاسزیا: مالاسزیا قارچی است که تقریباً در پوست سر همه ما یافت می شود. با این حال، گاهی اوقات بیش از حد رشد می کند و باعث تحریک پوست سر می شود. رشد بیش از حد این قارچ همچنین باعث رشد سلول های اضافی در پوست سر می شود. هنگامی که این سلول های اضافی می میرند، ظاهری شبیه شوره سر پیدا می کنند.
- درماتیت تماسی: حساسیت به برخی مواد موجود در محصولاتی مانند شامپو و رنگ مو، می تواند باعث درماتیت تماسی در برخی افراد شود. درماتیت تماسی علائمی مانند قرمزی و پوسته پوسته شدن پوست را به همراه دارد.
متخصص پوست و مو می تواند به شما در تشخیص علت اصلی شوره سر کمک کند تا بتوانید بهتر و سریع تر آن را درمان کنید.
مرحله دوم: درمان شوره سر
روش های مختلفی برای درمان شوره سر وجود دارد. مانند:
استفاده از شامپوهای دارویی
می توانید از شامپوهای دارویی استفاده کنید که به طور تخصصی برای درمان شوره سر طراحی شده اند. شامپوهای حاوی مواد زیر، می توانند به درمان شوره کمک کنند:
- پیریتیون زینک
- سالیسیلیک اسید
- کتوکونازول
- سولفید سلنیوم (توجه: می تواند باعث تغییر رنگ موهای دکلره شده شود)
اگر شوره سر خفیف باشد، ممکن است فقط به مدت چند هفته نیاز به استفاده از شامپوی دارویی داشته باشید.
مرطوب کردن پوست سر
صرف نظر از علت اصلی شوره سر، مهم است که پوست سر خود را با مرطوب کننده مناسب آبرسانی کنید. این امر به ویژه هنگام استفاده از شامپوهای دارویی، به ویژه آنهایی که حاوی سالیسیلیک اسید هستند، اهمیت دارد. زیرا استفاده مرتب از سالیسیلیک اسید می تواند باعث خشکی پوست سر شود.
سعی کنید پوست سر خود را با روغن نارگیل ماساژ دهید. سپس آن را بشویید. روغن نارگیل علاوه بر مرطوب کنندگی، خاصیت ضد قارچی نیز دارد. یک پژوهش در سال 2015 نشان داد که فعالیت ضد قارچی روغن نارگیل برابر با ماده دارویی کتوکونازول است.
اگر احساس می کنید به درماتیت سبورئیک مبتلا شده اید، از مالیدن روغن روی پوست سر خودداری کنید. این کار ممکن است باعث تحریک بیشتر پوست شود.
عدم استفاده از محصولات تحریک کننده مو
رنگ مو، محلول کراتینه و محصولاتی از این قبیل، اغلب حاوی مواد شیمیایی هستند که می توانند پوست حساس سر را تحریک کنند. این اتفاق منجر به درماتیت تماسی می شود. یکی دیگر از علل بروز درماتیت تماسی، وجود مواد نگهدارنده و اسانس در محصولات مرتبط با مو است.
نمونه هایی از مواد تحریک کننده در محصولات مراقبت از مو عبارت اند از:
- رایحه طبیعی یا مصنوعی
- سفید کننده ها
- مواد شوینده
- فرمالدئید
اگر دچار شوره سر شدید، بهتر است شامپو، نرم کننده و سایر محصولات مراقبت از موی خود را تغییر دهید.
کنترل استرس
اگرچه استرس مستقیماً باعث شوره نمی شود، اما می تواند سیستم ایمنی بدن را در طول زمان تضعیف کند. این اتفاق می تواند پوست سر را به قارچ مالاسزیا حساس تر کند. در نتیجه، باعث شوره خواهد شد.
سعی کنید استرس خود را با تکنیک های آرامش بخش مانند یوگا و مدیتیشن مدیریت کنید. پیاده روی و تمرینات تنفسی نیز می توانند در کاهش استرس مؤثر باشند.
قرار گرفتن در معرض نور خورشید
اگرچه اشعه ماوراء بنفش موجود در نور خورشید باعث پیری زودرس شده و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد، اما قرار گرفتن اندک در معرض نور خورشید برای بدن ضروری است. مقدار کم نور خورشید می تواند برای درمان شوره سر مفید باشد. اما یادتان باشد که حتماً از کرم ضد آفتاب روی صورت و بدن خود استفاده کنید.
کلام آخر
همانطور که دیدیم، شوره سر مستقیماً باعث ریزش مو نمی شود. اما خارش ناشی از آن می تواند به فولیکول های مو آسیب برساند و منجر به ریزش مو شود. این مشکل دائمی نیست و به محض درمان شوره، ریزش مو نیز برطرف می شود.
منبع: healthline
دیدگاه کاربران