هیچ درمانی برای هپاتیت B وجود ندارد، بنابراین پزشکان برای پیشگیری از آن به واکسیناسیون اعتماد میکنند. هپاتیت B به کبد حمله میکند و بدون درمان ممکن است منجر به عوارض تهدید کننده زندگی شود. سازمان بهداشت جهانی (WHO) تخمین میزند که 296 میلیون نفر در سراسر جهان با هپاتیت B زندگی میکنند. این آمار شامل 2.4 میلیون نفر است که در ایالات متحده زندگی میکنند.
حدود 25 درصد از افراد مبتلا به هپاتیت B مزمن دچار اسکار کبد (سیروز)، نارسایی کبد یا سرطان کبد میشوند. با این حال، ایمنسازی به طور قابل توجهی احتمال ابتلای فرد به عفونت با ویروس را کاهش میدهد. پزشکان معمولا توصیه میکنند که نوزادان واکسن اولیه هپاتیت B خود را در اولین روز زندگی خود دریافت کنند.
فهرست مقالات
هپاتیت B چیست؟
هپاتیت B یک عفونت جدی کبدی است. در برخی موارد، میتواند باعث سرطان کبد، دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در سراسر جهان شود. پزشکان هپاتیت B را یک عفونت خاموش مینامند، زیرا بسیاری از افراد در اولین ابتلا به آن علائمی ندارند. با وجود این، آنها هنوز هم میتوانند ویروس را از طریق تماس مستقیم با خون، مایع منی یا سایر مایعات بدن حامل ویروس به دیگران منتقل کنند.
والدینی که به این عفونت مبتلا هستند نیز میتوانند ویروس را در حین تولد به نوزادان خود منتقل کنند. با این حال، هر نوزاد تازه متولد شده در معرض خطر است زیرا هپاتیت B به راحتی گسترش مییابد. علائم شایع این بیماری عبارتند از:
- درد مفاصل
- تب
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع
- استفراغ
- دل درد
- مدفوع رنگ پریده یا روشن
- ادرار تیره
افراد همچنین ممکن است با پیشرفت بیماری علائم جدیتری از جمله استفراغ شدید، زردی چشم یا پوست و معده متورم را تجربه کنند.
چرا واکسن توصیه میشود؟
آکادمی اطفال آمریکا (AAP) و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) هر دو توصیه میکنند که نوزادان اولین دوز واکسن هپاتیت B را در 24 ساعت اول زندگی خود دریافت کنند. یکی از دلایل این امر این است که والدین مادرزادی میتوانند عفونت را به نوزاد منتقل کنند – پزشکان به این عفونت پریناتال میگویند.
اگر نوزادی به هپاتیت B مبتلا شود، احتمال زیادی وجود دارد که این عفونت مزمن باشد، به این معنی که برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت. بدون درمان، آنها میتوانند عوارض کبدی تهدید کننده زندگی ایجاد کنند.
برنامه واکسن هپاتیت B کودک
کودکان معمولاً واکسن هپاتیت B را به صورت مجموعهای از سه واکسن دریافت میکنند:
- بعد از تولد
- سن 1-2 ماهگی
- سن 6 تا 18 ماهگی
اگر والدین نوزادی که متولد میشوند مبتلا به هپاتیت B هستند، باید واکسن را ظرف 12 ساعت پس از تولد دریافت کنند. آنها همچنین نیاز به تزریق گلوبولین ایمنی هپاتیت بی (HBIG) دارند تا محافظت فوری ایجاد کنند. علاوه بر این، اگر نوزاد نارس با وزن کم متولد شود، سه دوز اضافی واکسن دریافت میکند.
نوزادان متولد شده از مادران بدون هپاتیت B باید اولین واکسن خود را ظرف 24 ساعت پس از تولد دریافت کنند. اگر نوزاد نارس به دنیا میآمد یا وزن کمی داشت، اولین دوز خود را در 1 ماهگی یا زمانی که از بیمارستان خارج میشدند، دریافت میکردند.
فواید واکسن هپاتیت B
مزیت اصلی واکسن اثربخشی آن است. AAP میگوید که اگر نوزاد اولین دوز را ظرف 24 ساعت پس از زایمان دریافت کند، واکسن 75 تا 95 درصد در جلوگیری از انتقال هپاتیت B از والدین به نوزاد موثر است. علاوه بر این، اگر نوزاد تازه متولد شده داروی HBIG را در زمان صحیح با یک سری واکسن های بعدی دریافت کند، AAP تخمین میزند که میزان عفونت به 0.7-1.1٪ کاهش مییابد. بنابراین، نوزاد باید سری کامل واکسنهای هپاتیت B را برای بهترین محافظت ممکن تکمیل کند.
آیا ایمن است؟
تحقیقات نشان میدهد که واکسنهای هپاتیت B راهی ایمن و موثر برای پیشگیری از عفونتهای هپاتیت B هستند. به گفته منبع CDCTrusted، واکسن بسیار ایمن است و سری کامل واکسن بالاترین سطح ممکن محافظت را در برابر عفونت هپاتیت B ارائه میکند.
واکسنها هم در حین تولید و هم زمانی که پزشکان شروع به تجویز آنها به مردم میکنند تحت نظارت مداوم ایمنی قرار دارند. هر نشانهای از پاسخ بالقوه خطرناک به واکسن منجر به فراخوانی فوری میشود، به این معنی که آنها به طور کلی بسیار ایمن هستند.
عوارض جانبی احتمالی
با توجه به منبع معتبر CDCT، واکسن هپاتیت B نمیتواند باعث هپاتیت B شود. اگرچه تولیدکنندگان از بخشهایی از ویروس هپاتیت B برای ساخت واکسن استفاده میکنند، اما این واکسنها غیرفعال هستند. آنها فقط برای آموزش بدن برای مبارزه با سلول های خاص ویروس عمل میکنند. با این حال، مردم باید بدانند که مانند هر دارویی، واکسن خطر عوارض جانبی جزئی را به همراه دارد. از جمله این موارد میتوان به درد یا درد در محل تزریق اشاره کرد. با این حال، این موارد معمولاً در عرض 72 ساعت از بین میروند. والدین و مراقبان میتوانند این عوارض جانبی را با نکات زیر به حداقل برسانند:
- استفاده از یک پارچه خنک و مرطوب برای کاهش درد و تورم در محل تزریق
- کاهش تب با حمام اسفنجی آب خنک
- به کودک مایعات بیشتری بدهید
- دادن مسکن غیر اسپرین به توصیه پزشک
چند روز کودک را زیر نظر بگیرید و در صورت وجود هر گونه نگرانی با پزشک تماس بگیرید.
عوارض جانبی و ارتباط نادر
در حالی که بسیاری از مردم خطرات برخی از جنبههای واکسیناسیون را اشتباه درک میکنند یا اشتباه بیان میکنند، هنوز شرایط احتمالاً شدیدی وجود دارد که پزشکان ممکن است با واکسیناسیون هپاتیت B مرتبط کنند. یک بررسی سال 2017 این عوارض نادر احتمالی را مورد بحث قرار میدهد. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که این نتایج به این معنی نیست که واکسیناسیون باعث ایجاد این شرایط میشود – در عوض، ممکن است ارتباطی بین آنها وجود داشته باشد. شرایط ممکن عبارتند از:
- توقف غیرطبیعی تنفس که آپنه نامیده میشود در نوزادان نارس
- واسکولیت یا التهاب رگهای خونی
- یک دوره هیپوتونیک-کمپاسخ، که باعث مشکلات عضلانی و پوست رنگ پریده میشود.
- پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی که باعث ایجاد لکههای قرمز روی پوست میشود.
همچنین ممکن است یک نوزاد در موارد بسیار نادر واکنش آلرژیک شدید به واکسن داشته باشد. هر گونه علائم آنافیلاکسی، مانند ظاهر شدن نوزاد دچار مشکل تنفسی، بثورات پوستی یا تغییر رنگ پوست، نشاندهنده نیاز به مراقبت فوری پزشکی است. آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک شدید است که میتواند زندگی را تهدید کند. علائم به طور ناگهانی ایجاد می شوند و عبارتند از:
- کندوها
- تورم صورت یا دهان
- خسخس سینه
- تنفس سریع و کم عمق
- ضربان قلب سریع
- پوست لطیف
- اضطراب یا سردرگمی
- سرگیجه
- استفراغ
- لبهای آبی یا سفید
- غش یا از دست دادن هوشیاری
اگر کسی این علائم را دارد:
- بررسی کنید که آیا آنها قلم اپینفرین حمل میکنند یا خیر. اگر چنین هستند، دستورالعملهای کنار قلم را برای استفاده از آن دنبال کنید.
- به اورژانس زنگ بزنید.
- فرد را از حالت ایستاده دراز بکشید. اگر استفراغ کرده اند، آنها را به پهلو بچرخانید.
- تا رسیدن اورژانس با آنها بمانید.
- برخی از افراد ممکن است به بیش از یک تزریق اپینفرین نیاز داشته باشند. اگر علائم در عرض 5 تا 15 دقیقه بهبود نیافتند، یا دوباره برگشتند، اگر فرد دارای قلم دوم است، از قلم دوم استفاده کنید.
خطرات عدم دریافت واکسن چیست؟
خطر اصلی عدم دریافت واکسن توسط نوزاد این است که ممکن است به ویروس هپاتیت B مبتلا شود. هپاتیت B در درجه اول به کبد حمله میکند و باعث التهاب میشود که میتواند به مرور زمان به این اندام آسیب برساند. عفونت حاد کمتر از 6 ماه طول میکشد و ممکن است در برخی افراد هیچ علامتی ایجاد نکند.
بسیاری از عفونتهای حاد بدون درمان برطرف میشوند. اگر عفونت به مدت 6 ماه یا بیشتر ادامه یابد، پزشکان آن را مزمن مینامند. عفونتهای مزمن به مرور زمان خطر آسیب دیدن کبد را افزایش میدهند. با افزایش این آسیب، میتواند کبد را زخمی کند که به عنوان سیروز شناخته میشود. این آسیب طولانی مدت ممکن است منجر به عوارض دیگری از جمله سرطان کبد شود. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه حدود 820000 نفر بر اثر نارسایی کبد یا سرطان کبد ناشی از هپاتیت B جان خود را از دست میدهند.
خلاصه
کارشناسان واکسن هپاتیت B را بی خطر و موثر میدانند. افراد به طور ایدهآل باید واکسن را در سنین جوانی دریافت کنند تا از ابتلا به هپاتیت B محافظت کنند. AAP توصیه میکند نوزادان را در روز تولد واکسینه کنند.
دیدگاه کاربران