هر قسمت از پوست که دارای غدد ترشحکننده چربی یا فولیکولهای مو باشد، میتواند دچار جوش شود. به همین دلیل بسیاری از افراد نه تنها با جوش صورت دست و پنجه نرم میکنند، بلکه با جوش روی کمر، شانه و بازو نیز مواجه میشوند.
اما علت جوش روی کمر چیست و چگونه درمان میشود؟ در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، همراه ما باشید تا به این سؤالات پاسخ دهیم.
فهرست مقالات
چرا کمر جوش می زند؟
جوش روی کمر ناشی از تجمع چربی، عرق و سلولهای مرده در منافذ پوست است. تجمع این آلودگیها نه تنها باعث مسدود شدن منافذ پوست میشود، بلکه محلی برای رشد باکتریهای جوشزا به وجود میآورد. به همین دلیل اگر پوستتان به طور طبیعی چرب باشد یا بدن خود را به درستی نشویید، با جوش کمر روبهرو میشوید.
به طور کلی، دلیل جوش روی کمر ممکن است موارد زیر باشد:
- ژنتیک: اگر والدین شما به جوش صورت و بدن مبتلا باشند، شما نیز به احتمال زیاد این مشکل را تجربه خواهید کرد.
- اصطکاک: مالیده شدن پیراهن، کوله پشتی، تجهیزات ورزشی و … روی پوست کمر میتواند باعث جوش شود.
- هورمونها: بانوان باردار و نوجوانانی که در دوران بلوغ هستند، بیشتر از دیگران دچار جوش میشوند. چرا که تغییرات هورمونی در بدن این افراد بیشتر است. برخی بیماریهای هورمونی (مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک) نیز میتوانند باعث ایجاد جوش شوند.
- داروها: برخی از داروها، از جمله کورتیکواستروئیدها، میتوانند روی کمر جوش ایجاد کنند.
- بهداشت فردی ضعیف: مالیده شدن چربی موها به پوست کمر، باعث جوش میشود. جوش روی کمر همچنین میتواند ناشی از ملحفه، حوله یا لباس کثیف باشد.
- محصولات پوستی نامناسب: برخی از لوسیونها و کرمها به علت چرب بودن، منافذ پوست را مسدود کرده و منجر به جوش میشوند.
- استرس و اضطراب: وقتی اضطراب یا استرس زیادی دارید، بدن هورمون کورتیزول بیشتری تولید میکند. یکی از اثرات افزایش هورمون کورتیزول، ترشح چربی بیشتر توسط پوست است. این اتفاق میتواند روی صورت و بدن جوش ایجاد کند.
- تعریق: عرق میتواند روی پوست باقی بماند. از آنجایی که تجمع عرق و چربی، منافذ پوست را مسدود میکند، احتمال بروز جوش افزایش مییابد.
شناسایی علت جوش روی کمر اولین قدم برای درمان آن است.
چگونه جوش های کمر را از بین ببریم؟
اکنون که با دلایل جوش آشنا شدیم، نوبت آن است که یاد بگیریم چگونه جوش های بازو و کمر را از بین ببریم. اگر در ناحیه کمر به جوشهای خفیف مبتلا هستید، میتوانید از روشهای خانگی برای درمان آن استفاده کنید. به این منظور:
- از ترکاندن یا فشار دادن جوشها خودداری کنید: ترکاندن یا فشار دادن جوشها میتواند باعث آسیب به پوست شود. در نتیجه، نه تنها جای جوش روی بدن باقی میماند، بلکه جوشها عفونی میشوند.
- پوست خود را تمیز نگه دارید: از یک شوینده باکیفیت و فاقد روغن برای شستشوی بدن استفاده کنید. همیشه بعد از ورزش دوش بگیرید و لباس تمیز بپوشید. اگر روی پوست جوش فعال وجود دارد، نباید از لیف، اسکراب یا کیسه استفاده کنید.
- ضد جوش موضعی را امتحان کنید: ژلهای حاوی بنزوئیل پراکسید میتوانند جوش روی کمر را درمان کنند. همچنین میتوانید از ضد جوشهای حاوی رتینوئید یا سالیسیلیک اسید استفاده کنید.
- حوله و روتختی را به طور مرتب بشویید: استفاده از حوله، روتختی و روبالشی تمیز بسیار مهم است. اگر آنها را به طور مرتب نشویید، بستر مناسبی برای تکثیر باکتریها فراهم میشود. این باکتریها بعداً به پوست صورت و بدن انتقال یافته و باعث جوش میشوند. سعی کنید یک بار در هفته روتختی و حولههای خود را بشویید.
اگر این روشها نتیجهبخش نبودند، میتوانید از راهکارهای درمانی قویتر کمک بگیرید. مانند:
شوینده ضد جوش
هر روز بعد از عرق کردن، کمر خود را با یک شوینده ضد جوش ملایم شستشو دهید. از استفاده از صابونهای حاوی مواد شیمیایی خشن و قابض اجتناب کنید؛ این کار باعث افزایش التهاب میشود. شویندههای حاوی بنزوئیل پراکسید برای درمان جوش کمر بسیار مؤثر هستند.
رتینوئید
در کنار استفاده از شوینده حاوی بنزوئیل پراکسید، یک ژل یا کرم حاوی رتینوئید 0/1 درصد نیز تهیه کنید. بعد از دوش گرفتن و قبل از خواب، آن را روی کمر بمالید. این روش به درمان سریعتر جوش کمک میکند.
لوسیون مرطوب کننده
گاهی اوقات خشکی بیش از حد پوست باعث فعالتر شدن غدد ترشحکننده چربی میشود. بنابراین اگر بعد از حمام کردن، در ناحیه کمر احساس خشکی میکنید، باید از یک لوسیون سبک و بدون چربی برای آبرسانی پوست استفاده کنید.
قرص ضد بارداری
اگر جوش کمر با هورمونها و چرخه قاعدگی مرتبط باشد، میتوان از قرصهای ضد بارداری برای درمان آن کمک گرفت. افزایش هورمون تستوسترون تولید چربی پوست را افزایش داده و از این طریق، باعث ایجاد جوش میشود.
بیماریهایی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک، میتوانند باعث تولید بیش از حد تستوسترون شوند. مصرف قرص ضد بارداری این هورمون را کاهش میدهد. به همین دلیل بسیاری از بانوان برای درمان جوش صورت و بدن، از قرص ضد بارداری استفاده میکنند.
با این حال، قرصهای ضد بارداری اغلب دارای عوارض جانبی هستند. قبل از مصرف این قرصها باید با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید برای شما خطرناک نیستند.
آنتی بیوتیک خوراکی
داروهایی مانند داکسی سایکلین و اریترومایسین میتوانند باکتریهای جوشزا روی پوست را کاهش دهند. اما قبل از مصرف آنتی بیوتیک حتماً باید با پزشک مشورت کنید؛ چرا که مصرف خودسرانه آن میتواند باکتریهای سالم روده را از بین ببرد.
ایزوترتینوئین
هدف این دارو برطرف کردن چربی بیش از حد پوست، کاهش التهاب، درمان انسداد منافذ و حذف باکتریهای مضر است. 85 درصد از افرادی که ایزوترتینوئین مصرف میکنند، پس از گذراندن یک دوره درمان، برای همیشه از جوش روی کمر خلاص میشوند.
با این حال، این دارو ممکن است عوارض جانبی نیز داشته باشد. عوارض جانبی رایج آن شامل خشکی پوست، چشم، بینی و دهان، خارش و سردرد است. مواردی مانند تمایل به خودکشی، پرخاشگری، مشکل در حرکت اندامها و بثورات پوستی شدید نیز از عوارض جانبی نادر ایزوترتینوئین هستند.
برای مصرف این دارو نیز باید حتماً با پزشک مشورت کنید.
آنتی آندروژن
به داروهایی که تولید هورمون تستوسترون را تا حد زیادی کاهش میدهند، آنتی آندروژن گفته میشود. از رایجترین آنتی اندروژنها میتوان به سیپروترون استات، اتینیل استرادیول یا اسپیرونولاکتون اشاره کرد.
مصرف این داروها فقط با تجویز پزشک صورت میگیرد. آنتی اندروژنها برای کسانی تجویز میشوند که از مصرف قرصهای ضد بارداری نتیجه نمیگیرند.
نور درمانی و لیزر درمانی
یکی دیگر از روشهای درمان جوش روی کمر، نور درمانی و لیزر درمانی است. انواع مختلفی از نور درمانی وجود دارد؛ مانند نور درمانی قرمز، نور درمانی آبی و نور درمانی مادون قرمز.
دستگاههای نور درمانی خانگی میتوانند در از بین بردن جوشها مؤثر باشند؛ اما شدت نور ساطعشده از آنها کمتر از نوری است که متخصص پوست استفاده میکند.
چگونه از جوش روی کمر پیشگیری کنیم؟
با رعایت نکات زیر، میتوان احتمال جوش زدن کمر را کاهش داد:
- بعد از تعریق بدن، لباسهایتان را عوض کنید.
- لباسهای خود را مرتباً بشویید.
- به طور منظم دوش بگیرید.
- از لباسهای ورزشی پلاستیکی و کوله پشتیهای سنگین استفاده نکنید.
- استرس خود را مدیریت کنید.
- اگر به ساحل میروید یا به هر دلیلی در معرض نور خورشید قرار میگیرید، روی کمر خود ضد آفتاب بدون چربی بزنید.
- از استفاده از لوسیونها و کرمهای چرب و معطر روی ناحیه کمر خودداری کنید.
- برای شستن لباسها از شویندههای عطری استفاده نکنید.
- ملحفههای روی تخت را مرتباً بشویید.
- از حوله تمیز استفاده کنید.
- پیراهنهای گشاد، عرقگیر یا نخی بپوشید.
گاهی اوقات مصرف برخی داروها باعث ایجاد جوش روی صورت و بدن میشود. اگر داروی خاصی مصرف میکنید، بهتر است با پزشک درباره عوارض جانبی آن صحبت کنید.
کلام آخر
در این مقاله، آموختیم که چگونه کمری صاف و بدون جوش داشته باشیم. جوش روی کمر زمانی اتفاق میافتد که چربی، عرق و سلولهای مرده، منافذ پوست را مسدود کنند. خوشبختانه روشهای خانگی و کلینیکی زیادی برای حل این مشکل وجود دارد. اگر نمیدانید که کدام روش درمانی برای شما مؤثرتر است، میتوانید با متخصص پوست مشورت کنید.
دیدگاه کاربران