آلوپسی چیست و چگونه درمان می شود؟ (راهنمای کامل)

آلوپسی نوعی بیماری پوستی است که باعث ریزش مو می‌شود. این بیماری می‌تواند هم در ناحیه سر و هم در بخش‌های مختلف بدن رخ دهد. اگرچه احتمال بروز آلوپسی در مردان بیشتر است، ولی زنان هم ممکن است به آن مبتلا شوند. اما علائم آلوپسی چیست؟ چه روش هایی برای درمان این بیماری وجود دارد؟

در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، همراه ما باشید تا علت، علائم و روش درمان آلوپسی را بررسی کنیم.

انواع آلوپسی

بیماری پوستی آلوپسی چیست؟

ریزش 50 تا 100 تار مو در طول روز، طبیعی است و تقریباً برای همه ما رخ می‌دهد. اما از آنجایی که موهای جدید هم‌زمان در حال رشد هستند، این اتفاق باعث کچلی یا طاسی نمی‌شود.

در بیماری آلوپسی موها می‌ریزند؛ بدون اینکه با موهای جدید جایگزین شوند. در نتیجه، پوست سر یا بدن دچار کچلی می‌شود. ریزش موی ناشی از آلوپسی ممکن است دائمی یا موقتی باشد.

بیماری پوستی آلوپسی سه نوع اصلی دارد: آلوپسی آره آتا، آلوپسی توتالیس و آلوپسی یونیورسالیس.

  • آلوپسی آره آتا: آلوپسی آره آتا یکی از شایع‌ترین انواع ریزش مو است. این نوعی آلوپسی، باعث ایجاد طاسی منطقه‌ای می‌شود. نام دیگر آلوپسی آره آتا، ریزش موی سکه‌ای است.
  • آلوپسی توتالیس: آلوپسی توتالیس نوعی ریزش مو است که کل سر، از جمله مژه‌ها و ابروها را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. در واقع آلوپسی توتالیس، مرحله پیشرفته‌تری از آلوپسی آره آتا است.
  • آلوپسی یونیورسالیس: آلوپسی یونیورسالیس باعث ریزش مو در سراسر بدن می‌شود. به این معنی که پوست سر و بدن، عاری از مو است. این شدیدترین نوع آلوپسی به شمار می‌رود؛ به همین دلیل بسیار نادر است. آلوپسی یونیورسالیس تنها در 1 نفر از هر 100 هزار نفر رخ می‌دهد.

در ادامه، با علت و علائم بیماری آلوپسی آشنا می‌شویم.

علت آلوپسی

معمولاً یک یا چند مورد از عوامل زیر، می‌تواند در ایجاد آلوپسی مؤثر باشد:

ژنتیک

شایع‌ترین علت ریزش مو در جهان، نوعی آلوپسی ارثی است که با افزایش سن اتفاق می‌افتد. این بیماری آلوپسی آندروژنیک یا طاسی با الگوی مردانه/زنانه نامیده می‌شود. این نوع آلوپسی باعث عقب رفتن خط مو و طاسی منطقه‌ای در مردان می‌شود. اما در زنان، خود را به شکل ریزش و نازک شدن مو در امتداد تاج سر نشان می‌دهد.

بیماری و تغییرات هورمونی

اختلالات و بیماری‌های مختلفی می‌توانند باعث ریزش موی دائم یا موقت شوند؛ مانند تغییرات هورمونی به دلیل بارداری، زایمان، یائسگی و مشکلات تیروئید. ضعف سیستم ایمنی نیز می‌تواند باعث آلوپسی آره آتا شود. از دیگر علت‌های ریزش مو می‌توان به عفونت‌های پوست سر (مانند کرم حلقه‌ای) و اختلال روانی کندن مو اشاره کرد.

داروها و مکمل ها

ریزش مو ممکن است یکی از عوارض جانبی داروها باشد؛ مانند داروهایی که برای سرطان، آرتریت، افسردگی، مشکلات قلبی، نقرس و فشار خون بالا استفاده می‌شوند.

پرتو درمانی یا شیمی درمانی

آلوپسی می‌تواند به علت شیمی درمانی یا پرتو درمانی رخ دهد. این نوع ریزش مو، یکی از مشهودترین عوارض جانبی داروهای شیمی درمانی است. گاهی اوقات حتی بعد از اتمام درمان، ممکن است موها مثل قبل رشد نکنند.

شوک استرس زا

بسیاری از افراد بعد از تجربه یک شوک فیزیکی یا احساسی، دچار ریزش و نازک شدن مو می‌شوند. این نوع آلوپسی موقتی است.

مدل موی نامناسب

سفت بستن موها می‌تواند باعث نوعی ریزش مو به نام آلوپسی کششی شود. استفاده از محصولات نامناسب یا روغن داغ برای موها نیز ممکن است ریزش مو را به همراه داشته باشد.

علائم آلوپسی چیست؟

از آنجایی که عوامل مختلفی در ابتلا به آلوپسی نقش دارند، علائم آلوپسی می‌تواند در هر فرد متفاوت باشد. اما رایج‌ترین علائم آلوپسی چیست؟

  • عقب رفتن خط موی پیشانی: شایع‌ترین نوع آلوپسی، عقب رفتن خط موی پیشانی است. این نوع ریزش مو بیشتر در مردان و زنان مسن رخ می‌دهد.
  • طاسی منطقه‌ای: برخی از افراد دچار ریزش موی سکه‌ای می‌شوند. این اتفاق، خود را به شکل طاسی منطقه‌ای روی پوست سر یا بدن نشان می‌دهد. کچلی ریش و ابرو نیز رایج است. پوست ممکن است قبل از ریزش مو، دچار خارش یا درد شود.
  • سست شدن ناگهانی موها: تجربه کردن یک شوک فیزیکی یا روحی، می‌تواند باعث سست شدن مو شود. در چنین شرایطی، بعد از هر بار شانه کردن یا دست کشیدن در موها، تعدادی از تارهای مو دچار ریزش می‌شوند. این نوع ریزش مو معمولاً موقتی است.
  • ریزش موی تمام بدن: برخی از بیماری‌ها و معالجه‌های پزشکی، مانند شیمی درمانی برای سرطان، می‌تواند منجر به ریزش مو در سراسر بدن شود. در این نوع آلوپسی، موها معمولاً دوباره رشد می‌کنند.
  • پوسته پوسته شدن سر: وجود پوسته‌های ریز بین موها، می‌تواند نشانه بیماری پوست سر باشد. قارچ‌ها، باکتری‌ها و کرم‌های حلقوی می‌توانند روی پوست سر تکثیر شوند. یکی از عوارض این اتفاق، ریزش مو است.

چگونه آلوپسی را درمان کنیم؟

تا اینجا با علت و علائم آلوپسی آشنا شدیم. اما روش درمان بیماری آلوپسی چیست؟ قبل از هر چیزی، باید بدانید که آلوپسی آره آتا قابل درمان نیست. اما می‌توان به رشد مجدد موها کمک کرد.

روش های درمان ریزش مو ناشی از آلوپسی عبارت‌اند از:

کورتیکواستروئیدها

کورتیکواستروئیدها، نوعی داروی ضدالتهابی هستند که برای درمان بیماری‌های خودایمنی تجویز می‌شوند. آنها را می‌توان به پوست سر یا سایر نواحی بدن تزریق کرد. کورتیکواستروئیدها به صورت قرص، پماد و کرم نیز تولید می‌شوند.

این داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند. به همین دلیل باید قبل از مصرف کورتیکواستروئیدها، حتماً با پزشک مشورت کنید.

ایمونوتراپی موضعی

از ایمونوتراپی موضعی زمانی استفاده می‌شود که ریزش مو زیاد باشد. در این روش، یک سری مواد شیمیایی خاص روی پوست سر اعمال می‌شود تا واکنش آلرژیک ایجاد کند. این واکنش در واقع همان چیزی است که باعث رشد مجدد موها می‌شود.

ماینوکسیدیل

ماینوکسیدیل نوعی محلول موضعی است که روی پوست سر مالیده می‌شود. معمولاً 12 هفته طول می‌کشد تا دارو اثر کند. باید توجه داشت که ماینوکسیدیل نمی‌تواند همه انواع آلوپسی را درمان کند.

سایر روش ها

اگر اختلالات سیستم ایمنی باعث آلوپسی شده باشد، پزشک برای تنظیم سیستم ایمنی دارو تجویز می‌کند. در مواردی که استرس مسبب ریزش مو است، فرد باید برای کنترل استرس به روان‌شناس صحبت کند. محافظت از پوست سر در برابر نور خورشید نیز، می‌تواند در درمان ریزش مو مؤثر باشد.

کلام آخر

آلوپسی معمولاً عارضه خطرناکی نیست؛ اما می‌تواند باعث نگرانی فرد شود. یادتان باشد که استرس یکی از اصلی‌ترین دلایل ریزش مو است. بنابراین در گام اول، لازم است خونسردی خود را حفظ کنید. سپس برای معاینه بیشتر، به پزشک مراجعه نمایید. روش های زیادی برای رشد مجدد موها وجود دارد.

به نظر شما، بهترین روش درمان آلوپسی چیست؟ تجربیات خود را از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *