اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که قصد دارند بینی خود را عمل کنند، حتماً میدانید که باید قبل از رفتن زیر تیغ جراحی درباره نحوه عمل بینی اطلاعاتی کسب کنید. یکی از مهمترین مواردی که باید قبل از عمل نسبت به آن آگاهی داشته باشید این است که دو مدل مختلف جراحی زیبایی بینی وجود دارد؛ عمل باز بینی و عمل بسته بینی. واضح است که هر یک از این روشها مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند.
در مقالات قبلی به بررسی عمل بسته بینی پرداختیم و امروز میخواهیم درباره عمل باز بینی صحبت کنیم. در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان همراه ما باشید تا با روش انجام، مزایا و معایب عمل باز بینی آشنا شویم.
فهرست مقالات
عمل باز بینی چیست و چگونه انجام می شود؟
عمل باز بینی نوعی جراحی زیبایی است که میتوان به کمک آن مواردی مانند اندازه، شکل، زاویه و برآمدگی بینی را تغییر داد. به این صورت که چند برش کوچک در اطراف بینی ایجاد شده و پوست بینی بلند میشود. این امر به جراح این امکان را میدهد تا بتواند بر غضروف و استخوان بینی تسلط کامل داشته باشد و تغییرات لازم را روی آن اعمال کند. در نهایت بعد از تغییر دادن ظاهر بینی، پوست آن سرجای قبلی خود قرار میگیرد و بخیه زده میشود.
اگرچه تکنیکهای دیگری مانند عمل بسته بینی وجود دارد که دوره بهبودی کوتاهتر و هزینه کمتری دارند، اما یکی از نقاط قوت عمل باز بینی این است که جراح دید کاملی روی استخوان بینی داشته و میتواند خیلی مسلطتر و راحتتر عیوب آن را رفع کند. در حالی که در عمل بسته بینی دید جراح محدودتر است؛ چرا که برشهای جراحی درون سوراخهای بینی ایجاد شدهاند نه سطح خارجی بینی.
به طور کلی، مراحل جراحی باز بینی به شکل زیر است:
- بیهوش کردن بیمار
- ایجاد کردن برش جراحی در ناحیه زیر بینی
- بلند کردن پوست روی بینی به سمت بالا
- رفع عیوب بینی و تغییر شکل دادن استخوان و غضروف
- قرار دادن پوست بینی در جای اولیه
- بخیه زدن برشهای جراحی
- قرار دادن آتل یا گچ روی بینی
در تمامی مراحل بالا بیمار بیهوش بوده و چیزی حس نخواهد کرد.
جراحی باز بینی چه عوارض و پیامدهایی دارد؟
عمل باز بینی نیز مانند همه جراحیها یک سری عوارض جانبی احتمالی دارد. به طور کلی، عوارض جراحی باز بینی نسبت به جراحی بسته بینی، پلاسما جت، تزریق فیلر و … بیشتر است. اما این به این معنا نیست که این عمل برای همه خطرناک خواهد بود. با این حال، همه افراد باید قبل از انجام هرگونه جراحی از پیامدهای احتمالی آن مطلع باشند.
عوارض عمل باز بینی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- کبودی
- خونریزی
- تورم در بینی، زیر چشم و گونه
- بیحسی در ناحیه بینی
- عفونت
- قرمزی پوست
- درد
- واکنش بدن به مواد بیهوشی
- مشکل در تنفس از طریق بینی
- ماندن جای زخم و بخیه در اطراف بینی
- آسیب دیدن تیغه میانی بینی در حین جراحی
- نامتقارن شدن بینی بعد از جراحی
- تغییر رنگ پوست بینی
- آسیب به اعصاب ناحیه اطراف بینی
- پاره شدن رگهای خونی
- هماتوما (جمع شدن خون زیر پوست)
- در موارد نادر، مرگ در اثر مواد بیهوشی
همانطور که گفتیم، خیلی از موارد بالا برای بیشتر افرادی که جراحی بینی انجام میدهند اتفاق نمیافتد. اینکه بیمار عوارض خطرناک عمل بینی را تجربه کند یا نکند، بستگی به مهارت جراح، سلامت جسمانی بیمار و رعایت مراقبتهای بعد از عمل دارد. در ادامه، شایعترین عوارض عمل باز بینی را بیشتر بررسی میکنیم.
درد
از آنجایی که در عمل باز بینی تغییرات گستردهای در استخوان و غضروف بینی ایجاد میشود، ممکن است بعد از جراحی مقداری درد یا ناراحتی را تجربه کنید. خوشبختانه، این ناراحتی معمولاً جزئی بوده و از نظر بیشتر افراد استفاده از مسکنهای بدون نسخه برای کنترل این درد کفایت میکند. اگر حساسیت خاصی به درد دارید یا به اصطلاح «آستانه تحمل درد» شما پایین است، ممکن است جراح برایتان داروهای ضد درد قویتری را تجویز کند.
تورم
یکی از متداولترین عوارض جراحی باز بینی، ایجاد شدن تورم در اطراف چشم، گونه و بینی است. تورم در روزهای بعد از جراحی بیشتر بیشتر میشود؛ اما پس از حدود دو هفته کاملاً از بین میرود. توجه داشته باشید که تا شش ماه پس از عمل بینی ممکن است هنوز هم اندکی تورم جزئی وجود داشته باشد. به همین دلیل ظاهر نهایی بینی معمولاً بعد از 6 ماه قابل مشاهده خواهد بود.
کبودی
کبودی یکی دیگر از عوارض جانبی رایج عمل باز بینی است. میزان کبودیبعد از جراحی بسته به ویژگیهای جسمانی بیمار و مهارت جراح متفاوت خواهد بود. کبودی معمولاً در ناحیه اطراف چشم دیده میشود و میتواند تا 10 روز ادامه داشته باشد. اگرچه کبودی به خودی خود نشانه خطرناکی نیست، اما باید به آن توجه کافی داشته باشید. در صورتی که کبودی بیش از حد طول بکشد، ممکن است نشانه عفونت باشد.
مراقبت های قبل و بعد از عمل باز بینی چیست؟
قبل و بعد از عمل بینی نیز مانند هر جراحی دیگری باید یک سری موارد مراقبتی را رعایت کرد. در این بخش، مراقبت های قبل و بعد از عمل باز بینی را بررسی میکنیم. رعایت این موارد موجب میشود تا دوره نقاهت جراحی بینی را سریعتر و راحتتر سپری کنید.
مراقبت های قبل از عمل باز بینی
- از دو هفته قبل از جراحی مصرف داروهای حاوی آسپرین و ایبوپروفن را متوقف کنید. این داروها رقیقکننده خون بوده و ممکن است خونریزی جراحی را افزایش دهند. همچنین لازم است از مصرف داروهای گیاهی و مکملهای بدون نسخه نیز خودداری کنید.
- اگر سیگار میکشید، آن را از دو هفته قبل از عمل کنار بگذارید. سیگار کشیدن روند بهبودی بعد از جراحی را کند کرده و احتمال عفونت را افزایش میدهد.
- از دو هفته قبل از جراحی زیبایی بینی، قرار گرفتن در معرض نور خورشید را محدود کرده و کاهش دهید.
- از 6 ساعت قبل از عمل باز بینی چیزی نخورید و ننوشید.
مراقبت های بعد از عمل باز بینی
- برای کاهش خونریزی و تورم بعد از جراحی، لازم است چند روزی در رختخواب استراحت کنید و سرتان را بالاتر از سینه نگه دارید. زیرا ممکن است به دلیل تورم یا وجود مش درون بینی نتوانید از بینی نفس بکشید.
- در بیشتر موارد، پانسمان داخلی بینی یک تا هفت روز بعد از جراحی درون بینی باقی میماند. لازم است به خوبی بهداشت پانسمان را رعایت کنید.
- خونریزی جزئی و تخلیه مخاط تا چند روز بعد از جراحی یا پس از برداشتن پانسمان امری معمول است. پزشک ممکن است برایتان قطره تجویز کند؛ آن را به شکل توصیه شده مصرف کنید.
- تا 3 هفته از انجام فعالیتهای سنگین مانند ایروبیک، بدنسازی و حتی آهسته دویدن خودداری کنید.
- سعی کنید تا زمانی که بینیتان پانسمان است به جای دوش گرفتن از وان استفاده کنید.
- برای تخلیه بینی فین نکنید.
- برای جلوگیری از یبوست، غذاهای سرشار از فیبر (مانند میوه و سبزیجات) مصرف کنید. یبوست میتواند به بینی فشار وارد کند و زخمهای جراحی را تحت آسیب قرار دهد.
- از لبخند زدن زیاد یا خندیدن پرهیز کنید.
- دندانهای خود را به آرامی مسواک بزنید؛ به طوری که حرکت لب بالاییتان محدود شود.
- لباسی بپوشید که جلوی آن دکمه داشته باشد یا یقهاش گشاد باشد. در حین عوض کردن لباس نباید پیراهن را روی بینی و صورت بکشید.
- حداقل 4 هفته بعد از جراحی، عینک طبی یا آفتابی روی بینی قرار ندهید.
- 20 دقیقه قبل از خروج از خانه از کرم ضد آفتاب حاوی SPF 30 (به خصوص روی بینی) استفاده کنید. آفتاب ممکن است باعث تغییر رنگ دائمی پوست بینی شود.
- سدیم (نمک) را در رژیم غذایی خود کاهش دهید تا کبودی و تورم صورت سریعتر بهبود یابد.
- بعد از جراحی چیزی مانند یخ یا اشیای سرد روی بینی خود قرار ندهید.
- از رفتن به سونا و حمام گرم خودداری کنید.
کلام آخر
در مجموع، عمل باز بینی میتواند عوارض بیشتری نسبت به عمل بسته بینی به همراه داشته باشد. اما اگر انتخاب شما جراحی باز است، به یاد داشته باشید که مهارت و تجربه پزشک در نتیجهای که از جراحی میگیرید حرف اول را میزند. به همین دلیل لازم است قبل از جراحی حتماً راجع به جراح مد نظر خود تحقیق کنید.
بعد از اینکه از عملکرد جراح خود مطمئن شدید، نوبت این است که مراقبت های قبل و بعد از عمل باز بینی را رعایت کنید. رعایت این موارد به شما کمک میکند تا نتیجه بهتری از جراحی بگیرید و دوره نقاهت جراحی را به سادگی سپری کنید. توصیه نهایی ما این است که بینی خود را قبل از 18 سالگی عمل نکنید؛ چرا که ممکن است رشد جسمی و همچنین شرایط عاطفی شما در حد مطلوب جراحی نباشد.
دیدگاه کاربران