هر روز افراد زیادی در جامعه تصمیم به جراحی بینی میگیرند. این تصمیم میتواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ مثلاً برخی از افراد برای درمان انحراف بینی یا مشکلات تنفسی و برخی دیگر تنها برای رفع عیوب ظاهری بینی خود زیر تیغ جراحی میروند. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که عزمشان را برای جراحی بینی عزم کردهاند، احتمالاً در حین تحقیق درباره روند جراحی به اصطلاحاتی مانند عمل بسته بینی برخوردهاید. اما جراحی بسته بینی چیست و چگونه انجام میشود؟
در این مقاله از مجله زیبا بمان نحوه انجام، مزایا، عوارض و حتی مراقبت های بعد از جراحی بسته بینی را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
عمل بسته بینی چیست و چگونه انجام می شود؟
در عمل بسته بینی برخلاف عمل باز بینی، برشهای جراحی در داخل حفره بینی ایجاد میشوند و جراح غضروف و استخوان را از درون سوراخ بینی تغییر شکل میدهد. این یعنی هیچگونه جای زخم روی پوست صورت نخواهد ماند. جالب است بدانید که این عمل نیاز به تسلط و مهارت بالای جراح دارد. گاهی اوقات ممکن است برای افزایش دقت جراحی از آندوسکوپ استفاده شود.
جراحی بسته بینی دارای چندین مزیت منحصر به فرد است؛ مانند زمان جراحی کوتاهتر، تورم کمتر، نتیجه طبیعیتر و بهبودی سریعتر. هدف از جراحی بسته بینی نیز مانند سایر روشهای جراحی رفع عیوب ظاهری و عملکردی بینی است. این نوع جراحی میتواند مشکلاتی مانند بزرگی، خمیدگی و انحراف بینی را برطرف کند. این یعنی فرد علاوه بر گرفتن نتیجه مطلوب از جراحی، دوره نقاهت کوتاهتر و آسانتری را نسبت به جراحی باز بینی تجربه خواهد کرد.
مراحل جراحی بسته بینی
عمل بسته بینی طی مراحل زیر صورت میگیرد:
مرحله 1: بیهوشی
داروهای متفاوتی وجود دارد که پزشک میتواند از آنها برای راحتی بیمار در حین عمل استفاده کند. یکی از پرکاربردترین آنها بیهوشی عمومی است.
مرحله 2: ایجاد برش درون بینی
جراح برای انجام عمل بسته بینی ابتدا برشهایی در داخل سوراخ بینی ایجاد کرده و پوست بینی را بلند میکند تا به غضروف و استخوان بینی دسترسی داشته باشد.
مرحله 3: تغییر شکل بینی
این مرحله بر اساس خواست و سلیقه بیمار صورت میگیرد. اگر بینی بیمار بزرگ باشد، با برداشتن استخوان یا غضروف کوچکتر میشود. حتی اگر لازم باشد برای خوش فرمتر شدن بینی به آن غضروف اضافه میشود. اگر بینی بیمار قوز داشته باشد، جراح با برداشتن استخوان و غضروف دماغ را صاف یا سربالا میکند. صاف کردن بینی کج نیز با تکنیکهایی مانند استئوتومی امکان پذیر خواهد بود.
مرحله 4: اصلاح تیغه و سوراخ های بینی
در صورت انحراف تیغه بینی، میتوان آن را صاف کرد. همچنین جراح ممکن است برای بهبود تنفس بیمار، اندازه و شکل سوراخهای داخل بینی را تغییر دهد.
مرحله 5: بستن برش جراحی و بخیه زدن
به محض اینکه ساختار بینی به شکل دلخواه بیمار در بیاید و جراح از نتیجه کار رضایت داشته باشد، پوست و بافت بینی دوباره سر جای خود قرار میگیرند و برشها به کمک بخیه بسته میشوند. بخیههای به کار رفته در جراحی بسته بینی معمولاً قابل جذب بوده و به طور خود به خود جذب پوست خواهند شد. در آخر، بینی بیمار گچ گرفته میشود تا فرم خود را حفظ کند.
عوارض عمل بسته بینی چیست؟
بیشتر افراد بعد از عمل جراحی بسته بینی دچار تعدادی عوارض جانبی میشوند که همگی آنها موقتی بوده و بعد از 1 یا نهایتاً 2 هفته رفع خواهند شد. مانند:
- تورم در اطراف بینی، گونه و زیر چشم
- کبودی صورت
- خونریزی
عوارض جراحی بینی به موارد بالا ختم نمیشود؛ بلکه برخی افراد این موارد را نیز تجربه میکنند:
- واکنش دادن بدن به مواد بیهوشی
- بیحسی در اطراف بینی
- درد
- پاره شدن رگهای خونی کوچک بینی
- آسیب دیدن اعصاب بینی
- عفونت
این موارد معمولاض نادرتر هستند. در صورتی که علائم عفونت (تب، خروج چرک، کبودی بیش از حد و …) را مشاهده کردید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
مراقبت های قبل و بعد از جراحی بسته بینی چیست؟
برای اینکه نتیجه خوبی از جراحی بینی بگیرید و در دوره نقاهت بهبودی سریعتر و راحتتری داشته باشید، لازم است یک سری موارد را قبل و بعد از عمل رعایت کنید. این موارد عبارتاند از:
مراقبت های قبل از عمل
2 هفته قبل از روز جراحی، رعایت کردن نکات زیر را شروع کنید:
- از مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین خودداری کنید.
- از استعمال دخانیات پرهیز کنید.
- مدت زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید را کاهش دهید.
همچنین از 6 ساعت قبل از جراحی نباید چیزی بخورید و بیاشامید.
مراقبت های بعد از عمل
بلافاصله بعد از جراحی به مدت چند هفته باید مواردی را تحت عنوان «مراقبت های بعد از عمل» رعایت کنید. این موارد باعث میشوند تا دوره نقاهت بیدردسری را پشت سر بگذارید.
- تا 2 هفته بعد از عمل بینی هوا را با فشار از بینی خارج نکنید و فین نکنید.
- محیط درون بینی را با اسپری مخصوص مرطوب نگه دارید.
- 4 ساعت بعد از عمل جراحی میتوانید مایعات و غذاهای خیلی نرم (مانند سوپ) بخورید.
- داروهایی که پزشک تجویز کرده است را به طور مرتب مصرف کنید.
- تا 3 هفته بعد از جراحی از انجام ورزشهای شدید و شنا کردن اجتناب کنید.
- به مدت 6 هفته بینی خود را در معرض نور خورشید قرار ندهید.
اکثر کسانی که جراحی بسته بینی انجام میدهند میتوانند بعد از 2-3 روز به فعالیتهای روزمره خود برگردند. همچنین رفتن به مدرسه، دانشگاه و محل کار بعد از 5 تا 7 روز بلامانع خواهد بود. نتیجه نهایی عمل و ظاهر حقیقی بینی بعد از رفع تورم و کبودی قابل مشاهده خواهد بود. لازم به ذکر است که مشخص شدن ظاهر نهایی بینی ممکن است برای برخی افراد چندین ماه طول بکشد؛ بنابراین نباید عجله کرد.
نکته آخری که باید بگوییم این است که نتیجه عمل بسته بینی دائمی بوده و بر نمیگردد. به همین دلیل تغییر شکل بینی فقط با انجام جراحیهای ترمیمی میسر خواهد بود. از این رو، توصیه میشود در انتخاب جراح بینی دقت و وسواس زیادی به خرج دهید تا مجبور به صرف هزینههای اضافی برای جراحی ترمیم نشوید.
دیدگاه کاربران