سندرم دست بی قرار چیست؟ علائم و درمان آن

سندرم دست بی قرار

سندرم دست بی قرار (alien hand syndrome) یا AHS یک بیماری عصبی نادر است که باعث می شود یک دست به اراده آزاد خود عمل کند. گاهی اوقات یک پا نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد ، هرچند که معمول نیست. در سندرم دست بی قرار ، دست تحت کنترل ذهن نیست و به نظر می رسد که ذهن خود را دارد! دست آسیب دیده  با صاحب خود احساس بیگانگی می کند و حرکاتی را بدون اراده فرد انجام می دهد. معمولاً این عارضه در بزرگسالان رخ می دهد. فرد مبتلا کاملاً از عمل خود بی خبر است.

این عارضه برای اولین بار در سال 1909 شناسایی شد و از آن زمان تاکنون فقط 40 تا 50 مورد از مبتلا به این بیماری ثبت شده است. اعتقاد بر این است که موارد دیگر ممکن است به عنوان یک اختلال سلامت روان تشخیص داده شده باشند. نادر بودن و غیر تهدیدآمیز بودن AHS منجر به تحقیقات نادر و کمبود داده در باره این بیماری شده است، در نتیجه شرایط این بیماری تا حد زیادی مرموز به نظر می رسد.

مغز انسان به دو نیمکره تقسیم می شود که هر یک از چهار لوب مختلف تشکیل شده است ، همه با هم برای کنترل و تنظیم گفتار ، حرکات ، احساسات و حدود یک میلیارد عملکرد فرعی دیگر کار می کنند. لوب فرونتال بخشی است که وظیفه مهارت های حرکتی مانند حرکت و گفتار و عملکردهای شناختی مانند برنامه ریزی و سازماندهی را بر عهده دارد. اختلال دراین بخش ها منجر به این سندرم می گردد.

علائم و علت سندرم دست بی قرار

بارزترین علامت سندرم دست بی قرار عدم توانایی در کنترل دست به صورت مستقل است. دست آسیب دیده ممکن است غیر ارادی حرکت کند . دست بدون کنترل یا بدون آگاهی حرکت می کند. به گونه ای که تصور می شود که توسط شخص دیگری کنترل می شود یا ذهن خود را دارد و تحت کنترل فرد نیست.

دست بی قرار در هنگام انجام فعالیت های فرد مبتلا همکاری نمی کند و ممکن است اقدامات نادرست انجام دهد. بپه گونه ای که فرد احساس می کند دست متعلق به او نیست. برای مثال ممکن است بدون اراده فرد بیمار ، دست شروع به باز کردن دکمه های پیراهن کند. بیماران همچنین ممکن است رفتارهای عجیب و غریبی از قبیل صحبت کردن با دست، نشان دهند !

سندرم دست بی قرار علل گوناگونی دارد .برخی از افراد بعد از سکته مغزی ، تروما یا تومور دچار این سندرم می شوند. برخی افراد با  سرطان مغز، بیماریهای عصبی و آنوریسم مغزی به آن مبتلا می شوند. این موضوع بیشتر از اینکه یک تهدید پزشکی به نظر برسد ناراحت کننده است ، زیرا افراد مبتلا به آن اغلب مشکلات روحی را تجربه می کنند و به علت رفتار ها و حرکات غیرارادی خود خجالت زده می شوند. گاها اقداماتی که انجام می دهند موجب آسیب رساندن به خود یا دیگران می شود.

درمان سندرم دست بی قرار

گزینه های درمان

هیچ درمانی برای سندرم دست بی قرار وجود ندارد. روش های درمانی و گزینه های دارویی برای این سندرم متاسفانه پیشرفتی نداشته است.ا ما دانشمندان در حال کار بر روی درمان هایی برای کاهش علائم هستند. افرادی که مبتلا به سندرم دست بیگانه پس از بیماری های مغزی یا سکته مغزی هستند گاها بعد از مدتی بهبود پیدا کنند. با این حال ، بهبودی برای افرادی که دارای بیماریهای عصبی هستند کمتر موفقیت آمیز است.

این بیماری ممکن است با استفاده از روشهای کنترل عضلات مانند سم بوتولینوم (بوتاکس) و داروهای مسدود کننده عصبی عضلانی، درمان یا کنترل شود. در صورت بروز هرگونه علائم مربوط به این سندرم، مرتباً با پزشک مشورت کنید. تشخیص صحیح ممکن است به کاهش اضطراب شما کمک کند. پزشک به شما کمک می کند تا علائم خود را مدیریت کرده و یک برنامه درمانی مناسب را بر اساس نیازهای فردی  تنظیم کنید.

نکته جالب

صرف نظر از اینکه چند مورد از سندرم دست بی قرار وجود دارد ، یا چقدر اطلاعات درباره این عارضه و رمز و راز های آن دارید ، این وضعیت الهام بخش نویسندگان و فیلمسازان برای  فیلم های ترسناک و کمدی بوده است و اولین بار در سال 1935 در فیلم “عشق دیوانه” (“Mad Love”)از آن استفاده شده است.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *