با همهگیر شدن ویروس کووید-19 و مبتلا شدن تعداد زیادی از افراد جامعه به بیماری کرونا، پزشکان به یک روش قدیمی برای مبارزه با این بیماری عفونی روی آوردهاند. این روش پلاسما درمانی نام دارد. پلاسما درمانی یک فرآیند پزشکی است که در آن پلاسمای خون افراد بهبودیافته به بیماران انتقال داده میشود. در نتیجه، بدن بیمار میتواند از آنتی بادیهای موجود در خون فرد بهبودیافته استفاده کند تا به مبارزه با بیماری بپردازد.
در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، نحوه انجام پلاسما درمانی برای درمان کرونا را بررسی میکنیم و با عوارض آن آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
پلاسما درمانی چیست و چگونه انجام می شود؟
همانطور که گفتیم، خون افرادی که از بیماری کرونا بهبود یافتهاند دارای آنتی بادیهایی علیه ویروس کووید-19 است. آنتی بادی نوعی پروتئین است که توسط دستگاه ایمنی بدن تولید میشود تا ویروس یا باکتری مسبب بیماری را از بین ببرد. در پلاسما درمانی خون فرد بهبودیافته تحت فرایندهایی قرار میگیرد تا پلاسما و آنتی بادی آن جدا شوند. این پلاسما و آنتی بادی را میتوان به افراد مبتلا به کرونا داد تا توانایی بدن آنها در مبارزه با ویروس کووید-19 افزایش یابد.
مراحل انجام پلاسما درمانی به شرح زیر است:
- از فردی که قبلاً مبتلا به کرونا بوده و اکنون بهبودیافته است خون گرفته میشود.
- نمونه خون از نظر ابتلا به بیماریهایی مانند هپاتیت، ایدز و … مورد بررسی قرار میگیرد.
- اگر خون سالم و بدون بیماری بود، اجزای پلاسمایی آن جدا میشود. پلاسما حاوی آنتی بادی علیه ویروس کووید-19 است.
- قبل از تزریق پلاسما به فرد بیمار، کادر درمان او را آماده میکند. به این صورت که پرستار یک سوزن استریل یک بار مصرف (که به لولهای متصل است) را وارد رگ یکی از دستهای بیمار میکند.
- سپس کیسه حاوی پلاسما به لوله متصل شده و پلاسما از کیسه به داخل لوله میریزد. لوله نیز از طریق سرنگ، پلاسما را به رگ بیمار منتقل میکند. این فرایند حدود یک تا دو ساعت طول میکشد.
فرد مبتلا به کرونا پس از دریافت پلاسمای افراد بهبودیافته تحت نظر قرار خواهد گرفت تا پزشک واکنش بدن او را به پلاسما درمانی بررسی کند. به همین دلیل ممکن است لازم باشد که بیمار برای مدتی در بیمارستان بماند.
آیا این روش عوارض هم دارد؟
سالهای سال است که از روش انتقال خون و پلاسما درمانی برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشود. به همین دلیل احتمال بروز عوارض جانبی پس از انجام آن بسیار کم است. اگرچه این روش توانسته در درمان کرونا موفق عمل کند، اما انجام آن در یک بیمارستان معتبر بسیار حائز اهمیت است. اگر کادر درمانی کار خود را به درستی انجام ندهند و برخی عوامل بهداشتی را رعایت نکنند، ممکن است عوارض زیر برای بیمار به وجود بیاید:
- بدتر شدن بیماری
- واکنش آلرژیک بدن به پلاسمای دریافت شده
- آسیب به ریه و دشواری در تنفس
- ابتلا به بیماریهایی مانند ایدز و هپاتیت B و C
با این حال، اگر نزد یک پزشک باتجربه پلاسما درمانی انجام دهید احتمال بروز عوارض بالا ناچیز خواهد بود.
دیدگاه کاربران