کوپروز چیست و چگونه درمان می‌شود؟

کوپروز یک بیماری مزمن پوستی است که به‌ویژه در صورت و شکاف ظاهر می‌شود. پوست فرد مبتلا خشک و حساس است. محرک‌هایی مانند غذای تند یا گرما می‌توانند باعث خارش، احساس سوزش و قرمزی ناگهانی پوست شوند. رگ‌های به طور مشهود بزرگ شده و مایل به قرمز روی صورت نیز معمولی هستند. کوپروز به‌عنوان یک‌شکل اولیه احتمالی روزاسه در نظر گرفته می‌شود. پوست مستعد کوپروز با قرمزی، خشکی و حساسیت به دلیل گشاد شدن عروق خونی مشخص می‌شود. با پوست حساس، سد پوستی مختل می‌شود و لایه‌های زیرین پوست بیشتر مستعد تحریک هستند. این علائم را می‌توان با یک روال مراقبت منظم به‌خوبی از بین برد.

کوپروز چیست؟

کوپروز به فرانسوی “Copper rose” گسترش ژنتیکی عروق خونی کوچک و سطحی در پوست است. پوست مستعد کوپروز با قرمزی، خشکی و حساسیت بالا همراه است. رگ‌های کوچک منفرد و قابل‌مشاهده تا قرمزی منتشر صورت به‌ویژه در ناحیه بینی، گونه‌ها و در شکاف معمولی است. کوپروز یک بیماری پوستی مزمن است که هنوز علت دقیق آن مشخص نیست. افراد مبتلا پوست بسیار حساسی دارند به‌خصوص در صورت و دکلته چراکه این حساسیت به لمس و محصولات مراقبتی با خشکی، قرمزی، تنش و خارش واکنش نشان می‌دهد. در نتیجه واکنش‌های التهابی موضعی، کوچک‌ترین رگ‌های خونی صورت منبسط می‌شوند به طوری که با چشم غیرمسلح قابل‌مشاهده هستند (تلانژکتازی). کوپروز معمولا برای اولین‌بار از سن 30 تا 40 سالگی رخ می‌دهد و زنان کمی بیشتر از مردان از این بیماری پوستی رنج می‌برند.

کوپروز چیست

علائم کوپروز چیست؟

قابل توجه ترین علامت قرمز شدن ناگهانی پوست صورت است (گرگرفتگی)است. در شرایط خاص، مانند دمای بالای بیرون یا بعد از خوردن غذای تند، صورت افراد مبتلا تقریباً می‌تواند دچار گر گرفتگی شود. بیشتر اوقات، کوپروز روی بینی و گونه‌ها ظاهر می‌شود. با این حال، پوست روی دکلته نیز می‌تواند تحت‌تأثیر قرار گیرد. با پیشرفت بیماری، کوچک‌ترین رگ‌های خونی صورت منبسط می‌شوند: رگ‌های ریز و قرمز مایل به آبی در پوست، به‌ویژه روی گونه‌ها و اطراف بینی می‌تابند. از فاصله دورتر، این نواحی از پوست یکنواخت و برای همیشه قرمز شده به نظر می رسند. سایر علائم کوپروز عبارت‌اند از:

  • احساس سوزش روی پوست
  • خارش
  • پوست خشک، سفت و حساس

علائم کوپروز شبیه علائم یک واکنش آلرژیک است، به خصوص در مراحل اولیه. چنین واکنش‌های حساسیت بیش از حد سیستم ایمنی می‌تواند در انواع پوست رخ دهد! از طرف دیگر کوپروز عمدتاً بر افرادی که پوست خشک و حساس دارند تأثیر می‌گذارد. برعکس، همه افرادی که پوست خشک و حساس دارند از کوپروز رنج نمی‌برند. در صورت شک، با متخصص پوست خود صحبت کنید و پوست خود را معاینه کنید.

 مراحل اولیه، کوپروز فقط به طور موقت رخ می‌دهد.

در پوست‌های مستعد کوپروز، رگ‌های خونی زمانی که محرک‌های خاصی باعث ایجاد آن می‌شوند، منبسط می‌شوند. اما برخلاف پوست معمولی، دوباره منقبض نمی‌شوند. در مرحله اولیه، شقاق عروقی فقط می‌تواند به طور موقت ظاهر شود، اما در مرحله پیشرفته، قرمزی می‌تواند دائمی باشد. دلیل این دید، ضعف دیواره عروق و بافت همبند است. با پیشرفت آسیب، تغییرات التهابی ممکن است رخ دهد – روزاسه. کارشناسان بر این باورند که در حال حاضر هر سوم زن از سن 30 سالگی به دلیل یک ضعف عروقی تعیین شده یا اکتسابی ژنتیکی به قرمزی مشهود مبتلا می‌شود و کوپروز اغلب به‌عنوان شکل اولیه روزاسه به همین دلیل رخ می‌دهد.

تفاوت بین کوپروز و روزاسه چیست؟

در روزاسه، قرمزی منتشر در گونه‌ها، چانه، بینی و پیشانی رخ می‌دهد. برخلاف کوپروز، روزاسه یک بیماری مزمن، التهابی و پایدار است. تا 10 درصد از بزرگسالان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. در مراحل اولیه، روزاسه نشانه‌هایی از حساسیت بیش از حد پوست را نشان می‌دهد: به‌عنوان مثال، علائم نامرئی مانند سوزش و احساس سوزش. قرمزی یا برافروختگی خود به خودی پوست در ابتدا می‌تواند به طور موقت ظاهر شود، اما در مراحل بعدی دائمی ظاهر می‌شود.

علل و محرک‌های کوپروز           

کوپروز دارای عواملی است که به‌عنوان عامل بیماری در نظر گرفته می‌شود و عوامل دیگری می‌تواند بر روند بیماری تأثیر منفی بگذارد. تا آنجایی که امروزه می‌دانیم، به نظر می‌رسد علت اصلی، استعداد ارثی باشد. حتی پوست ضعیف و نازک که از والدین به ارث رسیده است می‌تواند به‌راحتی منجر به ایجاد رگ‌های قرمز روی صورت شود و به دلیل ساختار بافتی ضعیف پوست، قرمزی پوست می‌تواند سریع‌تر ایجاد شود. افراد دارای پوست روشن با موهای بلوند یا قرمز (نوع سلتیک) نیز بیشتر از کوپروز رنج می‌برند. به نظر می‌رسد که بافت همبند و ضعف عروقی نیز نقش مهمی ایفا می‌کنند.

فاکتورهای محیطی؛

عوامل محیطی مانند گرما و سرما، باد، خورشید، رطوبت و آلودگی هوا (از جمله دود سیگار) و همچنین گرده و گازهای خروجی اگزوز.

 روان‌شناسی؛

عوامل روانی مانند عصبانیت یا استرس بسیار تاثیرگذارند.هورمون‌های استرس مانند آدرنالین باعث تحریک فرایندهای التهابی در پوست می‌شوند.

خارجی؛

عوامل خارجی مانند عطرهای خاص، مواد شوینده و داروهای موضعی (از جمله پمادهای کورتیزون) و همچنین حمام آب گرم، فعالیت بدنی، الکل و غذاهای تند. لباس نیز می‌تواند وضعیت را بدتر کند. علاوه بر رنگ‌ها و مواد شیمیایی تحریک‌کننده پوست که لباس‌های ما با آن‌ها آغشته شده‌اند، به‌ویژه مواد مصنوعی و غیر آهنی حاوی تعدادی مواد شیمیایی مانند فرمالدئید هستند که می‌توانند باعث تحریک پوست و حساسیت شوند.

 مکانیکی؛

عوامل مکانیکی مانند فشار روی پوست.

 درمان ختنگی کوپروز

تشخیص کوپروز

اگر علائم پوستی غیر قابل توضیحی مانند قرمزی، خارش، سوزش و لکه‌های خشک روی صورت خود دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. او می‌تواند ارزیابی کند که آیا این یک تحریک پوستی طبیعی است یا اینکه کوپروز، روزاسه یا بیماری پوستی دیگری می‌تواند پشت علائم شما باشد. در صورت لزوم شما را به متخصص پوست ارجاع می‌دهد. پزشک پوست صورت، گردن و شکاف شما را به‌دقت بررسی می‌کند. این ارزیابی حرفه‌ای از نواحی آسیب‌دیده پوست معمولاً برای تشخیص کوپروز کافی است. تعیین اینکه کدام عوامل قوی‌ترین محرک‌ها هستند می‌تواند مدتی طول بکشد، بنابراین می‌تواند مفید باشد که مجله‌ای حاوی فهرستی از عوامل داخلی و خارجی و واکنش‌های بعدی باشد.

یک بیماری پوستی قابل‌مشاهده مانند کوپروز همچنین می‌تواند عواقب روانی داشته باشد که باعث سرخ شدن افراد مبتلا می‌شود: شرم، ترس یا افسردگی. این مشکل را بیشتر تشدید می‌کند؛ بنابراین، پنهان کردن قرمزی با یک کرم مناسب می‌تواند مفید باشد و از آسیب‌های روانی بیشتر محافظت کند. بهترین دارو در درمان کوپروز اجتناب از محرک‌های شناخته شده است تا علائم را تاحدامکان پایین نگه دارید.

دارو

پزشکان می‌توانند یک ژل با ماده فعال بریمونیدین برای کوپروز تجویز کنند. این تضمین می‌کند که عروق گشاد شده در صورت دوباره منقبض می‌شوند. سپس خون کمتری برای آنها وجود دارد، قرمزی کاهش می‌یابد. افراد مبتلا باید از ژل بریمونیدین دقیقاً طبق دستور پزشک استفاده کنند. اجتناب از چشم‌ها، لب ها، دهان و سوراخ‌های بینی بسیار مهم است. اگر هنگام استفاده از ژل، پوست خشک است، می‌توانید پس از آن از کرم مرطوب‌کننده ملایم استفاده کنید.

لیزردرمانی

بسته به‌شدت کوپروز و میزان رنج بیمار، کوپروز را می‌توان با لیزر نیز برداشت:

پزشک ناحیه پوست مربوطه را با لیر IPL که نور پالس شدید است، درمان می‌کند. نور شدید به بافت نفوذ می‌کند و سیاهرگ‌های پهن شده را محو می‌کند. در صورت موفقیت‌آمیز بودن درمان، این رگ ها دیگر خونی ندارند، به طوری که قرمزی از بین می‌رود. بدن به خودی خود رگ‌های مرده را می‌شکند. برای حذف مؤثر کوپروز معمولاً چندین جلسه ضروری است. با این حال، کوپروز می‌تواند بعدا دوباره ظاهر شود.

جراحی به‌عنوان آخرین راه حل اصلاح درمانی

جراحی نیز یک گزینه برای روزاسه پیشرفته با تغییرات شدید در پوست است. در اینجا، رشد پوست و غدد سبوم با استفاده از روش‌های مختلف حذف می‌شوند. همیشه لازم نیست از چاقوی جراحی استفاده شود. نتایج بسیار خوبی نیز حاصل می‌شود، به‌عنوان مثال، با کرایوسرجری (سرمادرمانی)، الکتروسرجری یا با استفاده از درم ابریژن. یک عمل جراحی می‌تواند برای بیماران مبتلا به روزاسه پیشرفته که از رشد شدید پوستی (رینوفیما) رنج می‌برند مفید باشد. اینکه آیا یک عمل منطقی است و کدام روش درمانی مورد سؤال قرار می‌گیرد، همیشه به‌صورت فردی تصمیم‌گیری می‌شود. روند جراحی روزاسه را می‌توان تحت بیهوشی موضعی یا عمومی انجام داد. بافت اضافی یا با درم ابریژن ساییده می‌شود یا با چاقوی جراحی برداشته می‌شود.

در طی درمان سرد (جراحی سرمایی)، بافت با نیتروژن مایع از بین می‌رود. گزینه دیگر جراحی الکتریکی است. در اینجا جراح با یک تله الکتریکی کار می‌کند تا ضایعات را از بین ببرد. بعد از عمل، رینوفیما باید با یک محصول مخصوص مراقبت از پوست درمان شود. خطرات عمل روزاسه در موارد فردی می‌تواند منجر به عوارضی شود، به‌عنوان مثال اختلالات ترمیم زخم یا عفونت. اگر بافت بیش از حد برداشته شود، آسیب‌های بافتی و زخم ایجاد می‌شود. با این حال، برای جراحان و متخصصان پوست باتجربه، این عمل یک روش معمول است، بنابراین چنین عوارضی قابل‌انتظار نیست.

رژیم غذایی برای کوپروز

 چه چیزی را باید در نظر گرفت؟ رژیم غذایی نقش مهمی در کوپروز و روزاسه دارد. بسیاری از غذاها به‌عنوان محرک، یعنی به‌عنوان عوامل محرک عمل می‌کنند. آنها می‌توانند باعث تشدید بیماری شوند یا بر روند بیماری تأثیر منفی بگذارند. اینکه کدام غذاها به‌خوبی یا بد تحمل می‌شوند می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. با این حال، در مورد تمام غذاهایی که گردش خون را تقویت می‌کنند، احتیاط می‌شود. اینها عبارت‌اند از زنجبیل، ترب کوهی، خردل تند، فلفل و فلفل، فلفل و هر نوع غذای بسیار تند. حتی کافئین و نوشیدنی‌های گرم و سوپ‌ها نیز به‌عنوان نامطلوب طبقه‌بندی می‌شوند.

همچنین توصیه می‌شود از مصرف غذاهای التهاب‌آور مانند شکر تصفیه شده، گوشت خوک و سوسیس اجتناب کنید. الکل نیز یک عامل خطر بزرگ است. الکل نه‌تنها اثر گشادکننده عروق دارد، بلکه پوست را خشک می‌کند و آن را بیشتر مستعد التهاب می‌کند. یک رژیم غذایی کم تحریک و ضدالتهاب برای بیماران مبتلا به کوپروز و روزاسه ایده‌آل است. هرکسی که حساسیت خاصی به غذاها یا ادویه‌ها دارد باید آگاهانه از آنها اجتناب کند. همچنین مصرف زیاد نوشیدنی و رژیم غذایی متعادل همراه با میوه‌ها و سبزیجات فراوان توصیه می‌شود.

روان‌درمانی

بسیاری از بیماران به‌شدت از تغییرات پوستی روی صورت رنج می‌برند. ناامنی، اضطراب و خلق و خوی افسردگی می‌تواند ایجاد شود. این به نوبه خود تأثیر منفی بر وضعیت پوست دارد. مطالعات موردی انفرادی نشان می‌دهد که رفتار درمانی و تمرینات تمدد اعصاب می‌تواند شکایات روانی افراد مبتلا را کاهش دهد. اگر شما هم از کوپروز رنج می برید، حتما باید کمک بگیرید و با یک درمانگر صحبت کنید!

درمان‌های خانگی کوپروز روی صورت

در صورت قرمزی حاد صورت، می‌تواند به خنک شدن پوست کمک کند. در نتیجه عروق خونی پهن شده در صورت منقبض شده و جریان خون کمتری وجود دارد. این اغلب قرمزی را کاهش می‌دهد. یک دستمال خیس شده در آب سرد، یک بسته خنک (پیچیده شده در یک حوله نازک) یا یک بالش دانه سرد برای خنک شدن مناسب هستند.

مراقبت مناسب از کوپروز

هدف مراقبت از کوپروز بازگرداندن عملکرد مانع پوست و تأمین رطوبت کافی آن است. این کار باعث بازسازی پوست می‌شود و علائمی مانند خارش و احساس سوزش فروکش می‌کند. رگ‌های خونی نیز با مراقبت مناسب می‌توانند متورم شوند و بنابراین کمتر قابل‌مشاهده هستند. اصولاً موارد زیر برای پاکسازی پوست و مراقبت از پوست در سراسر بدن اعمال می‌شود:

  1. از آب و محصولات شوینده کم استفاده کنید.
  2. دمای آب هنگام دوش گرفتن یا حمام کردن باید زیر 36 درجه سانتی‌گراد باشد تا پوست حساس را تحریک نکند.
  3. برای تمیزکردن پوست خود از هیچ‌گونه نمک اسید چرب (صابون، صابون گیاهی) یا سورفکتانت‌های گروه سولفات آلکیل (سولفات‌های الکل چرب) استفاده نکنید.
  4. در عوض، از سورفکتانت های ملایم استفاده کنید، به‌عنوان مثال. بتائین‌ها، سورفکتانت‌های کلاژن، آلکیل پلی گلیکوزیدها.
  5. از محصولاتی استفاده کنید که حاوی چربی‌های اضافی هستند (مانند روغن‌های دوش مناسب پوست با محتوای لیپید بالا).
  6. تمام محصولات شوینده را کاملاً بشویید تا اثری روی پوست باقی نماند.
  7. به مقدار pH صحیح توجه کنید: تمام محصولات پاک‌کننده و مراقبت باید کمی اسیدی و در نتیجه خنثی پوست باشند (مقدار pH 5.9 تا 5.5).
  8. از محصولات حاوی عطر و مواد نگهدارنده خودداری کنید.
  9. بهتر است از شیر یا کرم پاک‌کننده ملایم برای پاکسازی صورت با کوپرز استفاده کنید. شیر را به طور یکنواخت بمالید و سپس آن را با کمی آب بشویید. اگر آب خشک شده یا بیش از حد پوست شما را تحت‌فشار قرار می‌دهد، شیر پاک‌کننده را با یک سواب پنبه پاک کنید.

ترکیبات مناسب برای محصولات مراقبتی

در کوپروز استفاده از محصولات مراقبتی مناسب بسیار مهم است تا فشار اضافی روی پوست وارد نشود. بهتر است از محصولات دارای NMF (فاکتور مرطوب‌کننده طبیعی) و اوره (اوره) استفاده کنید.

NMF ،فاکتور مرطوب‌کننده طبیعی عمدتاً از اسیدهای آمینه آزاد، نمک‌ها، اسیدلاکتیک و اوره تشکیل شده است. پوست را مرطوب می‌کند. این باعث الاستیک و مقاومت بیشتر آنها می‌شود و از عملکرد مانع پشتیبانی می‌کند.

اوره جزء طبیعی پوست است. رطوبت را در لایه‌های بالایی پوست جذب می‌کند و در نتیجه حالت ارتجاعی و انعطاف‌پذیری آن را حفظ می‌کند.

برای مراقبت از پوست خشک و تحت استرس، تأمین ویتامین، چربی و موم آن نیز مهم است. علاوه بر ویتامین E (توکوفرول) و سرامیدها، روغن‌های زیتون، آفتاب‌گردان، جوجوبا، سویا، بادام، گل مغربی و گل گاوزبان مواد مناسبی برای محصولات مراقبت از پوست هستند.

محرک‌ها را شناسایی کرده و از آن اجتناب کنید

اگر می‌خواهید از علائم (شدید) کوپروز جلوگیری کنید، باید از عوامل محرک اجتناب کنید. با این حال، برای انجام این کار، ابتدا باید دریابید که چه عواملی می‌توانند باعث گرگرفتگی شما شوند. شما می‌توانید این کار را با نگه‌داشتن یک دفترچه خاطرات انجام دهید که در آن هر روز برای مدتی یادداشت کنید که چه چیزی خورده‌اید و چه نوشیده‌اید و چه محصولات پاک‌کننده و مراقبتی استفاده کرده‌اید. همچنین سایر تأثیرات احتمالی را یادداشت کنید، برای مثال عوامل آب‌وهوا (مانند دما)، بازدید از استخر و سونا، و استفاده از دارو. علاوه بر این، تمام علائم را در دفترچه یادداشت کنید. ارزیابی این سوابق می‌تواند به شما در شناسایی عوامل محرک مؤثر برای علائم کوپروز کمک کند. اگر در این مورد مطمئن نیستید، می‌توانید از پزشک خود کمک بخواهید. سپس از عوامل محرک شخصی شناسایی شده باید در آینده اجتناب شود که برای مثال:

  • برای جلوگیری از آفتاب گرفتن شدید، از سولاریوم، سونا یا حمام بخار استفاده کنید.
  • سیگار را ترک کنید.
  • مصرف کافئین را متوقف یا کاهش دهید.
  • از مصرف برخی ادویه‌جات و ترشیجات اجتناب کنید.

 

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *