کبودی بی دلیل بدن : چرا بدن بی علت کبود می شود؟

کبودی زمانی رخ می دهد که به بافت های زیر پوست، آسیب برسد. این آسیب می تواند رگ های خونی را دچار پارگی کند و باعث جمع شدن خون در زیر سطح پوست شود. در نتیجه، ناحیه زیر پوست سیاه، آبی، بنفش، قهوه ای، سبز یا زرد به نظر می رسد. گاهی اوقات، بدون اینکه آسیبی به بدنمان رسیده باشد، دچار کبودی می شویم. اما چرا بدن با کبودی بی دلیل مواجه می شود؟

در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، با ما همراه باشید تا ببینیم که چرا بدن بی علت کبود می شود.

کبود شدن بی دلیل بدن

چه چیزی باعث کبودی بی دلیل بدن می شود؟

دلایل مختلفی برای کبود شدن بی دلیل بدن وجود دارد. از جمله:

مصرف برخی داروها

برخی از داروها به دلیل تأثیری که بر بدن می گذارند، منجر به کبودی بی دلیل بدن می شوند. این داروها عبارت اند از:

  • آسپرین
  • داروهای مسکن مانند ایبوپروفن و ناپروکسن
  • رقیق کننده های خون

داروهای رقیق کننده خون به افرادی داده می شود که مشکلات لخته شدن خون دارند. خون ما به طور طبیعی لخته می شود تا از خونریزی بیش از حد ناشی از آسیب جلوگیری کند. رقیق ‌کننده‌های خون، از این لخته شدن جلوگیری می ‌کنند. در نتیجه، به دلیل تجمع بیش از حد خون در زیر پوست، بدن بی دلیل کبود می شود.

اختلالات خونریزی

اختلالات خونریزی زمانی رخ می دهد که خون، آنطور که باید، لخته نمی شود. چندین اختلال خونریزی مختلف وجود دارد که می تواند باعث کبودی بی علت شود، از جمله:

  • هموفیلی: هموفیلی زمانی اتفاق می ‌افتد که خون به درستی لخته نشود.
  • بیماری فون ویلبراند: این بیماری یک اختلال خونریزی ارثی است که باعث ایجاد مشکلاتی در لخته شدن خون می شود.

کمبود ویتامین و مواد معدنی

مصرف ویتامین و مواد معدنی کافی، برای انجام صحیح همه عملکردهای بدن مهم است. کمبود مواد مغذی می تواند باعث مشکلات مختلفی شود. یکی از این مشکلات، کبودی بی علت بدن است.

ویتامین ها و مواد معدنی که کمبود آن ها می تواند باعث کبود شدن بی علت بدن شود، شامل:

  • ویتامین C: ویتامین C برای بدن بسیار مهم است. یکی از عملکردهای آن، بهبود زخم است. عدم وجود ویتامین C کافی در بدن، می تواند باعث کبودی بی دلیل شود.
  • آهن: وجود آهن برای تولید سلول های سالم خون ضروری است. این ماده معدنی به رساندن اکسیژن به سلول ها کمک می کند. بدون اکسیژن کافی، احتمال کبودی پوست بیشتر می شود.
  • ویتامین K: ویتامین K در لخته شدن خون نقش دارد. بدون ویتامین K کافی، لخته های خون دیرتر تشکیل می شوند. در نتیجه، خون بیشتری در زیر پوست تجمع می کند و باعث کبودی می شود.

اگرچه کمبود ویتامین می تواند منجر به کبودی هر جایی از بدن شود، اما معمولاً ناحیه پا را کبود می کند.

دیابت

دیابت یک بیماری مزمن است که به دلیل ناتوانی بدن در تولید یا استفاده از انسولین، هورمونی که برای مدیریت سطح قند خون تولید می شود، ایجاد می شود. این عارضه می ‌تواند منجر به کبودی طولانی مدت بدن شود؛ چرا که بر روند بهبود زخم تأثیر می گذارد.

لکه‌ های قرمز که لکه ‌های خونی نیز نامیده می ‌شوند، می ‌توانند شبیه به کبودی به نظر برسند؛ اگرچه به دلیل آسیب ایجاد نمی‌ شوند. این لکه ها معمولاً به دلیل یک بیماری زمینه ای مانند دیابت به وجود می آیند. سایر علل لکه های خونی عبارت اند از: کمبود پلاکت خون، اختلالات لخته شدن خون، التهاب در رگ های خونی و کمبود ویتامین .C

پایین بودن پلاکت خون

پلاکت های خون، سلول های خاصی هستند که در خون وجود دارند. هنگامی که رگ های خونی آسیب می بینند، پلاکت ها به یکدیگر متصل می شوند تا آسیب را ترمیم کنند. افرادی که تعداد پلاکت های خونشان پایین است، اغلب به راحتی کبود می شوند؛ زیرا پلاکت های کمتری در خون برای ترمیم رگ های خونی آسیب دیده وجود دارد.

تعداد کم پلاکت ها چند علت مهم دارد:

  • برخی از سرطان ها از جمله سرطان خون و سرطان طحال
  • داروهای شیمی درمانی
  • درمان های بیولوژیکی
  • پرتودرمانی مغز استخوان یا لگن
  • بزرگ شدن طحال

سندرم کوشینگ

سندرم کوشینگ عارضه ای است که زمانی ایجاد می‌شود که سطح کورتیزول (هورمون استرس) در خون، بیش از حد بالا باشد. این سندرم باعث کبود شدن آسان بدن می شود؛ زیرا می تواند پوست را نازک تر کند.

سندرم اهلرز دانلوس

سندرم اهلرز دانلوس، گروهی از بیماری های ارثی است که بر عملکرد و ساختار بافت های همبند مانند پوست، مفاصل و دیواره رگ های خونی تأثیر منفی می گذارد. به همین دلیل، کبودی بی دلیل بدن اغلب از علائم سندرم اهلرز دانلوس است.

لنفوم غیر هوچکین

لنفوم غیر هوچکین نوعی سرطان است که در سلول‌های لنفوسیتی شروع می ‌شود. لنفوسیت ها، سلول ‌های ایمنی هستند که برای کمک به مبارزه با عوامل بیماری ‌زا طراحی شده ‌اند. اگر فردی به لنفوم غیر هوچکین، به ویژه در مغز استخوان مبتلا باشد، می‌تواند دچار کمبود سلول ‌های خونی و پلاکت‌ شود. در نتیجه، بدن راحت تر کبود می شود.

کلام آخر

در بسیاری از موارد، کبودی بی دلیل بدن خطرناک نیست و خود به خود از بین می رود. اما در صورتی که مدام در حال تجربه کردن کبودی بی علت هستید، باید با پزشک مشورت کنید. زیرا ممکن است یک بیماری زمینه‌ای یا کمبود مواد مغذی داشته باشید.

منبع: verywellhealth

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *