سرطان طحال و روش‌های درمانی آن

طحال در سمت چپ بدن انسان بین اندام‌های ما که در زیر قفسه سینه قرار دارد، دیده می‌شود. علائم بزرگ‌شدن طحال به‌راحتی قابل‌ درک نیست. مشکل در طحال با معاینه فیزیکی و آزمایشات مشخص می‌شود. طحال در بزرگسالان تنها پس از رشد غیر طبیعی، با لمس قابل‌مشاهده است. سرطان طحال می‌تواند از دلایل کلیدی چنین حالتی باشد. به همین جهت در این بخش قصد داریم تا درمورد سرطان طحال، شیمی درمانی سرطان طحال و پرتودرمانی آن و در نهایت این که چقدر احتمال دارد تا سرطان طحال درمان شود، صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

سرطان طحال چیست

سرطان طحال

سرطان طحال یکی از خطرات سرطان بسیار تهدید‌کننده زندگی است و شامل گروهی از بدخیمی‌ها است که از لوکوسیت‌های خونی منشأ می‌گیرد. لوسمی لنفوسیتی مزمن باعث رشد لنفوسیت‌های غیرطبیعی در اندام‌های خون می‌شود. از اشکال شیمی درمانی و پرتودرمانی در درمان‌ سرطان طحال استفاده می‌شود. از طرف دیگر بیماری‌های مزمن، بیماری‌هایی هستند که در اثر تجمع در خون در تمام مراحل ایجاد می‌شوند. هنگام استفاده از روش‌های درمانی برای تسکین بیمار، تعیین مرحله بیماری بسیار مؤثر است. 

علائم سرطان طحال

در برخی موارد، سرطان طحال ممکن است اصلاً علامتی نداشته باشد. به طور کلی علائم شامل موارد زیر است:

  • می‌تواند با درد در قسمت بالای شکم به سمت شانه چپ، خود را نشان دهد.
  • می‌تواند با دلایلی مانند خوردن مقدار کمی غذا و احساس سیری ظاهر شود.
  • کم‌خونی در این نوع سرطان رخ می‌دهد و خستگی مفرط در سرطان طحال دیده می‌شود.
  • در برخی موارد، عفونت‌های مداوم رخ می‌دهد.
  • در برخی از بیماران، ممکن است با شرایطی مانند خونریزی آسان خود را نشان دهد.

در صورت درد در ناحیه شکم یا قسمت فوقانی سمت چپ شکم و مشکلات تنفسی مداوم باید بدون تأخیر با پزشک مشورت شود.

عملکرد طحال در بدن ما

طحال عضوی اسفنجی شکل و بسیار نرم در بدن انسان است. سلول‌های آسیب‌دیده و قدیمی تشکیل شده در طحال را فیلتر و از بین می‌برد. علاوه بر این، با دفاع در برابر عفونت و تولید گلبول‌های سفید، نقش زیادی در این امر ایفا می‌کند. طحال اولین دفاع را در برابر پاتوژن‌های مضر بدن ما انجام می‌دهد. این مورد اجازه می‌دهد تا پلاکت‌ها، مانند خون قرمز، در بدن تکثیر شوند که به لخته‌شدن خون کمک می‌کند. طحال یک عضو حیاتی در بدن ما است. با بزرگ‌شدن طحال، کاهش سرعت جریان خون مشاهده می‌شود. 

درمان سرطان طحال

درمان سرطان طحال

درمان این نوع سرطان فرایند بسیار پر زحمت و دشواری است. ابتدا مشخص می‌شود که سرطان طحال در کدام مرحله وجود دارد. با معاینات و آزمایشاتی که بعداً انجام می‌شود، اختلال در طحال تشخیص داده می‌شود. هنگامی که یافته‌های سرطان پیدا شد، در صورت نیاز به جراحی، بخشی از طحال برداشته می‌شود. با این حال، نوع درمان با توجه به‌اندازه آسیب در طحال و بیماری ناشی از آن متفاوت است. در صورت لزوم در سرطان، درمان لازم با روش‌های شیمی درمانی و پرتودرمانی برای بیمار اعمال می‌شود. با این حال، در مراحل بعدی، این روند دردسرسازتر می‌شود.

شیمی درمانی سرطان طحال

شیمی درمانی یکی از روش‌های اصلی درمان سرطان طحال است. این روش به پزشک امکان می‌دهد سلول‌های سرطانی را از بین ببرد و رشد آنها را سرکوب کند. این روش می‌تواند به تعدادی از عوارض جانبی منجر شود، بنابراین هر روش باید منحصراً تحت نظارت پزشکان مجرب و با رعایت دوزها و رژیم‌های دقیق انجام شود. 

سرطان طحال در مراحل اولیه معمولاً با یک دوره شیمی درمانی قابل‌ درمان است. داروها هم به صورت داخل وریدی و هم به صورت قرص خوراکی تجویز می‌شوند. پس از جراحی نیز می‌توان از شیمی درمانی استفاده کرد (در صورتی که تومور گسترش‌یافته و به طور کامل برداشته نشده باشد).

داروهای شیمی درمانی به صورت داخل وریدی تجویز می‌شوند. آنها همچنین به شکل قرص تجویز می‌شوند. اغلب، پلی شیمی درمانی، یعنی استفاده از چندین دارو توصیه می‌شود. برای مثال، رژیم‌های شیمی درمانی برای لنفوم طحال عبارتند از: CHOP (سیکلوفسفامید، هیدرودوکسوروبیسین، وینکریستین و پردنیزولون)، FMD (فلودارابین، میتوکسانترون، دگزازون) و FMC (فلودارابین، میتوکسانترون، سیکلوفسفامید).

پرتو درمانی سرطان طحال

پرتودرمانی سرطان طحال

پرتودرمانی (اشعه ایکس، تله گاما درمانی، الکترون درمانی، نوترون درمانی و غیره) استفاده از نوع خاصی از انرژی تابش الکترومغناطیسی یا پرتوهای ذرات اولیه هسته‌ای است که می‌تواند سلول‌های تومور را بکشد یا رشد و تقسیم آنها را مهار کند.

برخی از سلول‌های سالمی که وارد ناحیه تشعشع می‌شوند نیز آسیب‌دیده‌اند، اما بیشتر آنها قادر به بهبودی هستند. سلول‌های تومور سریع‌تر از سلول‌های سالم اطراف تقسیم می‌شوند؛ بنابراین، تشعشعات آنها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این تفاوت‌ها هستند که اثربخشی پرتودرمانی برای سرطان را تعیین می‌کنند.

پرتودرمانی سرطان طحال به عنوان یک نوع درمان مستقل در مراحل اولیه سرطان‌شناسی و در ترکیب با شیمی درمانی در مراحل بعدی استفاده می‌شود. اما در اولین علائم انکولوژی طحال و تشخیص آن، پرتودرمانی بلافاصله تجویز نمی‌شود، زیرا این یک روش درمانی خطرناک‌تر است.

عود سرطان

هر تومور بدخیم پس از درمان موفقیت‌آمیز می‌تواند عود کند؛ بنابراین، مراجعه منظم به پزشک و انجام معاینات ضروری است. این به شناسایی به‌موقع عود و شروع درمان کمک می‌کند.

جلوگیری از سرطان طحال

اکنون مشخص شده است که بین ایجاد نئوپلاسم‌های بدخیم طحال و عفونت‌هایی مانند هپاتیت C، عفونت HIV، عفونت ناشی از ویروس لنفوم سلول T ارتباط وجود دارد. توصیه می‌شود از توصیه‌هایی که به جلوگیری از عفونت کمک می‌کند، پیروی کنید:

  • اگر تصمیم به سوراخ‌کردن یا خالکوبی دارید، یک سالن قابل‌ اعتماد را انتخاب کنید.
  • از سوزنی که قبلاً برای تزریق استفاده شده است، به طور مجدد استفاده نکنید.
  • رژیم غذایی پرچرب و اضافه‌وزن از دیگر عوامل خطر برای ابتلا به لنفوم غیرهوچکین هستند. شما باید یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و وزن طبیعی خود را حفظ کنید.

آیا سرطان طحال به طور کامل درمان می‌شود؟

پیش آگهی بستگی به نوع، مرحله و درجه تهاجمی تومور دارد. شانس درمان تحت تأثیر عواملی مانند سن بیمار، لکوسیتوز، لنفوسیتوز، لکوپنی، ترومبوسیتوپنی، کم‌خونی، آسیب به مغز استخوان قرمز و… است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت پاسخ این سؤال می‌توانید به سایت ایران سرطان که مرجع اطلاعات کامل بیماری سرطان و تمامی موارد مرتبط با آن است مراجعه کنید و مقاله سرطان طحال چیست و چگونه درمان می‌شود را مطالعه فرمایید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *