تزریق PRP برای دیسک کمر | پی آر پی درمانی برای درد کمر !

درد کمر یکی از عوارض دردناک به شمار می آید. این عارضه می تواند بر زندگی روزانه فرد تاثیر بگذارد. عواملی همچون سن، حالت نشستن و ایستادن بد و آسیب دیسک‌ و ستون فقرات ضعیف شده، باعث ایجاد شکاف‌ یا پارگی‌ در دیوار دیسک در طول زمان می‌شوند. دیسک های ستون فقرات با انتهای عصب کوچک پر می شوند، این پارگی می تواند در بسیاری از بیماران به درد کمر مزمن تبدیل شوند. همچنین به علت اینکه دیسک کمر دارای جریان خون محدود می باشد پتانسیل بهبودی ذاتی ضعیفی نیز دارد. درمان های متعارف برای دیسک های دژنراسیون که شامل فیزیوتراپی، داروهای ضدالتهابی و جراحی فیوژن ستون فقرات می باشند در طولانی مدت موثر نبوده و می تواند موجب به وجود آمدن عوارض شوند. تزریق prp برای دیسک کمر روشی سرپایی بوده که از سلول‌های پلاکت خون خود بیمار برای اصلاح مشکلات زمینه‌ ای دیسک کمر نه فقط برای کاهش علائم  استفاده می کند. PRP یا پلاسمای سرشار از پلاکت یکی از اجزای خون و حاوی فاکتورها یا پروتئین های خاص می باشد که عامل لخته شدن خون نیز می باشد. پلاسما سرشار از پروتئین بوده که به رشد سلولی نیز کمک می کند. پلاکت از قابلیت بالایی در بهبود التیام عضله، تاندون و رباط دارد. این درمان غیرجراحی بوده به صورت دراز مدت به بدن در تسکین درد عارضه های عضلانی اسکلتی کمک می کند. پلاسما تنها 1٪ از ترکیب خون ما را تشکیل می ‌دهند.

تزریق prp برای دیسک کمر

تزریق prp برای دیسک کمر و درمان کمردرد

درمان prp روشی غیرجراحی و جدید است که باعث بهبود درد در طولانی مدت می شود و عارضه های اسکلتی عضلانی را به طور طبیعی کاهش می دهد. برای بسیاری از عارضه ‌ها مانند آرتریت، تاندونیت و رگ به رگ شدن رباط‌ ها و پارگی است. prp از خون خود فرد گرفته و جدا می شود و غلظت پلاکت های بالاتر را تولید می کند. پلاکت ها سلول های انعقادی خون می باشند که می توانند به بهبود زخم عضلات، تاندون ها و رباط ها کمک کنند. عوامل رشدی که توسط پلاکت‌ها انتشار می یابد ، سلول‌های جبرانی را احیا می‌کنند، و این امکان وجود دارد که به ترمیم بافت نیز کمک کند و بهبود بافت نرم را سرعت ببخشد. درمان پلاسمای غنی از پلاکت یا همان PRP در بهبود و درمان کمر درد مزمن تاثیرگذار است. همچنین PRP می تواند باعث بهبود غضروف و کاهش درد و ناتوانی برای بسیاری از موارد استئوآرتریت موثر باشد. خون از فرد کشیده شده و سانتریفیوژ می شود. سانتریفیوژ دستگاهی است که خون را با سرعت بالا می‌ چرخاند تا گلبول‌ های قرمز و پلاکت ‌های غلیظ خون را از هم جدا کند. زمانی که خون جدا می شود، گلبول‌های قرمز جدا شده، و فقط پلاسمای غنی از پلاکت غلیظ داریم که آماده استفاده در فرآیند درمان است.
این فرآیند بیش از 1 ساعت به طول نمی انجامد. قسمت غنی از پلاکت جمع آوری می شود و دوباره به تاندون، رباط، عضله، مفصل یا دیسک آسیب دیده یا همان منبع درد تزریق خواهد شد و به درستی در دوزی که ده برابر بیشتر از دوزی که بدن فرد ارائه می دهد وجود دارد که به شیوه ای موثرتر کار می کنند. پزشک این تزریق را با دوز کوچکی از بیهوشی برای کاهش درد انجام می ‌دهد. این روش غیرتهاجمی و کم خطر استچرا که پزشک مواد تزریق شده را از بدن خود بیمار دریافت می کند. بعد از تزریق به ستون فقرات برای اطمینان از قرارگیری ایمن و مناسب PRP در محل آسیب دیده، از اشعه ایکس (به عنوان مثال فلوروسکوپی) استفاده خواهد شد. بیماران عموما بعد از تزریق اول یا دوم، کاهش درد قابل ملاحظه ای را تجربه خواهند کرد. همانطور که اشاره شد به علت اینکه PRP از خون خود فرد گرفته می شود عوارض جانبی محدودی ایجاد خواهد کرد. البته ممکن است نتایج متفاوت باشد و بودند بیمارانی که کاهش درد را در مدت 2 هفته گزارش کرده اند. 

چه زمانی درمان PRP برای دیسک کمر توصیه می شود؟

می توان گفت که تزریق prp برای دیسک کمر برای بیمارانی که از فتق دیسک فقراتی و درد پایین کمر مزمن رنج می برند زمانی توصیه می شود که درمان هایی مانند محدودیت فعالیت، داروها، فیزیوتراپی ، درمان کایروپرکتیک و تزریق استروئید کارساز نبوده یا زمانی که تنها گزینه دیگر عمل جراحی می باشد. 

نحوه عملکرد تزریق پی آر پی چگونه خواهد بود؟

ساخت PRP به این صورت است که یک نمونه کم از خون گرفته شده و تحت سانتریفیوژ قرار می گیرد و خون را با سرعت بسیار بالا می‌چرخاند و پلاکت را از سایر اجزای آن جدا خواهد کرد. این فرایند بصورت دستی توسط تکنسین آزمایشگاه انجام و پلاکت با غلظت بالاتر و اجزای مفید خالص ‌تر خون تولید می شود. طی تزریق اولین واکنشی که بدن نسبت به آسیب ‌دیدگی‌ های بافت نرم خواهد داشت ارسال سلول ‌های پلاکت به ناحیه درد می باشد. PRP از جمله عوامل رشد و بهبودی می باشد که می تواند بافت را ترمیم کند و سلول های بنیادی را جذب کند. این فرآیند بهبود تلاش بدن را برای ارسال مستقیم پلاکت های غلیظ تر به ناحیه تحت درمان افزایش خواهد داد. PRP در اطراف ناحیه آسیب دیده تزریق شده و فرآیند بهبود سریعا آغاز می شود. به علت اینکه از خون خود فرد استفاده می‌شود، احتمال بروز عفونت‌های مسری و واکنش‌های آلرژیک بسیار پایین است.

تزریق prp برای درمان دیسک کمر

کاربردهای پی آرپی 

عارضه‌ های زیر می‌توانند با روش پلاسمای غنی از پلاکت درمان شوند :

  • تقویت مفصل
  • تعمیر تاندون و رباط
  • عملکرد بهبود یافته
  • کاهش درد
  • کشش عضلانی
  • آرتروز
  • تاندینوپاتی
  • بهبود نتایج جراحی
  • تندینوزیس
  • فیبروز عضله

عوارض جانبی تزریق PRP 

  • عفونت (البته میزان بروز عفونت بسیار کم است)، احتمال بروز عفونت منحصر به تزریق پی آر پی نیست، احتمال بروز عفونت، پس از هر تزریقی وجود دارد. 
  • احتمال پاره شدن عروق خونی و خونریزی
  • احتمال پاره شدن تاندون ‌ها و رباط‌ ها به هنگام تزریق 

البته این عوارض به ندرت اتفاق می ‌افتند.

آمادگی قبل از تزریق پی آر پی

استفاده از داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب مانند ایبوپروفن یا آسپرین، یا داروهای مخصوص درمان آرتروز  مانند سلبرکس برای مدت 1 هفته متوقف کنید. مصرف آسپرین 81 میلی گرمی در دوز پایین مانعی نداشته باشد.
برای مدت 2 الی 3 هفته قبل از درمان درد با پی آر پی از مصرف داروهای کورتیکواستروئید خودداری نمایید. 
از ۵ روز قبل از درمان، داروهای ضدانعقاد مصرف نکنید. البته قبل از هر تغییر باید با پزشک خود مشورت کنید. 
روز قبل از درمان مایعات فراوان بنوشید.
برخی بیماران باید بلافاصله قبل از درمان داروی ضد اضطراب مصرف کنند.

چه کسانی کاندید تزریق PRP هستند ؟

افرادی که علاقه مند هستند از روش های غیر جراحی و غیر دارویی برای بهبود استفاده نمایند می توانند از این روش استفاده نمایند. 

چه کسانی کاندیدای تزریق PRP نیستند ؟

افراد کم خون ، که به علت کم بودن پلاکت خونشان، عملکرد پلاکت‌های خون آنها غیرعادی می باشد. 
افرادی که عفونت‌های سیستماتیک فعال یا سرطان فعال دارند نمی توانند تحت تزریق پی آر پی قرار بگیرند. و اینکه مصرف داروهای رقیق‌کننده خون اثرات پلاسمای غنی‌شده با پلاکت را تغییر می‌دهد هنوز مشخص نیست.

مراقبت های بعد از تزریق پی آر پی 

  • به مقدار فراوان آب بنوشید.
  • استراحت کنید، برای مدت 2 هفته بعد از درمان شما فقط می توانید کارهای عادی و روزمره خود را انجام دهید. 
  • انجام فعالیت های سنگین مانند ورزش کردن را با نظر و توصیه پزشک آغاز کنید. 
  • برای مدت 4 هفته پس از درمان نباید از داروهای ضدالتهابی نظیر آدویل، موترین، آلیو و… استفاده نمایید.
  • اثرات مصرف داروهای مسکن یا داروهای دیگر ممکن است مانع رانندگی کردن شما باشند. البته به نوع درمان شما وابسته می باشد. شما می‌توانید پس از درمان به فعالیت‌ های خود ادامه دهید اما بهتر است زمانی که درد دارید استراحت کنید.
  • مطابق برنامه برای ویزیت‌های بعدی به پزشک مراجعه کنید تا میزان پیشروی درمان را ارزیابی کند. عدم مراجعه به پزشک در وقت تعیین شده و فاصله افتادن بین مراجعات به پزشک ممکن است در اثربخشی ادامه درمان اختلال ایجاد کند.
  • دستورالعمل لازم در زمان درمان به شما داده می‌شود. برنامه توان‌بخشی ساختاریافته غالباً شامل تزریق پی آر پی می‌شود.

آیا تزریق پی آر پی در کمر، دردناک است؟

تزریق پی آر پی درد دارد اما این درد غیرقابل تحمل نیست.  ناحیه تحت درمان قبل از تزریق با کرم بیحسی و بیحسی موضعی بیحس می ‌شود. این امکان وجود دارد که درد و تورم به علت شروع فرایند التهابی در بدن تا 48 ساعت پس از تزریق پی آر پی افزایش یابد. ممکن است در صورت لزوم پس از تزریق برای شما مصرف داروهای مسکن تجویز شوند.

آیا تزریق PRP بی خطر است؟

می توان گفت که تزریق prp برای دیسک کمر روشی بی خطر برای افرادی است که تمایل به روش های جایگزین برای عمل ‌های جراحی یا دارو درمانی دارند. PRP از خون خود بیمار گرفته می شود احتمال بروز واکنش‌های آلرژیک یا واکنش نسبت به اجسام خارجی در بدن بسیار کاهش خواهد یافت. برای جلوگیری از عفونت باید محیط و وسایل تزریق کاملا استریل شده باشند. ممکن است در یک دوره کوتاه مدت ناحیه درمان دچار التهاب و قرمزی شود که امری طبیعی است. این فرآیند نیاز به بستری شدن برای مدت کوتاهی دارد و ریکاوری پس از انجام آن نیز به مراتب کوتاه ‌تر از عمل‌های جراحی می باشد. تزریق پی آر پی موجب می ‌شود که مسیر بهبودی طبیعی در بدن با سرعت بیشتری انجام شود. تزریق PRP موجب خواهد شد که مسیر بهبودی طبیعی در بدن با سرعت بیشتری انجام شود.

به چند تزریق نیاز است؟

نمی توان به این پرسش پاسخ داد زیرا به عوامل مختلفی وابسته است. اما عموما به 1 الی 3 تزریق نیاز است که به به مزمن بودن و محل درمان بستگی دارد. برخی از بیماران ممکن است با 1 بار تزریق درمان شوند و این در حالیست که برای کاهش یا رفع درد برخی دیگر ممکن است به چندین تزریق در یک دوره زمانی نیاز باشد.

اثرات تزریق PRP چقدر خواهد بود؟

تزریق prp برای دیسک کمر برای هر فردی متفاوت بوده و به بیماری زمینه‌ ای و میزان عود های مکرر بیماری بستگی دارد. در برخی موارد ممکن است نیاز به انجام تزریق پی آر پی به مدت چند ماه تا چند سال ادامه یابد. 

میزان موفقیت درمان PRP چقدر خواهد بود؟

نرخ موفقیت در افراد مختلف متفاوت است و به عواملی همچون وضعیت سلامتی بیمار، سن و پروتکل درمانی بستگی دارد. موفقیت همچنین به مقدار زیادی ذهنی بوده و به خود فرد وابسته است. 

آیا این تزریق مشابه تزریق کورتیزون است؟

پاسخ این سوال منفی است. تزریق کورتیزون یک استروئید مصنوعی در مفاصل یا بافت‌های نرم تزریق می‌شود که باعث کاهش درد و التهاب می‌شود. این درمان مفید است اما تاثیری بر علت زمینه ای بیماری ندارد به همین دلیل باید تزریق تکرار شود. البته از کورتیزون دارای خطرات و سرکوب کننده های سیستم ایمنی بدن نیز یاد می شود. اما پی آر پی از خون خود بیمار گرفته می شود و به بازسازی و کاهش التهاب در فرد کمک خواهد کرد. پی آر پی با اهداف درمانی تزریق می شود و عوارض جانبی خاصی نیز ندارد. 

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *