تزریق PRP شانه |آیا تزریق پی آر پی بر روی کاهش درد تاثیرگذار است ؟

در طی سال های اخیر مقالات زیادی درباره تاثیر پلاسمای غنی از پلاکت یا همان PRP برای درمان آسیب ها نوشته شده است. ورزشکاران برای درمان مشکلات و آسیب دیدگی های خود از کشیدگی رباط های طانو یا آسیب های مزمن تاندونی خود از این روش بهره گرفته اند. عموم درمانی که برای این آسیب ها انجام می شد، تجویز دارو، فیزیوتراپی یا در مواردی جراحی نیز بود. اما تاثیر مثبت و سریع درمان PRP با مدت زمان کوتاه بهبود باعث شده است که این روش نظر افراد و پزشکان را به خود جلب کند. 
پلاسمای غنی از پلاکت از خون خود بیمار گرفته می شود. خون از مایعی به نام پلاسما تشکیل شده است. این پلاسما از گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکت تشکیل شده است. پلاکت ها دارای صدها پروتئین به نام فاکتورهای رشد هستند که برای التیام آسیب دیدگی ها استفاده می شوند. محلول PRP حاوی پلاسما باغلظت بالایی از پلاکت است. تزریق PRP می تواند برای التیام آسیب دیدگی در ترمیم غضروف، تاندون، رباط، عضله یا استخوان آسیب دیده انجام شود. 
اما در این قسمت از مجله “زیبا بمان” ما می خواهیم درباره تزریق PRP شانه صحبت کنیم. آسیب شانه ها می توانند بر روی انجام کارهای روزانه فرد تاثیر بگذارد. مفصل شانه یکی از بزرگترین مفاصل در بدن هستند که دارای تحریک زیادی نیز می باشد. عضلات گرداننده شانه مجموعه از عضلات و تاندون ها هستند و در اطراف مفصل شانه قرار دارند و مفصل را در محل خود نگه می دارد و موجب ثبات و حفظ قابلیت حرکتی مفصل شانه خواهد شد. یکی از شایع ترین علت های درد شانه پارگی عضلات گرداننده شانه و التهاب تاندون های شانه می باشد. 
برای بهبود درد شانه ها فیزیوتراپی، مصرف داروهای ضدالتهابی ، تزریق استروئید و تکنیک هایی برای کاهش درد تجویز می شود. اما بنظر می رسد بهترین گزینه برای درمان روش تزریق PRP شانه باشد، تا شانه ها در یک روند طبیعی بهبود یابند. 

تزریق PRP شانه

تزریق PRP شانه 

همانطور که اشاره شد روش های مختلفی برای درمان آسیب ها و تسکین درد در مفصل شانه وجود دارد. متخصص ارتوپد ابتدا وضعیت مفصل شانه های شما را مورد بررسی قرار می دهد، پس از تشخیص آسیب دیدگی و شدت آن بهترین روش را برای درمان آن انتخاب خواهد کرد. گاهی به علت جزئی بودن آسیب دیدگی می توان با استفاده از به وسیله روش PRP آسیب دیدگی را درمان کرد. 
استفاده از روش PRP می تواند انجام عمل جراحی آرتروسکوپی شانه را به تعویق بیندازد. 
می توان در کنار PRP شانه از روش مکمل و ترکیبی با سایر روش های درمانی استفاده کرد، حتی می توان بعد از جراحی مفصل از این روش برای رسیدن به بهترین نتیجه استفاده کرد. 
زمانی که مفصل آسیب می بیند خونرسانی به مفصل و تغذیه آن مختل می شود و به همین علت فاکتورهای رشد و ترمیم به علت آسیب دیدگی کاهش می یابد. از دلایل مهم استفاده از روش پی آر پی افزایش فاکتورهای رشد در مفصل آسیب دیده و کمک به ترمیم و بهبود آن است. 

نحوه تزریق PRP به مفصل شانه

ابتدا از بدن بیمار پلاکت های خون گرفته می شود و این پلاکت ها تحت سانتریفیوژ قرار می گیرند. این کار برای غلیظ کردن پلاکت ها انجام می شود. در این بخش پلاکت های خون از قسمت های موجود در خون جدا شده و می توان از آن به طور مستقیم استفاده کرد. فاکتورهای رشد موجود در پلاکت ها و پلاسمای خون در روش پی آر پی مورد استفاده و به بهبود و ترمیم آسیب مفصل کمک می کند. متخصص ارتوپد در محل آسیب دیده شانه پی آر پی ترکیب شده با خون بیمار را در مفصل تزریق خواهد کرد. 

نحوه عملکرد پی آر پی 

هنوز مشخص نشده است که PRP در بدن چگونه عمل می کند، اما می توان گفت افزایش فاکتورهای رشد می تواند به محل آسیب دیده و روند بهبودی آسیب دیدگی کمک می کند.از این روش می توان برای تسریع روند بهبودی استفاده کرد:

  • می توان PRP را به شانه تزریق کنیم. در این مواقع ترکیبی از داروی بی حس کننده موضعی و پی آر پی را می توانیم به محل آسیب دیده تزریق کنیم. بعد از تزریق ممکن است برای چند روز درد شدید شود و بهبودی آغاز شود، و ممکن است چند هفته زمان نیاز باشد تا بیمار نتایج آن را ببیند. 
  • روش دیگر این است که تزریق پی آر پی بعد از جراحی برای بهبود سریعتر انجام شود. تزریق PRP بعد از جراحی می تواند روند بهبود تسریع کند.

چه آسیب هایی از شانه با تزریق PRP قابل درمان هستند ؟

  • درمان پارگی رتاتور کاف
  • درمان آرتروز مفصل شانه
  • درمان آسیب دیدگی های شانه
  • درمان آسیب دیدگی های رباط صلیبی
  • درمان کشیدگی یا رگ به رگ شدن مفصل شانه
  • درمان کشیدگی رباط ها
  • درمان التهاب تاندون شانه
  • درمان ناپایداری شانه

از روش تزریق PRP شانه در چه مواردی استفاده می‌شود؟ 

تزریق PRP می تواند به درمان آسیب دیدگی و کاهش عوارض کمک کند. این موارد شامل :

عضلات گرداننده شانه (روتاتور کاف)

مفل شانه از سه استخوان ترقوه، بازو و استخوان کتف تشکیل شده ست. این استخوان ها با هم باعث انجام حرکات مختلف در شانه می شوند. گروهی از این عضلات به شانه متصل هستند و عضلات گرداننده شانه نام دارند. این عضلات موجب ثبات و حرکات شانه در جهات مختلف خواهند شد. عوارض مرتبط با روتاتور کاف عبارتند از :

  • تاندونیت : شایع ترین دلیل ایجاد درد و خشکی شانه می باشد. در اثر التهاب تاندون‌ های روتاتور کاف ایجاد و باعث درد شانه می شود.
  • بورسیت : شایع ترین دلیل ایجاد درد و خشکی شانه می باشد. در اثر التهاب کیسه‌ های محتوی مایعی که از فضای بین تاندون‌ ها و استخوان‌ ها حفاظت می‌کنند ایجاد می‌شود.

این عارضه ها ممکن است به علت آسیب دیدگی های شدید و ناگهانی و در اثر تمرینات ورزشی ایجاد شود. این عوارض در بزرگسالان بالای 40 سال شایع است، زیرا در این سنین تاندون ها فرسوده و در معرض آسیب دیدگی قرار خواهند گرفت. 

ناپایداری مفصل شانه

ناپایداری مفصل عضله زمانی بروز خواهد کرد که عضلات و رباط ها برای نگهداشتن استخوان های شانه در کاسه مفصلی به اندازه کافی قوی نباشد. این ناپایداری می تواند موجب در رفتگی مفصل شانه شود و از به کار گیری شانه یا بالا بردن بازو جلوگیری کند. 

  • سست بودن رباط ها : رباط بافتی می باشد که موجب اتثال استخوان ها می شود. رباط های شانه به طور طبیعی سست باشند و ممکن است به مرور زمان سست می شوند. 
  • در رفتگی قبلی مفصل شانه : هر چه تعداد در رفتگی شانه بیشتر ناپایداری شانه کاهش خواهد یافت. 

آرتریت شانه 

آرتریت شانه موجب تخریب غضروف خواهد شد که نتیجه آن درد در قسمت شانه ، دست و درد خواهد بود. آرتریت علاوه بر درد می تواند موب تورم و آسیب دیدگی مفصل شود. انواع مختلف آرتریت :

  • آرتریت به علت شکستگی : این نوع از آرتریت به علت شکستگی یا آسیب دیدگی ایجاد خواهد شد. 
  • آرتریت روماتوئید : این عارضه به علت اختلال در عملکرد سیستم ایمنی باعث تخریب پوشش غضروف بین استخوان ها در مفصل شانه می شود. این عارضه عموما بر مفصل های مختلفی در بدن تاثیر گذار خواهد بود. 
  • آرتروز : با افزایش سن، غضروف بین استخوان ها تخریب و موجب درد و التهاب خواهد شد. 

شانه یخ زده 

این عارضه زمانی ایجاد می شود که کپسول بافت همبند در اطراف شانه ضخیم و منقبض می شود و در نتیجه باعث سفتی و درد شانه و محدودیت حرکتی خواهد شد. شانه یخ زده عموما در سنین 40 تا 60 سال شایع خواهد بود و می تواند به علت بیماری هایی مانند دیابت، کم کاری یا پرکاری تیروئید، بیماری های قلبی و تیروئید نیز ایجاد شود. البته ممکن است عارضه بر اثر عدم تحرک شانه برای مدت طولانی بعد از آسیب دیدگی بروز کند. فیزیوتراپی می تواند به روند بهبود کمک کند. تزریق پی آر پی می تواند برای درمان شانه یخ زده مورد استفاده قرار بگیرد. 

پارگی روتار کاف 

این پارگی از دلایل شایع درد شانه و ناتوانی در بزرگسالان می باشد که می تواند موجب محدودیت شدید در فعالیت های روزمره مانند لباس پوشیدن و غیره شود. این آسیب دیدگی عموما بر اثر فرسودگی تاندون با گذشت زمان یا آسیب ‌دیدگی ناگهانی ایجاد خواهد شد. فیزیوتراپی، حرکات اصلاحی و تزریق پی آر پی می تواند روش های درمانی آن باشد که با توجه به میزان آسیب پزشک روش درمانی را برای بیمار تجویز خواهد کرد. 

مزایای پی آر پی شانه 

مزایای پی آر پی شانه 

تزریق PRP شانه برای بهبود و کاهش عوارض استفاده می شود.  استفاده از روش PRP روز به روز در حال افزایش و اثر بخشی آن به اثبات رسیده است. 

  • از مزیت های پی آر پی می توان به از بین رفتن لزوم انجام جراحی و گذراندن دوره ریکاوری طولانی مدت اشاره کرد. 
  • از این روش برای افرادی که کاندی انجام جراحی نیز نیستند می توان استفاده کرد. 
  • تزریق پی آر پی شانه روشی کم تهاجمی است که دارای کمترین میزان خطر و عوارض احتمالی می باشد. به این صورت که از سلول های طبیعی بدن و پروسه بیولوژیکی بدن برای ترمیم بافت استفاده می شود. 
  • مدت زمان ریکاوری به روش PRP سریع تر از روش های جراحی است. 
  • به علت استفاده از خون خود بیمار احتمال بیماری های عفونی و ریسک بروز واکنش آلرژیک وجود نخواهد داشت.
  • بر طبق تحقیقات انجام شده تزریق پی آر پی در مقایسه با خون عادی انسان 3 تا 5 برابر بیشتر فاکتور رشد آزاد می‌کند. این روش درمانی برای بهبود آسیب ‌دیدگی بافت نرم بسیار مفید است، که با استفاده از روند طبیعی بهبودی بدن سبب افزایش سرعت درمان می‌شود.
  • تزریق پی آر پی موجب کاهش التهاب، تسکین درد، افزایش تولید کلاژن برای استحکام و انعطاف پذیری غضروف و افزایش جریان خون برای انتقال مواد مغذی و استفاده از سلول های بنیادی برای بازسازی بافت خواهد شد. تزریق PRP شانه موجب بازیابی عملکرد طبیعی بدن و افزایش سرعت ترمیم بافت آسیب دیده خواهد شد. 

عوارض جانبی تزریق پی آر پی شانه 

با توجه به این که پلاسمانی غنی از پلاکت از خون بیمار ساخته شده و به ناحیه آسیب‌ دیده در شانه بیمار تزریق می‌شود، بنابر این باعث ایجاد عوارض یا انتقال بیماری نخواهد شد. روش PRP حاوی موادی است که مستقیم از بدن شما گرفته خواهد شد. همین امر باعث کاهش خطرات و واکنش های آلرژیکی که برای مثال در تزریق داروهایی مانند کورتیزون یا هیالورونیک اسید ایجاد می شود، خواهد شد. اگرچه، این عوارض بسیار نادر هستند. از عوارض تزریق پی آر پی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد در محل تزریق و ناحیه آسیب دیده
  • خونریزی در محل خون گرفتن
  • واکنش آلرژیک و حساسیت
  • لخته شدن خون
  • تغییر در رنگ پوست در محل درمان شده
  • آسیب بافتی
  • آسیب های عصبی
  • عفونت

مراقبت های بعد از پی آر پی شانه

پلاکت ها با آزاد کردن عوامل رشد شروع به کار خواهد کرد. بعد از تزریق PRP شانه بیماران ممکن است چند روز درد و ناراحتی در شانه های خود احساس می کنند، که در این حالت داروهای ضد درد تجویز خواهد شد. 
در 48 ساعت اول باید از مصرف داروهای ضد التهابی بدون نسخه مانند ایبوپروفن، ادویل، آلو و سایر ضدالتهاب‌های غیر استروئیدی باید دوری کنید، زیرا ممکن است اینکار مانع از بین رفتن تاثیر عمل پی آر پی در روند بهبود شود. 

هزینه پی آر پی شانه

هزینه پیآر پی شانه به عواملی مانند شدت و گستردگی آسیب، نوع آسیب دیدگی، مقدار PRP تزریق شده و دستمزد پزشک و غیره وابسته است. متخصص ارتوپدی بعد از انتخاب روش درمانی هزینه آن را به اطلاع بیمار خواهد رساند. 

آیا PRP شانه باعث ایجاد عوارض می‌شود؟

چون پلاسما غنی از پلاکت از خود بیمار گرفته می شود و به محل آسیب دیده تزریق می شود، می توان گفت که باعث ایجاد عوارض و انتقال بیماری نخواهد شد.

انجام پی آر پی شانه دردناک است ؟

عموما بیماران تا چند روز بعد از تزریق پی آر پی شانه درد دارند. شدت این درد با گذشت زمان کم شده و در نهایت کامل برطرف خواهد شد.

مدت زمان ریکاوری برای پی آر پی شانه چقدر است ؟

متخصص ارتوپد از بیمار می خواهد تا برای مدت حداقل هفته از انجام فعالیت های شدید باید دوری کند و استراحت کنند و بعد از آن نیز به هفته فیزیوتراپی نیاز دارند. در این مدت بیمار می تواند ورزش کند اما باید از فعالیت هایی که بر ناحیه آسیب دیده فشار وارد کند جدا خودداری کند.

بعد از چه مدت می توانیم نتایج پی آر پی شانه را مشاهده کنیم ؟

بعد از 2 الی 6 هفته روند بهبودی به تدریج آغاز می شود. اما در برخی از بیماران، این روند بهبودی تا 6 الی 9 ماه بعد نیز ادامه پیدا خواهد کرد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *