شکستگی بینی چگونه رخ می دهد و راه های درمان آن چیست

شکستگی بینی

شکستگی بینی نوعی عارضه فیزیکی است که در ناحیه صورت و توسط برخورد با شی اتفاق می افتد. شاید در نگاه اول فکر کنید افرادی که مشغول به فرض هستند یا فعالیت فیزیکی شدید دارند دچار این عارضه می شوند.

اما طبق آمار بیشترین افرادی که شکستگی برای آنها رخ می‌دهد کودکان و افراد مسن هستند. زیرا هر دو آنها در امر حفظ تعادل و جلوگیری از سقوط ضعیف و ناتوان اند. اما کودکان بیشتر از افراد مسن در معرض خطر هستند.

زیرا آنها هنوز استخوان های نرمی داشته و در حال شکل گیری می باشد. درست است که شکستگی عارضه دردناک و ناراحت کننده است اما راه های درمان زیادی برای آن وجود دارد.

نشانه‌ها و علائم شکستگی بینی

در برخی از شکستگی ها نشانه های آن به خوبی دیده می‌شود. از اصلی ترین این نشانه ها انحراف ناحیه نسبت به قبل است. تورم ناشی از شکستگی و عدم تقارن ناحیه نیز می تواند بیان کننده شکستگی باشد.

یکی دیگر از نشانه های کبودی صورت و زیر چشم است البته نمی‌توان قطعیتی به آن داد. بهترین راه برای تشخیص معاینه توسط پزشک است. این نشانه ها می تواند آسیب های وارده به بینی و غضروف و آن را مشخص کند.

همچنین ممکن است در اثر ضربه تیغه بینی نیز شکسته یا ترک داشته باشد.حتی ممکن است غضروف بیرونی بینی نیز جابجا شده باشد.

عوارض ناشی از شکستگی‌

شکستگی بینی می‌تواند عوارض زیر را به همراه داشته باشد:

  • کجی سپتوم بینی:

سپتوم دیواره نازک ای است که دو مسیر بینی را از هم جدا می کند. در هنگام شکستگی ممکن است این دیوار جابجا شده و تنفس را مشکل کند.

  •  هماتومی سپتوم :

در هنگام شکستگی ممکن است خونریزی داخلی رخ دهد. در این صورت خون در جمع شده در سپتوم بینی میتواند مجرا را کیپ در کند.

  • آسیب دیدگی غضروف بینی:

در هنگام شکستگی بینی غضروف نیز ممکن است آسیب ببیند برای رفع آسیب، نیاز به ترمیم بوسیله جراحی وجود دارد.

  • مصدومیت سر و گردن:

در هنگام شکستگی ممکن است سر و گردن نیز آسیب ببیند. در شدیدترین حالت جمجمه آسیب دیده و مایعات شفاف بی رنگ از بینی خارج می شود.بیماری هات در واقع ممکن است مایع مغزی نخاعی باشد که صدمه دیدگی مغز را نشان می دهد.

  • اختلال در حس بویایی:

کاهش حس بویایی نیز ممکن است همراه با دیگر عوارض شکستگی اتفاق بیفتد.

اولین اقدام بعد از شکستگی

بعد از مشخص شدن شکستگی بینی ، اولین کار مراجعه به پزشک است. می‌توانید به نزدیکترین اورژانس یا کلینیک نیز مراجعه کنید. در این مرحله که متخصص گوش و حلق و بینی شما را معاینه خواهد کرد.

در صورت وخیم بودن شکستگی جراح پلاستیک نیز شما را بررسی می کند. در صورت نیاز بعد از مداوای شکستگی، می توان با استفاده از جراحی پلاستیک ظاهر بینی را به حالت اول بازگرداند.

بررسی مجاری داخلی بینی : دومین اقدام بعد از مراجعه به درمانگاه بررسی مجاری داخلی بینی توسط پزشک است. پزشک برای یافتن آسیب دیدگی ناشی از شکستگی بینی مجاری را بررسی می کند.

در صورت عدم وجود هماتوم بینی می توان از آسیب ندیدن مجاری داخلی اطمینان حاصل کرد.. هماتوم تیغه بینی عبارت است از جمع شدن خون زیر پوست روی تیغه بینی. این حالا زمانی رخ می دهد که در هنگام ضربه دیدگی یکی از رگهای خونی تیغه بینی آسیب ببیند. در صورت وجود هماتوم پزشک باید مجاری را تخلیه کند تا از بروز عفونت جلوگیری شود.

درمان شکستگی بینی

انحراف بینی در اثر شکستگی بینی

در مواقعی که شکستگی در اثر ضربه های شدید اتفاق افتاده باشد احتمال انحراف بینی نیز وجود دارد. یکی از نشانه های این عارضه کم شدن میزان هوای ورودی و خروجی از مجاری بینی است.

معمولا بعد از شکستگی بینی ، مجاری تا حدودی گرفتگی دارند. به همین دلیل برای تشخیص انحراف یا گرفتگی، بهترین راه معاینه توسط پزشک است.

انجام عکس برداری از بینی

در بسیاری از اوقات پزشک برای ارزیابی بیشتر شکستگی، عکسبرداری رادیولوژی یا اسکن صورت را تجویز می کند. البته برای تشخیص آسیب دیدگی های جزئی نیازی به عکسبرداری نیست.

اما برای اطمینان از عدم وقوع سایر شکستگی های صورت لازم است.در صورتی که آسیب دیدگی بسیار حاد باشد می توان از سی تی اسکن نیز استفاده کرد.

ترمیم شکستگی بینی

پس از تایید شکستگی بینی توسط جراح پلاستیک متخصص گوش و حلق و بینی، باید مشخص شود که آیا شکستگی باعث جابجایی استخوان های بینی شده یا خیر. در برخی مواقع به دلیل شدید نبودن آسیب دیدگی استخوان های بینی می شکند اما جا به جا نمی شوند.

در این حالت فقط کافی است اجازه بدهید تا استخوان های بینی خودشان جوش خورده و ترمیم گردند.برای تسهیل در این کار پزشک بینی را گچ گرفته تا در طول دوره بهبودی به آن آسیب جدیدی وارد نشود.

برگرداندن استخوان ها به حالت طبیعی

در مواقعی که استخوانهای شکسته شده و جابه جا شده باشند، برای درمان از روش جا اندازی بسته استفاده میشود. بعد از شکستگی بینی ، چند هفته زمان برای ترمیم و جوش خوردن استخوان ها زمان لازم است. در این فرصت می توان استخوان ها را با روش های مختلف به حالت اولیه برگرداند.

لبه های استخوان ها به تدریج و در طول ۶ هفته بعد از شکستگی به یکدیگر جوش می خورند.  اما بهترین حالت این است که در طی دو هفته بعد از آسیب دیدگی استخوان ها جا انداخته شوند. در روش جا انداختن استخوان به روش بسته، هیچ گونه برشی به منظور باز کردن فضای لازم برای جا انداختن استخوان زده نمی شود.

در این روش تنها استخوان جابجا شده و در وضعیت صحیح قرار می گیرد. برای این کار جراح بعد از پاکسازی شکستگی بینی ،وسیله را درون بینی قرار داده و استخوانهای شکسته را جا می اندازد. این کار تنها چند دقیقه زمان لازم داشته و در حالت بیهوشی عمومی انجام می شود. در نتیجه بیمار چیزی حس نخواهد کرد.

همچنین می‌توان این عمل را در مطب و با استفاده از بیهوشی موضعی انجام داد. در نهایت پنبه های درون بینی قرار داده شده و بینی گچ گرفته میشود.

استفاده از رینوپلاستی کارکردی یا بازساختی

این روش برای بیمارانی که شکستگی های کهنه داشته و استخوان ها کاملاً جوش خورده اند به کار برده می شود.با استفاده از این روش بدشکلی استخوان ها کاملا رفع شده و مشکلات بینی برطرف می گردد. مشکلات شامل انسداد بینی و خروپف هستند.

رینوپلاستی یا عمل زیبایی بینی اصلاح ساختار و کارکرد بینی از طریق جراحی است که به آن عمل جراحی شکستگی بینی یا تغییر شکل بینی نیز می‌گویند. رینوپلاستی به  تغییر در شکل خارجی بینی یا آناتومی داخلی بینی یا برای هر دو استفاده می گردد.

در این جراحی اثرات ناشی از شکستگی سپتوم، بافت اسکار یا آسیب های غضروف برداشته می شود. بعد از آن جراحی انجام شده و بینی به حالت طبیعی بر خواهد گشت.

راه حل خانگی برای کاهش درد

راههای وجود دارد که بتوانید در خانه درد ناشی از شکستگی بینی را کاهش دهید.

1- در صورتی که دچار خونریزی بینی هستید بنشینید و به سمت جلو متمایل شوید. سپاس از دهان خود تنفس کنید تا خون از گلوی شما پایین نرود.

2- اگر خونریزی ندارید سر خود را بالاتر از بدن قرار داده تا شدت جریان خون کاهش پیدا کند. در این حالات درد شما کمتر خواهد شد.

3- برای کاهش تورم ناشی از شکستگی بینی از کمپرس یخ استفاده نمایید. می‌توانید برای ۱۵ الی ۲۰ دقیقه و روزی ۴ بار یخ را بر روی بینی خود قرار دهید.

4- از داروهای ضد درد مانند استامینوفن، ایبوپروفن و سایر داروهای مسکن می توانید استفاده کنید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

  • رضا

    بسیار جالب و واضح و کاربردی نوشته شده است ممنون

    ۰۹ تیر ۱۳۹۹ پاسخ دهید
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *