لکه های کبدی نقاط زرد یا قهوه ای روی پوست هستند که اندازه آنها از ¼ سانتی متر تا 1 سانتی متر متفاوت است. این لکه ها اغلب در بخش هایی از پوست که در معرض نور خورشید قرار دارند (مانند صورت و دست ها) ظاهر می شوند. لکه های کبدی برخلاف نامشان، ربطی به کبد ندارند. به آنها لکه های خورشیدی نیز گفته می شود.
اما این لکه ها چرا به وجود می آیند و چگونه می توان آنها را درمان کرد؟ در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان همراه ما باشید.
فهرست مقالات
چه چیزی باعث ایجاد لکه کبدی روی پوست می شود؟
لک کبدی در مناطقی که ملانین جمع شده است ظاهر می شود. ملانین ماده ای است که به پوست رنگ می دهد.
هنگامی که اشعه فرابنفش (UV) به پوست برخورد می کند، تولید ملانین را سرعت می بخشد. با گذشت زمان، این فرآیند ممکن است منجر به ایجاد لکه های خورشیدی شود.
همچنین این لکه ها می توانند پس از درمان های پزشکی مانند پرتودرمانی ایجاد شوند.
لکه های کبدی بیشتر روی صورت، دست ها، گردن و بازو نمایان می شوند. این لکه ها می توانند:
- قهوه ای تیره یا خرمایی باشند.
- به صورت گروهی (مانند کک و مک) در یک نقطه تجمع یابند.
- صاف، دایره ای یا بیضی شکل باشند.
- اندازه آنها از ¼ سانتی متر تا 1 سانتی متر متغیر باشد.
لک های کبدی هیچ علامت جسمی ناراحت کننده ای مانند درد یا خارش ایجاد نمی کنند.
اگرچه لکه های خورشیدی در بزرگسالان بالای 50 سال شایع تر است؛ اما هر کسی ممکن است به آن مبتلا شود. به خصوص اگر فرد:
- پوست روشن داشته باشد.
- سابقه آفتاب سوختگی شدید داشته باشد.
- زمان زیادی را زیر نور خورشید بگذراند.
- از سولاریوم استفاده کند.
لکه های کبدی چگونه درمان می شوند؟
لکه های خورشیدی معمولاً نیازی به درمان ندارند. اما اگر با ظاهر آنها مشکل دارید، می توانید از روش های زیر برای از بین بردن این لک ها استفاده کنید:
- داروهای موضعی: می توانید از کرم ها، لوسیون ها یا ژل های روشن کننده پوست استفاده کنید. گزینه های رایج عبارت اند از هیدروکینون، کورتیکواستروئید و رتینوئید.
- لایه برداری شیمیایی: در این روش از یک محلول شیمیایی برای برداشتن ایمن لایه بیرونی پوست استفاده می شود. متخصص پوست ممکن است لایه برداری شیمیایی را با میکرودرم ابریژن یا کرایوتراپی ترکیب کند تا نتیجه بهتری بگیرید.
- کرایوتراپی: متخصص پوست در این روش، لکه های خورشیدی را منجمد می کند تا به سلول های تولید کننده ملانین آسیب برسد. در نتیجه، لک ها یا کمرنگ می شوند یا کاملاً از بین می روند. کرایوتراپی نتیجه سریعی دارد؛ اما ممکن است برای برخی افراد دردناک باشد.
- درم ابریژن: در این روش از یک لایه بردار برای صاف کردن لکه ها استفاده می شود. اثربخشی درم ابریژن کمی طول می کشد؛ اما چشمگیر است. یک آزمایش علمی نشان داد که در 2 نفر از 5 بیماری که دو بار در هفته به مدت 16 هفته درم ابریژن انجام می دادند، لکه های کبدی کاملاً ناپدید شدند.
- لایه برداری با لیزر: لیزر می تواند سلول های تولید کننده ملانین را از بین ببرد یا لایه بالایی پوست را لایه برداری کند. بسیاری از افراد تنها به یک یا دو جلسه لیزر درمانی نیاز دارند تا از شر لکه های تیره خلاص شوند.
با این حال، باید توجه داشته باشید که برخی از محصولات روشن کننده پوست می توانند عوارض جانبی جدی داشته باشند. اگر کرم روشن کننده پوست حاوی جیوه باشد، می تواند به کلیه ها یا اعصاب آسیب برساند.
همچنین برخی افراد پس از درمان دوباره دچار لک می شوند. اگر از پوست خود در برابر اشعه فرابنفش محافظت نکنید، احتمال ابتلا به لک های جدید افزایش می یابد.
چگونه می توان از ایجاد لک های کبدی روی پوست جلوگیری کرد؟
مؤثرترین راه برای پیشگیری از ایجاد لک های کبدی، محافظت از پوست در برابر اشعه فرابنفش و آسیب خورشید است. به این منظور باید:
- هر روز از کرم ضد آفتاب با حداقل SPF 30 استفاده کنید و هر دو ساعت یک بار آن را تجدید کنید.
- از ساعت 10 صبح تا 2 بعد از ظهر که تابش نور خورشید در شدیدترین حالت است، از قرار گرفتن زیر آفتاب اجتناب کنید.
- تحت هیچ شرایطی از سولاریوم استفاده نکنید.
- در محیط بیرون از منزل لباس های محافظ مانند کلاه لبه پهن، بلوز آستین بلند و شلوار بلند بپوشید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر لکه کبدی دارید و با موارد زیر مواجه شدید، لازم است به پزشک مراجعه کنید:
- خون ریزی
- تغییر رنگ، تیره شدن یا سیاه شدن لک
- نامنظم شدن ظاهر لک
- بزرگ تر شدن لک
زیرا گاهی اوقات تغییر لکه های خورشیدی می تواند نشانه سرطان پوست باشد.
کلام آخر
به طور کلی، لکه های کبدی (یا لکه های خورشیدی) خطرناک یا دردناک نیستند. اما برخی افراد ممکن است به دلیل حفظ زیبایی پوست، تمایل به درمان آن داشته باشند. متخصص پوست می تواند از کرم، لوسیون، ژل یا روش های درمانی کلینیکی برای از بین بردن لکه های خورشیدی استفاده کند. همچنین می توانید با محافظت از پوست خود در برابر اشعه فرابنفش، احتمال ایجاد لک را کاهش دهید.
منبع: clevelandclinic
دیدگاه کاربران