شناسایی مشکلات و عفونت کیسه صفرا و علائم آن ها

قبل از اطلاع از عفونت کیسه صفزا و سایر مشکلات آن باید بدانید که کیسه صفرا یک ارگان ده سانتی متری(4اینچی) و گلابی شکل است که در قسمت بالای راست شکم در زیر کبد  قرار دارد . کیسه صفرا ترکیبی از مایعات ، چربی و کلسترول را ذخیره می کند. صفرا به از بین بردن چربی حاصل از غذا در روده کمک می کند. کیسه صفرا، صفرا را به روده کوچک منتقل می کند . این امر باعث می شود ویتامین ها و مواد مغذی محلول در چربی راحت تر در جریان خون جذب شوند.

علائم یک مشکل کیسه صفرا

مشکلات کیسه صفرا علائم مشابهی دارند. این شامل:

درد : شایعترین علامت مشکل کیسه صفرا ، درد است. این درد معمولاً در قسمت میانی تا بالا سمت راست شکم رخ می دهد .درد می تواند خفیف و متناوب باشد ، یا می تواند کاملاً شدید و مکرر باشد. در بعضی موارد ، درد ممکن است به سایر قسمت های بدن از جمله کمر و قفسه سینه منتقل شود.

حالت تهوع یا استفراغ : حالت تهوع و استفراغ علائم شایع انواع مشکلات کیسه صفرا است. با این حال ، بیماری مزمن کیسه صفرا ممکن است باعث مشکلات گوارشی مانند رفلاکس اسید و گاز شود.

تب یا لرز : لرز یا تب غیر قابل توضیح ممکن است نشانگر عفونت باشد. اگر شما یک عفونت داشته باشید ، قبل از بدتر شدن و خطرناک شدن به درمان نیاز دارید. اگر در قسمت های دیگر بدن گسترش یابد ، عفونت می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

اسهال مزمن : اسهال داشتن  بیش از 4 بار در روز  به مدت حداقل سه ماه ممکن است نشانه بیماری مزمن کیسه صفرا باشد.

زردی : پوست زرد یا زردی ممکن است نشانه سنگ در مجرای صفراوی مشترک باشد. مجرای صفراوی مشترک مجاری است که از کیسه صفرا به روده کوچک منتهی می شود.

مدفوع یا ادرار غیر معمول : مدفوع با رنگ روشن تر و ادرار تیره علائم احتمالی سنگ مجرای صفراوی مشترک است.

عفونت کیسه صفرا

مشکلات احتمالی کیسه صفرا

هر بیماری که کیسه صفرا را تحت تأثیر قرار دهد ، یک بیماری کیسه صفرا محسوب می شود . در زیر به برخی از بیماری ها و عفونت های کیسه صفرا پرداخته شده است:

التهاب کیسه صفرا :  التهاب کیسه صفرا را کوله سیستیت می نامند. این بیماری می تواند حاد(کوتاه مدت)، مزمن یا بلند مدت باشد. التهاب مزمن نتیجه چندین حمله حاد کوله سیستیت است. التهاب ممکن است در نهایت به کیسه صفرا آسیب برساند و باعث شود توانایی عملکرد صحیح خود را از دست بدهد.

سنگ صفرا: سنگهای صفراوی سنگهای کوچک و سخت شده ای هستند که در کیسه صفرا تشکیل می شوند. این سنگها می توانند سالها بدون هیچ علائمی وجود داشته باشند و خود به خود از بین بروند. در حقیقت ، بسیاری از افراد سنگ های صفراوی دارند و از آنها آگاهی ندارند. آنها در نهایت باعث ایجاد مشکلاتی از جمله التهاب ، عفونت و درد می شوند. سنگهای صفراوی به طور معمول باعث کوله سیستیت حاد می شوند.

این سنگ ها معمولاً بسیار کوچک هستند و بیش از چند میلی متر عرض ندارند. با این حال ، آنها می توانند تا چندین سانتی متر رشد کنند. برخی از افراد فقط یک سنگ کیسه صفرا را دارند، در حالی که برخی دیگر چندین مورد ایجاد می کنند. با بزرگ شدن سنگ کیسه صفرا ، آنها می توانند کانال های منتهی به کیسه صفرا را مسدود کنند.

بیشتر سنگهای کیسه صفرا از کلسترول موجود در صفرای  کیسه صفرا تشکیل می شوند. نوع دیگری از سنگ کیسه صفرا ، سنگ پیگمانته ، از بیلی روبین کلسیم تشکیل می شود. بیلی روبین کلسیم یک ماده شیمیایی است که با تجزیه سلولهای قرمز خون بدن تولید می شود . این نوع سنگ نادر است.

سنگهای مجرای صفراوی مشترک (کلدوکلولیزیازیس)

هنگامی که سنگهای صفراوی در مجاری صفراوی مشترک رخ می دهد ، به عنوان کولدوکلولیتیازیس شناخته می شود . صفرا از کیسه صفرا خارج می شود ، از لول های کوچک عبور می کند و در مجرای صفراوی مشترک قرار می گیرد. سپس وارد روده کوچک می شود.

در بیشتر موارد ، سنگهای مجاری صفراوی مشترک در واقع سنگهای صفراوی هستند که در کیسه صفرا توسعه یافته و سپس به مجاری صفراوی منتقل می شوند. به این نوع سنگ، سنگ مجرای صفراوی مشترک ثانویه یا سنگ ثانویه گفته می شود.

بعضی اوقات سنگها در خود مجاری صفراوی مشترک شکل می گیرند. این سنگها، سنگهای اصلی صفراوی مشترک یا سنگهای اصلی گفته می شوند. این نوع نادر سنگ نسبت به سنگ ثانویه بیشتر باعث ایجاد عفونت می شود.

بیماری کیسه صفرا بدون سنگ_ سنگهای صفراوی باعث ایجاد هر نوع مشکل کیسه صفرا نمی شوند. بیماری کیسه صفرا بدون سنگ نیز می تواند رخ دهد. در این حالت ، شما ممکن است علائمی را که معمولاً با سنگهای صفراوی در ارتباط است بدون اینکه واقعاً سنگ داشته باشید ، تجربه کنید. در نتیجه باعث عفونت های صفرا شود.

عفونت مجاری صفراوی شایع

در صورت انسداد مجرای صفراوی ، عفونت ممکن است ایجاد شود . اگر این عفونت زودهنگام تشخیص داده شود ، درمان این بیماری موفقیت آمیز خواهد بود. گر اینگونه نباشد ، عفونت ممکن است گسترش یابد و کشنده شود.

کیسه صفرا

آبسه کیسه صفرا

درصد کمی از افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا نیز ممکن است دچار تجمع چرک در کیسه صفرا شوند. این حالت آبسه کیسه صفرا  نامیده می شود .چرک ترکیبی از گلبول های سفید خون ، باکتری ها و بافت های مرده است. ایجاد چرک که به آبسه نیز معروف است منجر به درد شدید شکم می شود. در صورت عدم تشخیص و درمان آبسه ، می تواند خطرناک برای زندگی باشد زیرا عفونت در سایر قسمتهای بدن گسترش می یابد.

ایلئوس سنگ کیسه صفرا

ممکن است یک سنگ کیسه صفرا وارد روده شود و آن را مسدود کند. این بیماری که به ایلئوس سنگ کیسه صفرا معروف است نادر است اما می تواند کشنده باشد. این بیماری بیشتر در بین افراد بالاتر از 65 سال مشاهده شده است.

سوراخ شدن کیسه صفرا

به تعویق انداختن درمان بیماری های مربوط به کیسه صفرا مانند سنگ صفرا می تواند منجر به  سوراخ شدن کیسه صفرا شود. این یک وضعیت تهدید کننده زندگی است. اگر پارگی تشخیص داده نشود ، ممکن است یک عفونت خطرناک و گسترده در شکم ایجاد شود.

پولیپ کیسه صفرا

پولیپ ها رشد بافت غیر طبیعی دارند. این رشد معمولاً خوش خیم یا غیر سرطانی است. پولیپ های کیسه صفرا کوچک ممکن است نیازی به برداشتن نداشته باشد. در بیشتر موارد ، آنها هیچ خطری برای فرد یا کیسه صفرا ندارند. با این حال ، ممکن است پولیپ های بزرگتر قبل از ابتلا به سرطان،  عفونت یا مشکلات دیگری ایجاد کنند بنابراین از طریق جراحی برداشته می شوند.

کیسه صفرا چینی

کیسه صفرا سالم دارای دیواره های بسیار عضلانی است. با گذشت زمان ، رسوبات کلسیم می توانند دیواره کیسه صفرا را سفت و سخت کنند. به این حالت کیسه صفرا چینی گفته می شود. اگر این بیماری را داشته باشید ، در معرض خطر ابتلا به سرطان کیسه صفرا هستید.

سرطان کیسه صفرا

سرطان کیسه صفرا نادر است. اگر تشخیص داده نشود و درمان نشود ، می تواند به سرعت در خارج از کیسه صفرا پخش شود.

درمان مشکل کیسه صفرا

درمان عفونت ها و سایر مشکلات کیسه صفرا بسته به نوع آن متفاوت است و شامل:

  • داروهای ضد درد مانند هیدروکودون و مورفین 
  • داروهایی مانند ایپوپروفن
  •  لیتوتریپسی (lithotripsy)، روشی که از امواج شوک برای جدا کردن سنگ های صفرا و سایر جرم ها استفاده می کند
  • جراحی برای از بین بردن سنگ کیسه صفرا
  • عمل جراحی برای برداشتن کیسه صفرا

همه موارد نیاز به درمان پزشکی ندارند.  همچنین می توانید با داروهای طبیعی مانند ورزش و یک کمپرس گرم شده ، درد را تسکین دهید.

تغییر رژیم غذایی

اگر دچار مشکلات کیسه صفرا هستید ، ممکن است تغییر سبک غذاهای مصرفی، مفید باشد.  غذاهایی که ممکن است بیماری کیسه صفرا را تشدید کنند عبارتند از:

  • غذاهایی که دارای چربیهای ترانس و سایر چربیهای ناسالم هستند
  • غذاهای فراوری شده
  • کربوهیدراتهای تصفیه شده ، مانند نان سفید و شکر

درعوض ، سعی کنید این مواد را در رژیم غذایی خود بگنجانید:

  • میوه و سبزیجات سرشار از فیبر
  • غذاهای سرشار از کلسیم ، مانند لبنیات کم چرب و سبزیجات برگ تیره
  • غذاهای حاوی ویتامین C ، مانند انواع توت ها
  • پروتئین گیاهی مانند توفو ، لوبیا و عدس
  • چربی های سالم ، مانند آجیل و ماهی
  • قهوه ، که خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا و سایر بیماریهای کیسه صفرا را کاهش می دهد

چه زمانی به پزشک مراجعه کنید

علائم عفونت های کیسه صفرا ممکن است موقت بیایند و بروند. با این حال ، اگر قبلاً یکی از این مشکلات را داشته باشید ، احتمال ایجاد مشکل کیسه صفرا را دارید.

در حالی که مشکلات کیسه صفرا به ندرت کشنده است ، اما همچنان باید آنها را درمان کرد. در صورت اقدام و مراجعه به پزشک می توانید از بدتر شدن مشکلات کیسه صفرا جلوگیری کنید. علائمی که باید شما را به دنبال مراقبت فوری پزشکی بکشاند عبارتند از:

  • درد شکمی که حداقل 5 ساعت طول بکشد
  • زردی
  • مدفوع کم رنگ

در صورت همراه بودن علائم فوق ، تعریق ، تب درجه پایین یا لرز نیز ممکن است وجود داشته باشد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *