فواید اسید گلیکولیک برای پوست

اسید گلیکولیک ماده‌ای است که با حل کردن سلول‌های مرده و چربی پوست، لایه‌برداری شیمیایی پوست را انجام می‌دهد. به طور طبیعی در گیاهان خاصی مانند چغندر، نیشکر و برخی میوه ها وجود دارد. به دلیل خواصی که دارد، یک ماده محبوب در محصولات مراقبت از پوست نیز می‌باشد.

اسید گلیکولیک می‌تواند لایه بالایی سلول‌های پوست را بدون نیاز به شستشو از بین ببرد که می‌تواند باعث تحریک شود. همچنین در درمان آکنه، هایپرپیگمانتاسیون و علائم قابل مشاهده پیری مفید است. با این حال، مانند سایر لایه‌بردارهای شیمیایی، استفاده مکرر، با غلظت زیاد یا نادرست اسید گلیکولیک می‌تواند منجر به تحریک یا آسیب پوست شود. در این مقاله به طور مفصل درباره اسید گلیکولیک از جمله خواص آن، فواید آن برای پوست و عوارض جانبی احتمالی صحبت می‌کنیم. ما همچنین نحوه انتخاب محصول اسید گلیکولیک و زمان تماس با پزشک را پیشنهاد می‌کنیم.

فواید اسید گلیکولیک برای پوست

اسید گلیکولیک چیست؟

اسید گلیکولیک ترکیبی است که به طور طبیعی در برخی میوه‌ها، چغندر و نیشکر وجود دارد. در حالت خالص بی‌بو و بی‌رنگ است. شرکت‌های آرایشی و بهداشتی شامل اسید گلیکولیک در محصولات موضعی برای درمان بیماری‌های پوستی یا بهبود بافت و ظاهر پوست می‌شوند. اسیدی که شرکت‌های آرایشی و بهداشتی استفاده می‌کنند، به جای منابع طبیعی، منبع قابل اعتمادی از آزمایشگاه است.

اسید گلیکولیک متعلق به گروهی از اسیدهایی است که متخصصان از آنها به عنوان آلفا هیدروکسی اسید (AHAs) یاد می کنند. AHA‌ها از ترکیبات محبوب در محصولات مراقبت از پوست هستند. انواع دیگر AHA عبارتند از:

اسید سیتریک که در مرکبات وجود دارد.
اسید مالیک که در سیب وجود دارد.
اسید لاکتیک که در شیر وجود دارد.
از این میان، اسید گلیکولیک کوچک‌ترین ساختار مولکولی را دارد که به احتمال زیاد به آن اجازه می‌دهد تا عمیق‌تر به داخل پوست نفوذ کند.

خواص اسید گلیکولیک

اسید گلیکولیک دارای خواص زیر است:

لایه بردار: اسید گلیکولیک به عنوان یک لایه بردار شیمیایی، خارجی‌ترین لایه سلول‌ها و چربی پوست را با حل کردن آنها از بین می برد. بر خلاف لایه بردارهای مکانیکی، مانند اسکراب صورت و برس، اسید گلیکولیک نیازی به شستشوی شدید ندارد.
Humectant: اسید گلیکولیک نیز یک مرطوب‌کننده است، به این معنی که آب را جذب کرده و به سلول‌های پوست متصل می‌کند. این کار را با افزایش سنتز گلیکوزآمینوگلیکان‌ها، که مولکول‌هایی هستند که آب را در پوست می‌کشند، انجام می‌دهد.
آنتی باکتریال: یک مطالعه در سال 2020 بیان می‌کند که در غلظت‌های خاص، اسید گلیکولیک می‌تواند از رشد باکتری‌ها جلوگیری کند.
ضد پیری: اسید گلیکولیک می‌تواند برخی از فرآیندهایی را که باعث علائم قابل مشاهده پیری پوست می‌شود، کاهش دهد. به عنوان مثال، می‌تواند آسیب‌های ناشی از نور خورشید را کاهش دهد و کلاژن و اسید هیالورونیک را در پوست افزایش دهد. این مواد به پوست خاصیت ارتجاعی و ساختار می‌بخشند.

فواید اسید گلیکولیک برای پوست

تحقیقات نشان می‌دهد که اسید گلیکولیک ممکن است به موارد زیر کمک کند:

آکنه

تحقیقات قدیمی‌تر در سال 1999 تأثیر لایه‌برداری حاوی 70 درصد اسید گلیکولیک را بر روی 80 زن مبتلا به آکنه بررسی کرد. این تحقیق نشان داد که به سرعت همه انواع آکنه را بهبود می‌بخشد، به ویژه آکنه کومدونال، که زمانی رخ می‌دهد که منافذ پوست با چربی و سلول‌های مرده پوست مسدود می‌شود. البته لازم به ذکر است که این قدرت اسید گلیکولیک فقط به صورت لایه برداری شیمیایی موجود است. محصولات بدون نسخه (OTC) اسید گلیکولیک اینقدر قوی نیستند.

آسیب اشعه ماوراء بنفش

قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش می‌تواند باعث آسیب پوست شود. علائم قابل مشاهده این عبارتند از:

لکه‌های خورشیدی
هایپرپیگمانتاسیون
چین و چروک
کارشناسان بهداشت از این موضوع به عنوان پیری نوری یاد می‌کنند.

یک مطالعه در سال 2020 اشاره می‌کند که اسید گلیکولیک یک درمان موثر برای آسیب‌های ناشی از نور خورشید در پوست است. یک مقاله در سال 2018 همچنین گزارش می‌دهد که اسید گلیکولیک یک اثر محافظتی در برابر اشعه UVB دارد، به این معنی که ممکن است به جلوگیری از پیری نور کمک کند.

خطوط و چین و چروک

با گذشت زمان، پوست حالت ارتجاعی خود را از دست می‌دهد. در نتیجه، خطوط ظریف و چین و چروک ایجاد می‌شود. این یک فرآیند طبیعی است و لزوماً چیزی نیست که فرد نیاز به درمان داشته باشد. با این حال، برای کسانی که انتخاب می کنند، اسید گلیکولیک ممکن است کمک کند. طبق یک مطالعه در سال 2020، اسید گلیکولیک:

سطح اسید هیالورونیک پوست را افزایش می‌دهد، ماده‌ای که به مرطوب نگه داشتن پوست کمک می‌کند.
تولید کلاژن، پروتئین ساختاری اصلی پوست را تحریک می‌کند.
نرخ تکثیر فیبروبلاست و کراتینوسیت را افزایش می‌دهد که به ترمیم و بازسازی پوست کمک می‌کند.
کیفیت الاستین را بهبود می‌بخشد که خاصیت ارتجاعی پوست را افزایش می‌دهد.

زگیل

زگیل‌ کوچک و سفت روی پوست هستند که به دلیل ویروس‌ها ایجاد می‌شوند. یک مطالعه قدیمی در سال 2011 اثربخشی درمان با اسید گلیکولیک 15 درصد را بر روی 31 کودک HIV مثبت مبتلا به زگیل آزمایش کرد. نتایج نشان می‌دهد که درمان به صاف شدن و عادی‌سازی رنگ زگیل‌ها کمک کرد، اما تنها در 10 درصد از شرکت‌کنندگان به طور کامل آنها را پاک کرد.

تحقیقات دیگری در سال 2011 اثربخشی ژل حاوی 15 درصد اسید گلیکولیک و 2 درصد اسید سالیسیلیک را در 20 فرد مبتلا به زگیل ارزیابی کرد. تحقیقات نشان داد که ژل بسیار خوب عمل می‌کند. با این حال، هر دو این مطالعات کوچک بودند، و تحقیقات بیشتری برای تایید این یافته‌ها ضروری است.

خطرات اسید گلیکولیک

خطرات اسید گلیکولیک

همه لایه بردارهای شیمیایی خطراتی دارند. آنها شامل موارد زیر است:

آسیب اشعه ماوراء بنفش

AHA ها ممکن است علائم آسیب خورشید را کاهش دهند. با این حال، از آنجایی که AHA‌ها لایه بالایی سلول‌‌های پوست را نیز حذف می‌کنند، سلول‌های زیرین را در برابر آسیب‌های بیشتر خورشید آسیب‌پذیرتر می‌کنند. به همین دلیل، استفاده از ضد آفتاب هر روز قبل از بیرون رفتن و تا یک هفته پس از قطع مصرف اسید گلیکولیک ضروری است. فرد همچنین باید از تخت های برنزه اجتناب کند.

تحریک

برخی از افراد ممکن است به محصولات حاوی اسید گلیکولیک واکنش نشان دهند. آنها ممکن است تجربه کنند:

قرمزی یا التهاب
خارش
ورم
سوزش
علائمی مانند سوزش نشانه ای از کارکرد محصول نیست. در صورت بروز هر یک از موارد فوق، محصول را بشویید و استفاده را قطع کنید.

این علائم همچنین ممکن است رخ دهد اگر:

فرد از اسید گلیکولیک استفاده می‌کند که خیلی قوی است.
آنها به طور مکرر از آن استفاده می‌کنند.
آنها از آن در نزدیکی چشم استفاده می‌کنند.
اگر اسید گلیکولیک وارد چشم شد، بلافاصله آنها را زیر آب جاری تمیز بشویید.

هایپرپیگمانتاسیون

اسید گلیکولیک می‌تواند یک ماده موثر برای کاهش هایپرپیگمانتاسیون باشد. با این حال، محصولات مراقبت از پوست قوی یا تحریک کننده نیز می‌توانند باعث ایجاد هیپرپیگمانتاسیون شوند. استفاده از لایه‌بردارهای ملایم و غیرتحریک کننده برای افرادی که مستعد هیپرپیگمانتاسیون هستند بسیار مهم است.

نحوه انتخاب محصول اسید گلیکولیک

اینکه چگونه یک فرد یک محصول اسید گلیکولیک را انتخاب می‌کند به نتایجی که می‌خواهد به دست آورد بستگی دارد. افراد می‌توانند اسید گلیکولیک را در طیف وسیعی از فرمت ها پیدا کنند، از جمله:

پاک‌کننده‌ها
تونرها یا ماست‌های صورت
لایه‌بردارهای مایع
سرم‌ها
مرطوب‌کننده‌ها
درمان‌های آکنه
ماسک صورت یا لایه بردار خانگی
با این حال، به طور کلی، محصولاتی که دارای فرمول ترک هستند، بهترین نتایج را خواهند داشت، زیرا این فرمول به اسید زمان بیشتری برای کار می دهد.

افرادی که قبلا اسید گلیکولیک را امتحان نکرده اند، باید به دنبال محصولاتی باشند که غلظت گلیکولیک اسید پایینی دارند، حدود 8٪. این به آنها اجازه می‌دهد تا با راه حل ضعیف‌تری شروع کنند و در صورت تمایل به سمت بالا حرکت کنند.

همچنین سودمند است که به دنبال pHی باشید که خیلی اسیدی نباشد. اکثر محصولات OTC دارای pH حدود 4 هستند که اسیدی تر از pH طبیعی پوست نیست. اگر غلظت یا pH روی محصول ذکر نشده باشد، شرکت ممکن است بتواند اطلاعات را ارائه دهد.

نحوه استفاده از اسید گلیکولیک

نحوه استفاده از اسید گلیکولیک

قبل از استفاده از اسید گلیکولیک، مهم است که از یک پزشک متخصص مانند یک متخصص پوست راهنمایی بخواهید، به خصوص اگر فردی دارای یک بیماری پوستی مداوم باشد. اسید گلیکولیک برای همه مناسب نیست. یک پزشک متخصص می‌تواند در مورد اینکه آیا این محصول برای یک فرد مناسب است یا خیر راهنمایی کند. همچنین مهم است که قبل از استفاده از اسید گلیکولیک در ناحیه مورد نظر صبر کنید تا پوست شکسته یا سوخته در اثر آفتاب بهبود یابد. هنگامی که فردی آماده امتحان گلیکولیک اسید است، باید موارد زیر را انجام دهد:

آزمایش پچ انجام دهید: محصول را روی ناحیه کوچکی از پوست که روی صورت نیست امتحان کنید. به این ترتیب می‌توان دید که آیا پوست آن را تحمل می‌کند یا خیر. اگر هیچ علامتی مشاهده نشد، آن را روی صورت بمالید.
آهسته شروع کنید: بهتر است با اسید گلیکولیک کم قدرت شروع کنید و در ابتدا به ندرت از آن استفاده کنید. اگر پوست صاف‌تر به نظر می‌رسد و هیچ نشانه‌ای از واکنش نامطلوب نشان نمی‌دهد، فرد می‌تواند به آرامی استفاده از آن را طبق دستورالعمل‌های روی برچسب محصول افزایش دهد. از آن بیشتر از آنچه در برچسب یا پزشک توصیه شده است استفاده نکنید.
یک محصول را انتخاب کنید: نیازی به استفاده از خط کامل مراقبت از پوست حاوی اسید گلیکولیک نیست. یک محصول برای دریافت مزایای کافی است. معرفی یک محصول جدید در یک زمان همچنین به فرد این امکان را می‌دهد که ببیند آیا کار می‌کند یا خیر.
استفاده در شب: اسید گلیکولیک خطر آفتاب سوختگی را افزایش می‌دهد، به همین دلیل برخی ترجیح می‌دهند از آن در شب استفاده کنند.
کرم ضد آفتاب استفاده کنید: همیشه هنگام استفاده از AHA ها، کرم ضد آفتاب را به عنوان آخرین مرحله روتین قبل از بیرون رفتن استفاده کنید. FDA توصیه می‌کند که در طول درمان و حداقل یک هفته پس از آن از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.

خلاصه

اسید گلیکولیک یک لایه بردار شیمیایی است که به طور طبیعی در برخی از گیاهان وجود دارد. بسیاری از محصولات مراقبت از پوست و درمان ها حاوی آن هستند، اگرچه شرکت‌های آرایشی معمولاً از اسید گلیکولیک که از آزمایشگاه تهیه می‌شود استفاده می‌کنند.

این ماده دارای خواص لایه برداری، آبرسانی و ضد پیری است. مقدار موادی که به بازسازی پوست و تولید کلاژن کمک می‌کنند را افزایش می‌دهد. با این حال، استفاده صحیح از آن برای جلوگیری از عوارض جانبی مهم است.

اگر فردی بخواهد محصولی حاوی اسید گلیکولیک را امتحان کند، ابتدا باید با پزشک مشورت کند. بهتر است به آرامی شروع کنید و هنگام بیرون رفتن از کرم ضدآفتاب چه در طول درمان و چه مدتی بعد از آن استفاده کنید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.