میلیا چیست؟ | هر آنچه باید درباره میلیا و روش های درمان آن بدانید

کیست میلیوم یک برجستگی کوچک و سفید است که به طور معمول در اطراف بینی و گونه‌ها ظاهر می‌شود. این کیست‌ها اغلب به صورت گروهی دیده می‌شوند. به تجمع چندین کیست میلیوم، میلیا گفته می‌شود. میلیا هنگامی رخ می‌دهد که کراتین در زیر سطح پوست محبوس شود. احتمالاً می‌دانید که کراتین پروتئینی است که در پوست، مو و سلول‌های ناخن یافت می‌شود. میلیا می‌تواند در افراد هر نژاد یا سنی بروز کند. با این حال، بیشتر نوزادان را درگیر می‌کند.

برای اینکه با انواع میلیا و روش‌های درمان و پیشگیری از آن آشنا شوید، کافی است در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان با ما همراه باشید.

درمان میلیا

میلیا چیست؟

به برجستگی‌های کوچک و گنبدی شکل روی سطح پوست میلیا گفته می‌شود. کیست‌های میلیوم معمولاً سفید یا زرد رنگ بوده و خارش‌ و درد ایجاد نمی‌کنند. با این حال، استفاده از ملحفه یا لباس‌های زبر می‌تواند باعث تحریک و قرمز شدن این برجستگی‌های پوستی شود.

کیست‌های میلیوم معمولاً در صورت، لب‌ها، پلک‌ها و گونه‌ها دیده می‌شوند. با این وجود می‌توان آن‌ها را در سایر قسمت‌های بدن مانند کمر و دستگاه تناسلی نیز مشاهده کرد. شاید بپرسید که علت به وجود آمدن میلیـا چیست؟ در واقع، علت بروز این برجستگی‌های پوستی در هر گروه‌ سنی متفاوت است.

در ادامه، علل بروز میلیا را در هر گروه سنی به شکل جداگانه بررسی می‌کنیم:

نوزادان تازه متولد شده

علت بیماری میلیا در نوزادان هنوز مشخص نیست. کیست‌های میلیوم اغلب با آکنه نوزاد اشتباه گرفته می‌شوند. در حالی که آکنه نوزاد توسط هورمون‌های مادر ایجاد می‌شود و از میلیا متفاوت است. برخلاف آکنه نوزاد، مـیلیا باعث التهاب یا تورم نمی‌شود. نوزادانی که میلیا دارند معمولاً با آن متولد می‌شوند؛ در حالی که آکنه نوزاد بعد از دو یا چهار هفته پس از تولد ظاهر می‌شود.

کودکان بزرگ تر و بزرگسالان

در کودکان  و بزرگسالان، میلیا معمولاً در اثر آسیب دیدن پوست اتفاق می‌افتد. این آسیب ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تاول زدن به دلیل بیماری‌های پوستی
  • جراحات تاول‌دار (مانند آسیب پوستی ناشی از پیچک سمی)
  • سوختگی
  • آسیب دراز مدت ناشی از نور خورشید
  • استفاده طولانی مدت از کرم‌های استروئیدی
  • استفاده از روش‌هایی مانند درم ابریژن یا لیزر

همچنین اگر پوست توانایی طبیعی خود را در لایه برداری از دست بدهد، میلـیا ایجاد خواهد شد. این اتفاق می‌تواند در نتیجه افزایش سن رخ دهد.

انواع میلیا کدام اند؟

کیست‌های میلیوم بر اساس گروه سنی فرد و همچنین عوامل ایجاد کننده کیست دسته بندی می‌شوند. به طور کلی، انواع میلیا در دو گروه اولیه و ثانویه قرار می‌گیرند:

  • میلیای اولیه: میلیای اولیه به دلیل تجمع و حبس شدن پروتئین کراتین در زیر پوست تشکیل می‌شود. این کیست‌ها معمولاً در نوزادان و بزرگسالان دیده می‌شوند.
  • میلیای ثانویه: میلیای ثانویه به کیست‌های ریزی گفته می‌شود که ظاهری مشابه با میلیای اولیه دارند؛ اما به دلیل مسدود شدن مجاری منتهی به سطح پوست ایجاد می‌شوند. این اتفاق می‌تواند بر اثر آسیب، سوختگی یا تاول زدن پوست رخ دهد.

یکی از انواع رایج میلیا، کیست‌هایی هستند که در اثر استفاده از کرم‌های استروئیدی و برخی از محصولات پوستی به وجود می‌آیند. بعضی از مواد موجود در محصولات مراقبت از پوست و لوازم آرایشی مانند وازلین، لانولین و پارافین می‌تواند باعث میـلیا شوند.

میلیا چگونه درمان می شود؟

قبل از هر چیزی باید بدانید که هیچ درمانی برای میلیای نوزادان وجود ندارد و این کیست‌ها معمولاً به خودی خود ظرف چند هفته برطرف می‌شوند. پس روش‌های درمان میلیا نباید برای نوزادان به کار گرفته شوند. حتی در کودکان بزرگ‌تر و بزرگسالان نیز این برجستگی‌ها طی چند ماه از بین می‌روند.

اما در صورتی که کیست‌های میلیوم برای فرد آزاردهنده باشند، می‌توان از روش‌های خانگی و کلینیکی مختلفی برای درمان آن‌ها استفاده کرد. از جمله:

  • سرما درمانی (کرایوتراپی): در این روش از نیتروژن مایع برای انجماد و حذف کیست‌ها استفاده می‌شود. این روش متداول‌ترین روش درمان میلیا است.
  • درمان میلیا با سوزن: این روش باید حتماً توسط پزشک انجام شود. برای درمان میلیا با سوزن، یک سوزن استریل به درون پوست وارد می‌شود و محتوای کیست میلیوم را بیرون می‌کشد.
  • استفاده از رتینوئیدهای موضعی: رتینوئیدهای موضعی، کرم‌های حاوی ویتامین A هستند که به لایه برداری پوست کمک می‌کنند.
  • لایه برداری شیمیایی: لایه برداری شیمیایی باعث حذف لایه اول پوست می‌شود. در نتیجه، یک لایه پوست جوان‌تر و شاداب‌تر جای آن را خواهد گرفت.
  • لیزر درمانی: در این روش از دستگاه لیزر کوچکی برای از بین بردن کیست‌های میلیوم استفاده می‌شود. این لیزر فقط روی نواحی آسیب دیده تمرکز می‌کند.
  • گرما درمانی (دیاترمی): در این روش از گرمای شدید برای درمان کیست‌ها استفاده می‌شود.
  • کورتاژ تخریبی: در کورتاژ تخریبی، کیست‌ها با جراحی از بین می‌روند.

برخی از روش‌های خانگی نیز ممکن است به خلاص شدن از شر میلـیا کمک کنند. این روش‌های درمانی عمدتاً کم‌خطر هستند. مانند:

  • ناحیه را روزانه تمیز کنید. ناحیه دارای کیست میلیوم را به طور روزانه بشویید و تمیز کنید. به منظور جلوگیری از تحریک پوست، توصیه می‌شود از صابون‌ها و شوینده‌های ملایم استفاده کنید.
  • بخور بگیرید. بخور گرفتن باعث باز شدن منافذ پوستی شده و انسداد آن‌ها را برطرف می‌کند. در نتیجه، کیست‌های میلیوم به مرور پاکسازی خواهند شد.
  • ناحیه را مرتباً لایه برداری کنید. لایه برداری یکی دیگر از روش‌هایی است که می‌تواند منافذ مسدود شده پوست را پاکسازی کند. با این حال، از لایه برداری بیش از حد خودداری کنید؛ زیرا لایه برداری روزانه می‌تواند باعث تحریک و آسیب به پوست شود.
  • از ضد آفتاب مناسب استفاده کنید. کرم‌های ضد آفتاب مناسب و سبک می‌توانند برای پیشگیری و درمان میلـیا مفید باشند.
  • از رتینوئیدهای موضعی استفاده کنید. رتینوئیدهای موضعی کرم‌ها یا ژل‌های حاوی ویتامین A هستند. در حالی که این مواد برای درمان آکنه و سایر مشکلات پوستی طراحی شده‌اند، اما شواهد اندکی در مورد مؤثر بودن آن‌ها در درمان میلیا وجود دارد.

همچنین برخی تحقیقات نشان می‌دهد که عصاره‌ گل رز، دارچین و عسل دارای خاصیت ضد باکتری هستند. این ویژگی می‌تواند برخی از مشکلات پوستی را برطرف کند. در هر صورت باید به خاطر داشته باشید که کندن یا خراشیدن کیست میلیوم اصلاً روش خوبی برای درمان آن نیست. این کار خطر عفونت را افزایش داده و می‌تواند منجر به زخم شود.

چگونه از بروز میلیا جلوگیری کنیم؟

گاهی اوقات پیشگیری از میلیا امکان پذیر نیست. به عنوان مثال، نمی‌توان از بروز کیست میلیوم در نوزادان تازه متولد شده جلوگیری کرد. اما افراد سایر گروه‌های سنی می‌توانند از نکات نیز برای پیشگیری از میلیا استفاده کنند:

  • جلوگیری از قرار گرفتن بیش از حد پوست در معرض آفتاب
  • اجتناب از استفاده از کرم‌های سنگین، چرب و روغنی
  • لایه برداری پوست بین 1 تا 2 بار در هفته

به طور کلی، میلیا خطرناک نیست و در دراز مدت مشکلی برای فرد ایجاد نمی‌کند. همانطور که گفتیم، کیست‌های میلیوم در نوزادان تازه متولد شده معمولاً طی چند هفته از بین می‌روند. این کیست‌ها در افراد مسن‌تر نیز پس از چند ماه از بین خواهند رفت. با این حال، اگر طی چند هفته وضعیت پوست بهبود نیافت می‌توانید با متخصص پوست مشورت کنید. او پوستتان را معاینه می‌کند تا مطمئن شود کیست‌ها ناشی از یک بیماری دیگر نیستند.

برگرفته از: healthline

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *