تاثیر مصرف الکل بر کبد چگونه است؟

بسیاری بر این باورند که مصرف کم الکل در صورتی که دائمی نباشد بی خطر است. این در حالیست که مصرف بسیار کم الکل در بسیاری از افراد عوارض جبران ناپذیری برجا خواهد گذاشت. الکل عوارض بسیاری بر روی جسم ، روان و اعضای بدن خواهد گذاشت. کبد محل ذخیره سازی موادی مانند قند و چربی می باشد و تولید مواد ضروری برای بدن در کبد انجام می شود. مصرف الکل می تواند با تولید سموم به کبد آسیب برساند. مصرف الکل می تواند منجر به بیماری هایی مانند کبد چرب الکلی، نارسایی کبد و هپاتیت حاد شود. بیماری کبد چرب الکلی باعث تجمع چربی در کبد می شود که زمانی که میزان تخریب سلول های کبد بیشتر شود، دیگر جایگزینی برای سلول ها وجود ندارد و فرد دچار نارسایی کبد می شود. در صورتی که فردی به علت مصرف الکل دچار بیماری کبدی شود باید سریعا مصرف الکل را ترک کند. در صورت مصرف الکل تا 14 روز الکل می تواند آثار تخریبی خود را بر کبد بگذارد. بهتر است برای پاکسازی کبد از آثار تخریبی الکل باید فرد سه ماه مصرف نداشته باشد. با مجله “زیبا بمان” همراه باشید در این قسمت ما درباره تاثیر مصرف الکل بر کبد صحبت خواهیم کرد. 

تاثیر مصرف الکل بر کبد

تاثیر مصرف الکل بر کبد

کبد چرب الکلی

روند این بیماری به این صورت است که در این بیماری آنزیم های کبدی افزایش پیدا خواهد کرد و ممکن است فرد کاملا بدون هیچگونه علائمی باشد. بیماری کبد چرب الکلی در طولانی مدت می تواند موجب آسیب به کبد یا سیروز کبدی شود. همانطور که گفته شد بیماری کبد چرب الکلی بدون علائم است. اما در صورت بروز علائم، علائمی مانند ضعف اندام، علائم سوء تغذیه، کمبود پروتئین، چربی و ویتامین ها، تورم شکم،  تورم اندام تحتانی، نداشتن تمرکز و اختلال خواب می توان اشاره کرد.

هپاتیت حاد الکلی

این بیماری نیز به علت مصرف زیاد الکل و در مدت زمان کم ایجاد خواهد شد. هپاتیت حاد الکلی به علت علائمی مانند التهاب کبد، زردی حاد، درد شکم، علائم مختص نارسایی کبد، کاهش قندخون و کاهش هوشیاری بروز می‌کند.

سیروز کبدی

این نوع بیماری نیز می تواند با مصرف کم یا زیاد الکل اما در طولانی مدت ایجاد شود. الکل بر عملکرد سلول های کبدی تاثیر می گذارد و کم کم به علت فیبروز شدن کبد از بین خواهد رفت. از علائم این بیماری می توان به خستگی، ضعف و ناتوانی، بی‌اشتهایی، تهوع و کاهش وزن اشاره کرد. این بیماری در مراحل پیشرفته موجب ادم و تورم دست و پا خواهد شد. در مراحل بسیار پیشرفته نیز زردی و خارش پوست بعلت رسوب املاح صفراوی زیر جلدی خواهد بود. پیشرفت بیماری و بالا رفتن فشار ورید کبدی واریس مری ایجاد شده و می تواند منجر به خونریزی شدید شود و سلامت بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. 

الکل چگونه به کبد آسیب‌ می‌رساند؟

زمانی که فرد بیش از حد الکل مصرف می کند، بعد از ورود الکل به خون باید از طریق کبد پاکسازی شود. حال هر چقدر میزان مصرف الکل بیشتر باشد می تواند آسیب بیشتری به کبد وارد کند. اين آسيب  ها شامل ايجاد کبد چرب، هپاتيت (يرقان) الکلي، تغيير بافت کبد به صورت فيبروز و سيروز کبدی (مرگ سلول هاي کبدی و کوچک شدن کبد) مي باشند.
مصرف زیاد الکل تولید چربی در کبد را افزایش و می تواند موجب آسیب کبدی و سیروز شود. از آنجایی که مصرف الکل می تواند در بازسازی کبد اختلال ایجاد نماید، هر مقدار بیشتری الکل مصرف کنید خطر آسیب کبدی نیز بیشتر خواهد شد. همه مشروبات الکلی مضر بوده و در صورتی که فرد مصرف الکل را ادامه دهد امکان تجویز دارو جهت کنترل هپاتیت سی وجود ندارد. بیماران مبتلا به هپاتیت C مزمن که الکل می‌نوشند، خطر بروز سیروز (تنبلی کبد) و سرطان کبد بیشتر و زودتر است،  همچنین خطر مصرف الکل در زنان شدیدتر است. مصرف الکل خطر مسمومیت با استامینوفن را هم افزایش می‌دهد.

خلاصه 

بیماران مبتلا به هپاتیت C مزمن که الکل نیز مصرف می کنند، خطر بروز سیروز و سرطان کبد بیشتر است. همچنین خطر مصرف الکل در زنان شدیدتر می باشد. مصرف الکل حتی در مقادیر کم، مضر است. واقعا مصرف الکل به هر مقدار می‌تواند برای کبد مضر باشد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *