اگر دندانهایتان شکسته، ترک خورده یا تغییر رنگ دادهاند، ونیر دندان میتواند راه حل مناسبی برای پنهان کردن این عیوب باشد. در روش ونیر، روی دندانها روکشی همرنگ قرار داده میشود. این روکش میتواند از مواد مختلفی تهیه شده باشد؛ اما یکی از مشهورترین موادی که میتوان به عنوان روکش روی دندان قرار داد کامپوزیت است. اما سوالی که برای بسیاری از افراد قبل از انجام کامپوزیت دندان پیش میآید این است که عوارض کامپوزیت دندان چیست. آیا کامپوزیت ضرر دارد؟
در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، پاسخ این سوال را خواهید یافت. همراه ما باشید.
فهرست مقالات
کامپوزیت دندان چگونه انجام می شود؟
استفاده از کامپوزیت روشی آسان برای پنهان کردن عیوب دندان بوده و معمولاً به بیهوشی احتیاج ندارد. بعلاوه، بعد از انجام آن نیازی به مراجعه مکرر به دندانپزشک نیست.
برای شروع، دندانپزشک با توجه به سلیقه شما و رنگ طبیعی دندانهایتان رنگ کامپوزیت را انتخاب میکند. رنگ کامپوزیت میتواند از طبیعی تا سفیدِ برفی متغیر باشد. سپس دندانپزشک سطح دندان را کمی میتراشد و بعد از آن، از مایعی استفاده میکند که باعث میشود کامپوزیت به دندان بچسبد. دندانپزشک رزین کامپوزیت را روی دندان قرار میدهد و مواد را به شکل دندان در میآورد. در آخر، با استفاده از نور فرابنفش کامپوزیت را جامد و محکم میکند.
در صورت لزوم، دندانپزشک میتواند بعد از سفت شدن کامپوزیت دوباره آن را شکل دهد تا منظمتر شود.
کامپوزیت دندان چه معایب و خطراتی دارد؟
به طور کلی، کامپوزیت دندان روشی ایمن است و سالانه افراد زیادی آن را انجام میدهند. با این حال، ممکن است یک سری معایب و حتی خطرات نیز برای برخی افراد به همراه داشته باشد. مانند:
- عفونت: قبل از قرار دادن کامپوزیت روی دندان، لازم است هرگونه عفونت، پوسیدگی و آلودگی از روی دندان پاک شود. اگر این کار به درستی صورت نگیرد، ساختار طبیعی دندان زیر کامپوزیت به فرسوده شدن خود ادامه خواهد داد و عفونت دندان پیشرفت خواهد کرد. در این صورت ممکن است فرد ناچار به کشیدن دندان یا عصب کشی شود.
- واکنش آلرژیک: این امکان وجود دارد که برخی افراد به مایع چسباننده، رزین کامپوزیت یا ابزارآلات استفاده شده در حین روکش کردن دندان واکنش آلرژیک نشان دهند. توصیه میشود اگر به فلزات یا ماده خاصی آلرژی دارید، آن را قبل از شروع کار با دندانپزشک در میان بگذارید.
- سایش کامپوزیت: مسلم است که رزین کامپوزیتی که در ونیر دندان استفاده میشود، به مرور زمان فرسوده و ساییده میشود؛ همانطور که مینای طبیعی دندان نیز بعد از مدتی فرسوده میشود. اگر فرد به خوبی از دندانهای خود مراقبت نکند یا به دندانپزشک ماهری مراجعه نکرده باشد، حتی ممکن است کامپوزیت ترک بخورد یا بشکند. البته کامپوزیت معمولاً باید هر 10 سال یک بار توسط دندانپزشک چک و در صورت لزوم تمدید شود.
- تغییر رنگ کامپوزیت: ماده رزین کامپوزیت به طور کامل در برابر تغییر رنگ مقاوم نیست. بعلاوه، بلیچینگ و سفید کنندههای دندان نیز روی آن تأثیری ندارند. بنابراین توصیه میشود عاداتی مانند سیگار کشیدن و نوشیدن بیش از حد قهوه را ترک کنید.
مراقبت صحیح از دندانها و پرهیز از برخی غذاها، نوشیدنیها و بعضی عادات روزمره، باعث میشود تا برای مدت طولاتی کامپوزیتهای سالم و زیبایی داشته باشید. بعلاوه، انتخاب صحیح دندانپزشک نیز تأثیر زیادی در ماندگاری و ظاهر کامپوزیت دندان دارد. بنابراین لازم است در انتخاب دندانپزشک نهایت دقت را به خرج دهید.
عوارض کامپوزیت دندان چیست؟
یکی از بزرگترین مزایای کامپوزیت دندان این است که با عوارض جانبی بسیار کم، میتوانید دندانهایی زیبا، سفید و درخشان داشته باشید. با این حال، قبل از انجام این روش باید از عوارض کامپوزیت آگاهی کاملی داشته باشید. عوارض احتمالی کامپوزیت دندان شامل حساسیت (درد و سوزش) دندان به غذا و نوشیدنیهای سرد و گرم، و درد در حین جویدن غذاهای سفت است.
البته احتمال رخ دادن این موارد برای افرادی که مینای طبیعی دندانهایشان ساییده شده بیشتر است. با این حال، در صورتی که دندانپزشک کامپوزیت دندان را با مهارت کافی انجام داده باشد، همه این عوارض بعد از چند روز از بین خواهد رفت. برای کاهش درد و حساسیت دندان، میتوانید تا 3-4 روز بعد از انجام کامپوزیت از مصرف نوشیدنیها و غذاهای گرم، سرد و سفت خودداری کنید. همچنین میتوان برای کنترل درد از مسکن استفاده کرد.
جمع بندی عوارض کامپوزیت
همانطور که دیدیم، کامپوزیت دندان روشی ایمن بوده و عوارض چندانی ندارد. با این حال، انتخاب دندانپزشک مناسب کلیدیترین نقش را در گرفتن نتیجه خوب از این روش ایفا میکند. یادتان باشد که حتماً قبل از انجام کامپوزیت دندان، دندانپزشک را از آلرژیها و حساسیتهای خود مطلع کنید. نکته مهم دیگری که میتواند از بروز عوارض جلوگیری کند، مراقبت صحیح از دندانها است.
دیدگاه کاربران