بوی بد دهان و علت های آن

تقریباً 25 درصد افراد بوی بد دهان دارند. موارد متعددی از دلایل احتمالی هالیتوز یا بوی بد دهان وجود دارد ، اما شایع ترین علل آن نبود بهداشت دهان و دندان است.

این بوی بد باعث نگرانی ، خجالت و اضطراب قابل توجهی در افراد می شود ، در صورتی که درمان آن بسیار آسان است.

حقایقی در مورد بوی بد دهان

تخمین زده می شود از هر 4 نفر 1 نفر در سطح جهانی این بوی بد را دارند.

شایع ترین علت بروز بوی بد دهان، عدم رعایت بهداشت است.

بافی ماندن ذرات غذا در دهان و تجزیه آنها توسط باکتری ها باعث ایجاد ترکیبات گوگرددار می شود که بوی بدی را ایجاد می کند.

مرطوب نگه داشتن دهان بوی بد آن را کاهش می دهد.

بهترین روش درمانی برای بوی بد دهان، مسواک زدن منظم ، استفاده از نخ دندان است.

Halitosis  یا بوی بد دهان چیست ؟

بوی بد دهان یک مشکل شایع است که افراد تحت تاثیر آن دچار ناراحتی  می شوند که البته  چندین علت و درمان احتمالی برای آن وجود دارد.

یکی از دلیل شایع آن پوسیدگی دندان و بیماری لثه است.

داروهای خانگی و تغییر شیوه زندگی ، از جمله بهداشت دندان و ترک سیگار، اغلب می توانند این مشکل را از بین ببرند. اگر بوی بد دهان ادامه یابد ، توصیه می شود برای بررسی دلایل اساسی آن به پزشک مراجعه شود.

بهترین روش برای کاهش هالیتوز ، بهداشت دهان و دندان است. زیرا که این امر از رشد و بروز باکتری ها جلوگیری می کند و احتمال ابتلا به بیماری لثه  را کاهش می دهد.

توصیه می شود افراد برای معاینه و تمیز کردن دهان و دندان خود دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنند و همچنین از خمیر دندان و دهانشویه ای استفاده کنید که شامل مواد ضد باکتری باشد.

علل بوی بد دهان

علل بوی بد دهان

دخانیات: محصولات تنباکو باعث ایجاد بوی بد می شوند. علاوه بر این احتمال ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهند که عامل اصلی بوی بد است.

غذا:  ذرات غذایی که لای دندان گیر کرده اند نیز باعث بوی بد دهان می شوند. برخی غذاها مانند پیاز و سیر نیز از علل بوی بد دهان هستند  این مواد پس از هضم و تجزیه شدن در خون به ریه ها منتقل می شوند و در نتیجه بوی بدی در دهان ایجاد می کنند.

خشکی دهان: بزاق به طور طبیعی دهان را تمیز می کند. اگر دهان به دلیل یک بیماری خاص به طور طبیعی خشک شود ، بوی بدی در دهان ایجاد می کند.

بهداشت دندان: مسواک و نخ دندان در از بین بردن ذرات کوچک مواد غذایی که پس از تجزیه شوند ، بوی بد ایجاد می کنند،نقش قابل توجهی دار. در صورت مسواک زدن منظم ، باکتری به نام پلاک ایجاد می شود. این پلاک می تواند لثه ها را تحریک کند و باعث ایجاد التهابی به نام پریودنتیت  بین دندان و لثه شود. همچنین پروتزهایی که به طور منظم یا به طور صحیح تمیز نمی شوند می توانند باکتری هایی را ایجاد کنند که باعث ایجاد هالیتوز شود.

رژیم ها: خوردن غذاهای  کربوهیدرات به صورت ناشتا باعث ایجاد بوی بد دهان می شوند. به این دلیل که دراین مواد چربیهای شیمیایی به نام کتون تجزیه می شوند  که این کتون ها دارای بوی قوی هستند.

داروها: برخی داروهای خاص بزاق دهان را کاهش داده و بوی بد آن را افزایش می دهند. سایر داروها نیز بر اثر تجزیه بو ایجاد کرده و مواد شیمیایی موجود در خود را به صورت نفس کشیدن آزاد می کنند. به عنوان مثال نیترات موجود در برخی دارها ، برخی از مواد شیمیایی در شیمی درمانی و برخی از مواد آرام بخش مانند فنوتیازین ها .  همچنین فرادی که مکمل های ویتامینی را با دوزهای زیاد مصرف می کنند نیز مستعد بوی بد دهان قرار می گیرند.

شرایط دهان ، بینی و گلو: عفونت یا التهاب در بینی ، گلو یا سینوس ها می تواند باعث ایجاد هالیتوز شود.

بیماری ها: برخی از سرطان ها، نارسایی کبدی و سایر بیماری های متابولیک به دلیل وجود مواد شیمیایی که تولید می کنند ، باعث ایجاد بیماری بیماری می شوند.  مثلا بیماری ریفلاکس معده به دلیل ایجاد اسیدهای معده باعث بوی بد دهان می شود.

علل نادر بوی بد دهان

همانطور که قبلاً نیز اشاره شد ، شایع ترین دلیل بد دهان و دندان بهداشت است ، اما سایر شرایط نیز در این امر دخیل هستند.

علل نادر بوی بد دهان شامل موارد زیر می باشد:

کتواسیدوز: هنگامی که سطح انسولین یک فرد مبتلا به دیابت بسیار کم شود ، بدن آن دیگر نمی تواند از قند استفاده کند و به جای آن ، شروع به استفاده از چربی می کند.  چربی ها در بدن شکسته می شوند و کتون تولید می کنند. کتون ها در صورت وجود زیاد می توانند سمی باشند و بوی ناخوشایندی ایجاد میکنند. 

انسداد روده: اگر مدت طولانی استفراغ داشته باشید ، نفس شما بوی مدفوع و بدی را می گیرد ، به خصوص اگر انسداد روده داشته باشید.

برونشکتازی: این یک بیماری و عارضه بسیار بدی است که در آن مجاری تنفسی دارای مخاط زیادی می شوند و همین امر بوی بد دهان ایجاد می کند.

پنومونی آسپیراسیون: ورم یا عفونت در ریه ها به دلیل استفراغ ، بزاق ، غذا یا مایعات

علائم بوي بد دهان

بوی دهان بسته به علت مشکل متفاوت است. بهتر است از یک دوست نزدیک یا خانواده خود بخواهید که بوی دهان شما را بسنجند ، زیرا ارزیابی خودتان دشوار است.

به غير اين یکی از راههای بررسی بوي دهان ، اينكه مچ دست خود را ليس بزنيد و صبر كنيد  تا خشک شود و سپس دوباره آن بو کنید. بوی بد روی این ناحیه مچ دست نشان می دهد دچار هالیتوز هستید.

تشخیص بوي بد دهان

اغلب ، دندانپزشک به راحتی نفس فرد مبتلا به هالیتوز را می فهمد و بو را در مقیاس شدت شش درجه اي ارزیابی می کند.  همچنين دندانپزشک قسمت پشت زبان را مي خراشد و آنرا مي بوييد زیرا این ناحیه اغلب می تواند منبع بوي بد دهان باشد.

ابزارهاي تشخيص بوي بد دهان

کروماتوگرافی گازی: این آزمایش سه ترکیب گوگردي كه بوي بد در دهان ايجاد مي كنند را اندازه گیری می کنند مانند: سولفید هیدروژن ، متیل مرکاپتان و دی متیل سولفید.

تست بانا: این تست میزان آنزیم تولید شده كه توسط باکتری های ایجاد کننده هالیتوز به وجود امده است را اندازه گیری می کند.

آزمایش بتا-گالاکتوزیداز: سطح آنزیم بتا-گالاکتوزیداز با بوی دهان ارتباط دارد. سپس دندانپزشک قادر به شناسایی علت احتمالی بوی بد دهان خواهد بود.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *