در دوران بارداری تغییرات هورمونی زیادی در بدن مادر رخ میدهد. این تغییرات ممکن است منجر به رشد بیش از حد مو در اطراف شکم، سینه، صورت، بیکینی و اندامهای دیگر شود. در حالی که میتوان موهای زائد را به روشهای مختلفی از بین برد، خیلی از بانوان روشهای دائمی مانند لیزر را ترجیح میدهند. از بین بردن موهای زائد ناحیه بیکینی به کمک لیزر اخیراً محبوبیت زیادی پیدا کرده است؛ اما آیا لیزر بیکینی در بارداری برای جنین خطرناک است؟
در این مقاله از مجله زیبا بمان به این سوال پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید تا ببینیم که آیا لیزر بیکینی برای بارداری ضرر دارد یا خیر.
فهرست مقالات
آیا لیزر بیکینی در بارداری برای جنین ضرر دارد؟
مجله بین المللی «درماتولوژی زنان» در سال 2017 نتیجه یک پژوهش در مورد بیخطر بودن یا نبودن لیزر برای زنان باردار را منتشر کرد. محققان بیان کردند که استفاده از لیزر برای درمان بیماریهایی مانند سنگ کلیه و زگیل تناسلی خطری را برای زنان باردار به همراه نداشته است؛ اما بیخطر بودن یا نبودن لیزر موهای زائد بیکینی در بارداری هنوز اثبات نشده است.
در واقع، محققان ترجیح دادند سلامت مادران و جنینها را برای این آزمایش به خطر نیاندازند؛ چرا که بیکینی ناحیه حساسی در بارداری محسوب میشود. به همین دلیل تا به امروز پژوهش معتبری درباره ضررهای لیزر بیکینی برای زنان باردار و جنین آنها در دسترس نیست. احتمالاً در طی چند سال اخیر نیز نتیجه معتبری ارائه نخواهد شد؛ چرا که محققان حاضر نیستند روی سلامتی مادر و فرزند او ریسک کنند.
با این حال، اگرچه لیزر موهای زائد یک روش کاملاً ایمن است اما پزشکان و متخصصان پوست به زنان باردار توصیه میکنند تا از انجام این روش برای رفع موهای زائد اجتناب کرده و محض احیاط در دوران بارداری روشهای دیگری را جایگزین لیزر کنند. زیرا همانطور که بالاتر ذکر شد، تأثیر لیزر بر رشد جنین و سلامت مادر همچنان ناشناخته است.
از لحاظ تئوری، با توجه به اینکه لیزر با وارد کردن آسیب حرارتی به فولیکولهای مو موهای زائد را از بین میبرد تعدادی خطر احتمالی برای مادر و کودک او وجود دارد. در ادامه به بررسی خطرات احتمالی و عوارض لیزر بیکینی در بارداری خواهیم پرداخت.
مشکلات و خطرات احتمالی لیزر بیکینی برای بارداری
استفاده از دستگاه لیزر برای از بین بردن موهای زائد در دوران بارداری میتواند یک سری مشکلات یا حتی خطرات احتمالی را برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. از جمله:
- در لیزر موهای زائد از اشعههای غیر یونیزه شدهای استفاده میشود که گرمای شدیدی را به فولیکولهای مو وارد میکنند. این گرما باعث تخریب ریشه موهای زائد و عدم رشد دوباره آنها میشود. خوشبختانه اشعههای لیزر هیچگونه جهش سلولی ایجاد نمیکنند؛ این یعنی لیزر موهای زائد موجب سرطان نمیشود. با این حال، تابش لیزر ممکن است توسط بافت اطراف جذب شده و برای جنین مضر باشد.
- لیزر میتواند باعث درد خفیف در برخی از زنان باردار شود. به همین دلیل است که تکنسینهای لیزر از کرمهای بیحس کننده استفاده میکنند. اما استفاده از بیحسی موضعی در دوران بارداری توصیه نمیشود؛ چرا که بدن ممکن است مواد شیمیایی موجود در آن را از طریق پوست جذب کند.
- معمولاً پوست در هنگام بارداری حساس میشود. به کار بردن لیزر برای رفع موهای زائد ممکن است باعث درد، قرمزی یا تحریک پوست شده و موجب ناراحتی مادر شود.
- مدت زمان و تعداد جلسات لیزر به چرخه رشد موهای هر فرد بستگی دارد. اما جالب است بدانید که تغییرات هورمونی دوران بارداری گاهی چرخه رشد مو را کوتاه یا بلند میکند. در نتیجه، ممکن است نتیجه مطلوبی از لیزر نگیرید.
- تغییرات هورمونی ناشی از بارداری میتواند میزان تولید ملانین در پوست را تغییر دهد. این امر باعث میشود تا درد بیشتری را تجربه کنید؛ اما نتیجه خوبی نگیرید.
- لیزر موهای زائد در دوران بارداری ممکن است باعث گرفتگی عضلات یا درد شکم شود؛ به خصوص اگر در ناحیه بیکینی، شکم و ران صورت بگیرد.
- در صورتی که در ماههای آخر بارداری به سر ببرید و به سراغ لیزر موهای زائد بروید، ممکن است بیشتر اذیت شوید. چرا که سینهها و ناحیه بیکینی حساس شدهاند.
- دراز کشیدن یا نشستن برای انجام لیزر میتواند در ماههای آخر بارداری دشوار باشد.
همانطور که دیدیم، لیزر موهای زائد بیکینی و سایر بدن در دوران بارداری باعث به وجود آمدن دشواریهای بسیار زیادی برای مادر میشود. اما مواردی که بالاتر بیان شد تمام مشکلات و خطرات لیزر برای بارداری نیست! ممکن است موارد بیشتر و خطرناکتری نیز وجود داشته باشد که علم پزشکی هنوز به آنها پی نبرده است.
چه مدت بعد از زایمان می توان موهای زائد را لیزر کرد؟
مراقبتهای بعد از زایمان یک فرآیند نسبتاً طولانی مدت است؛ چرا که بدن برای برگشتن به حالت اولیه خود به زمان زیادی احتیاج دارد. پزشک بهترین کسی است که میتوانید از او کمک بگیرید. او به شما خواهد گفت که چه زمانی هورمونهایتان به حالت طبیعی بر میگردند و بعد از چه مدت زخمها و بخیههایتان بهبود خواهند یافت. بنابراین برای گرفتن نوبت جلسه لیزر عجله نکنید و هر وقت که پزشک صلاح دانست این کار را انجام دهید.
اگر تجربهای درباره لیزر بیکینی در بارداری دارید، میتوانید از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
دیدگاه کاربران