چرا در توانبخشی سرطان، درمان لنف ادم اهمیت دارد؟

لنف ادم در سرطان یک عارضه جانبی است که می‌تواند در حین و بعد از سرطان در افراد مبتلا رخ دهد و کیفیت زندگی آنها را به‌شدت محدود کند. یک مثال معمولی لنف ادم بازو به دنبال برداشتن غدد لنفاوی جراحی به عنوان بخشی از درمان سرطان سینه است. در این حالت، علت اختلال در تخلیه مایع لنفاوی از بازو در ناحیه زیر بغل است. در بسیاری از موارد، لنف ادم که در طول یا بعد از سرطان رخ می‌دهد، می‌تواند با درمان اولیه و دقیق، مانند تخلیه لنفاوی، کاهش یابد یا به راحتی کنترل شود.

شناخت سیستم لنفاوی

سیستم لنفاوی انسان بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن ما است و مسئول مبارزه با عفونت‌ها و دفع مواد زائد و مایعات است. مایع لنفاوی (لنف) از مایع بافتی، یعنی مایعی که بین سلول‌های بدن در فضای بین سلولی (بین سلولی) قرار دارد، تشکیل می‌شود. مایع بافتی زمانی ایجاد می‌شود که مایع و مواد خاصی مانند مواد مغذی از پلاسمای خون به بافت اطراف فرار کنند.

لنف دوباره از طریق شبکه‌ای از عروق لنفاوی و غدد لنفاوی که در سراسر بدن می‌گذرد جمع‌آوری می‌شود. غدد لنفاوی به عنوان نوعی فیلتر عمل می کنند و مواد خارجی مانند باکتری‌ها را تشخیص می‌دهند. رگ‌های لنفاوی در انتهای خود به داخل سیاهرگ‌های بزرگ باز می‌شوند و در نتیجه وارد جریان خون می‌شوند. سپس لنف دوباره در خون آزاد می‌شود.

سیستم لنفاوی

لنف ادم چیست؟

اگر لنف نتواند به‌درستی تخلیه شود، انباشته شده و لنف ادم رخ می‌دهد. پس از برداشتن غدد لنفاوی یا از طریق پرتودرمانی، زهکشی لنفاوی را می‌توان مسدود کرد. به همین دلیل است که خطر ادم لنفاوی پس از درمان سرطان افزایش می‌یابد.

چگونه لنف ادم در سرطان ایجاد می‌شود؟

اگر سرطان رخ دهد، سیستم لنفاوی اغلب تحت تأثیر قرار می‌گیرد. اگر غدد لنفاوی اطراف به عنوان بخشی از یک عمل تومور برداشته شوند یا اگر نواحی درناژ لنفاوی اطراف خود تومور توسط تشعشع (پرتودرمانی) یا خود تومور آسیب‌دیده باشند، احتمال بروز لنف ادم بالا می‌رود. زیرا کانال‌های لنفاوی باقی‌مانده در این ناحیه دیگر برای تخلیه مایع لنفاوی کافی نیستند و مایع در بافت جمع می‌شود. این بیماری اغلب در بیماران مبتلا به سرطان پستان به دلیل تورم یک طرفه بازو رخ می‌دهد، زیرا غدد لنفاوی اطراف در طی جراحی پستان برداشته شده‌اند.

علائم لنف ادم

مهم‌ترین علامت این عارضه، تورم بخشی از بدن است که معمولاً یک پا یا بازو متورم می‌شود. با این حال، معده، قفسه سینه، اندام تناسلی یا ناحیه سروگردن نیز ممکن است متورم شوند.

لنف ادم معمولاً به‌تدریج ایجاد می‌شود. متأسفانه، لنف ادم درمان نشده به‌سادگی ناپدید نمی‌شود، بلکه به آرامی؛ اما به طور پیوسته افزایش می‌یابد. مایع انباشته شده می‌تواند منجر به احساس سنگینی، تنش و همچنین محدودیت حرکت، کشیدگی نادرست و درد عضلانی شود. پوست دیگر احساس نرمی و ارتجاعی نمی‌کند.

در ناحیه لنف ادم، مکانیسم‌های دفاعی اغلب مختل می‌شوند. این مسئله می‌تواند منجر به ورود باکتری‌ها به کوچک‌ترین زخم‌ها و انتشار در زیر پوست شود. قرمزی دردناکی ایجاد می‌شود که همچنان گسترش می‌یابد و ممکن است با تب همراه باشد. اینگونه التهابات پوستی اریسیپل نامیده می‌شوند.

لنف ادم

درمان لنف ادم

تشخیص لنف ادم توسط پزشک معالج انجام می‌شود و برای درمان آن باید به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی سرطان مراجعه کرد. درمان پیچیده رفع احتقان فیزیکی (KPE) که به عنوان فیزیوتراپی لنفولوژیک نیز شناخته می‌شود، یک روش اثبات شده برای درمان لنف ادم است. این شامل پنج ستون است: مراقبت از پوست، تخلیه لنفاوی دستی، فشرده‌سازی، ورزش و خودمدیریتی.

مراقبت از پوست

به دلیل ادم لنفاوی و درمان، پوست تحت استرس قرار می‌گیرد. مراقبت خوب از پوست باعث انعطاف‌پذیری بیشتر پوست و جلوگیری از التهاب می‌شود.

تخلیه لنفاوی دستی درناژ لنفاوی

دستی نوعی ماساژ است که بافت همبند سفت شده را شل می‌کند و عروق لنفاوی را تحریک می‌کند تا فعال‌تر شوند.

درمان فشرده‌سازی

پس از تخلیه دستی لنفاوی، باندهای فشاری اعمال می‌شود. این از پر شدن فوری بافت جلوگیری می‌کند و از تخلیه لنفاوی پشتیبانی می‌کند. شما یک جوراب فشرده سفارشی برای استفاده روزمره دریافت خواهید کرد.

ورزش

ورزش روزانه به افزایش تخلیه لنفاوی و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند.

خودمدیریتی

افراد مبتلا می‌تواند به طور قابل توجهی بر روند لنف ادم آنها تأثیر بگذارد. علاوه بر تخلیه لنفاوی و ورزش، این شامل پوشیدن مداوم فشرده‌سازی، اما مراقبت دقیق از پوست و اجتناب از التهاب است.

زندگی و مسافرت با لنف ادم ناشی از سرطان

لنف ادم  با افرادی که در زندگی روزمره مبتلا هستند همراه است. اگرچه هیچ روش علمی اثبات شده‌ای برای پیشگیری از لنف ادم وجود ندارد، متخصصان توصیه‌های کلی برای اقدام به‌محض ظاهرشدن اولین علائم یا ابتلا به آن ارائه می‌دهند. به نکات زیر توجه کنید:

  • از بلندکردن و حمل سنگین و همچنین کارهای دستی یکنواخت (مانند تمیزکردن پنجره‌ها، اتوکشی طولانی، کار خط مونتاژ و غیره) یا فعالیت‌هایی که نمی‌توانید موقعیت مناطق آسیب‌دیده را تغییر دهید (مانند نگه‌داشتن ماوس کامپیوتر) خودداری کنید.
  • از گرما یا سرمای شدید خودداری کنید.
  • به جلوگیری از صدمات توجه کنید و برای محافظت از پوست تحت استرس خود تا حد امکان از مواد ضدعفونی‌کننده در ناحیه آسیب‌دیده استفاده کنید.
  • لباس شما گشاد بپوشید و لباسی را انتخاب کنید که دارای سرآستین‌های تنگ یا سایر عناصر منقبض‌کننده مانند بندهای تنگ یا نیم‌تنه‌های باریک روی لباس زیر نباشد.
  • برای جلوگیری از مشکلات خاص، انگشتر، جواهرات و ساعت را روی دست دارای ورم نبندید.

عوارض لنف ادم: چه زمانی باید به دنبال مشاوره پزشکی باشید؟

اگر لنف ادم ناشی از سرطان دارید، به تغییرات پوستی توجه کنید تا از عوارض جلوگیری کنید. اگر پوست شما روی لنف ادم قرمز است، احساس گرما می‌کنید یا تب دارید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. در این مورد، ممکن است یک عفونت باکتریایی پوست وجود داشته باشد، به‌اصطلاح اریسیپلا که معمولاً باید با آنتی‌بیوتیک درمان شود تا از گسترش التهاب جلوگیری شود.

دکتر سمانه قهرمان پوری، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، می‌تواند در این مسیر همراه مطمئنی برای شما باشد تا با لنف ادم به خوبی مقابله کرده و خدمات توانبخشی سرطان را در ایده‌آل‌ترین حالت ممکن دریافت کنید. جهت دریافت مشاوره و آشنایی بیشتر با این بیماری نیز می‌توانید به سایت دکتر سمانه قهرمان پوری مراجعه کنید. مورد آخری که نیاز به ذکر دارد این است که هر چه زودتر روند درمان را آغاز کنید، آسیب کمتری را تجربه خواهید کرد و جلسات درمانی کمتری خواهید داشت. به همین جهت سلامت خود را نادیده نگیرید و همین حالا جهت دریافت نوبت با مشاوره با پزشک اقدام فرمایید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *