واریس صورت چیست و چگونه درمان می شود؟ (راهنمای کامل)

تقریباً همه ما با واریس دست و پا آشنایی داریم؛ اما نام «واریس صورت» کمتر به گوشمان خورده است. هنگامی که رگ‌های خونی زیر پوست صورت بزرگ شوند، واریس صورت رخ داده است. این رگ‌ها غالباً قرمز رنگ بوده و مانند تار عنکبوت به نظر می‌رسند. از این رو، به آن‌ها «رگ‌های عنکبوتی» نیز گفته می‌شود. اما دلیل بروز این عارضه چیست و چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟

در این مقاله از مجله زیبا بمان، با دلایل بزرگ شدن رگ‌های صورت آشنا می‌شویم و روش‌های درمان آن را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

واریس صورت چیست

چرا واریس صورت اتفاق می افتد؟

بزرگ شدن رگ‌های خونی صورت ممکن است در هرکسی و در هر سنی اتفاق بیفتد؛ اما احتمال بروز آن در برخی افراد بیشتر است. رایج‌ترین دلایل این عارضه عبارت‌اند از:

  • عوامل ژنتیکی: افرادی که یک یا چند نفر از اعضای خانواده آن‌ها دچار واریس صورت هستند، به احتمال زیاد خودشان هم این عارضه را تجربه می‌کنند.
  • قرار گرفتن در معرض آفتاب: آسیب ناشی از آفتاب می‌تواند رگ‌های خونی را بزرگ کرده و آن‌ها را به سطح پوست نزدیک‌تر کند.
  • تغییرات هوا: تغییرات شدید آب و هوایی می‌تواند بر گردش خون در بدن تأثیر بگذارد و باعث برافروختگی پوست صورت شود. در نتیجه، ممکن است رگ‌های خونی بزرگ شوند یا حتی بترکند.
  • تغییرات فشار: تغییرات ناگهانی و شدید فشار ممکن است باعث بزرگ شدن رگ‌های خونی کوچک شود. حتی یک عطسه یا استفراغ شدید نیز می‌تواند این تغییر فشار را رقم بزند.
  • بارداری: تغییرات هورمونی در دوران بارداری یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند باعث بزرگ شدن رگ‌های خونی شود. واریس ایجاد شده در دوران بارداری معمولاً پس از زایمان از بین می‌رود.
  • محرک‌های محیطی: قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی یا آلاینده‌های محیطی ممکن است به پوست آسیب برساند و رگ‌های خونی را بیشتر نمایان کند.
  • روزاسه: روزاسه یک بیماری پوستی شایع است که به دلیل بزرگ شدن رگ‌ها، باعث گرگرفتگی و قرمز شدن پوست می‌شود. افراد مبتلا به روزاسه اغلب واریس را در صورت یا بدن خود تجربه می‌کنند.
  • مصرف الکل: الکل می‌تواند رگ‌های خونی را موقتاً گشاد کند. اما مصرف مکرر آن ممکن است منجر به بزرگ‌تر شدن دائمی رگ‌های خونی و قرمزی صورت شود.
  • آسیب‌های جسمانی: برخی از آسیب‌های سر که باعث کبودی می‌شوند نیز ممکن است بزرگ شدن یا حتی پارگی رگ‌های خونی را به همراه داشته باشند. البته این اتفاق معمولاً موقتی بوده و پس از مدتی بهبود می‌یابد.

از آنجایی که این عوامل ممکن است در هر سنی رخ دهند، نمی‌توان رنج سنی خاصی برای ابتلا به واریس صورت تعیین کرد.

چگونه می توان واریس صورت را درمان کرد؟

پزشک معمولاً می‌تواند واریس صورت را با معاینه بینایی تشخیص دهد و نیازی به آزمایشات خاص و عکس برداری نیست. طیف وسیعی از روش‌های درمانی برای این بیماری در دسترس است؛ اما همه روش‌های درمانی برای همه افراد مفید نیستند. بنابراین فرد باید با مشورت پزشک و حتی اندکی آزمون و خطا، مؤثرترین روش را برای درمان واریس پیدا کند.

روش های درمانی دارویی و کلینیکی

روش‌های دارویی و کلینیکی که می‌توانید برای درمان واریس از آن‌ها استفاده کنید عبارت‌اند از:

رتینوئیدها

از پمادها و کرم‌های رتینوئید برای رفع بسیاری از مشکلات و بیماری‌های پوستی استفاده می‌شود. پزشک ممکن است برای برخی از افراد مبتلا به واریس صورت رتینوئید تجویز کند. رتینوئیدها قادرند ظاهر رگ‌ها را کمرنگ‌تر کرده و پوست را تقویت کنند. با این حال، این ماده ممکن است پوست را خشک کرده و در برخی افراد باعث بروز خارش و قرمزی شود.

اسکلروتراپی

در روش اسکلروتراپی، از تزریق مواد اسکلروزان کننده برای درمان واریس صورت استفاده می‌شود. این روش در مدت کوتاهی (حدوداً طی چند هفته) تأثیر خود را نشان می‌دهد. مواد تزریق شده به ترمیم و کوچک‌تر شدن رگ‌های خونی کمک کرده و قرمزی آن‌ها را کاهش می‌دهند. برخی از افراد ممکن است با استفاده از این روش احساس ناراحتی و درد کنند؛ اما این عوارض بعد از گذشت چند روز برطرف خواهد شد.

لیزر درمانی

در روش لیزر درمانی، از نور شدید لیزر برای از بین بردن رگ‌های تخریب شده استفاده می‌شود. با این حال، لیزر درمانی ممکن است به پوست آسیب برساند. این روش همچنین می‌تواند گران باشد و برای کسب نتیجه مطلوب، اغلب به چندین جلسه درمانی احتیاج خواهید داشت. رگ‌های واریسی ممکن است برگردند و در این صورت، شاید لازم باشد لیزر درمانی را تکرار کنید.

پالس نوری شدید (IPL)

در روش پالس نوری شدید (IPL) نور مخصوصی مورد استفاده قرار می‌گیرد که قادر است به لایه‌های عمیق پوست نفوذ ‌کند؛ بدون اینکه به لایه بالایی آن آسیب برساند. پوست بعد از انجام این روش سریع‌تر از لیزر بهبود می‌یابد. بعلاوه، در روش IPL آسیب کمتری به پوست وارد می‌شود. ممکن است لازم باشد برای رسیدن به نتیجه مطلوب چندین جلسه IPL انجام دهید.

روش های درمانی خانگی

در برخی موارد، درمان‌های خانگی نیز می‌توانند به جلوگیری از بروز واریس صورت و درمان آن کمک کنند. درمان‌های خانگی معمولاً بی‌خطر هستند و هیچ‌گونه عارضه جانبی ایجاد نمی‌کنند؛ اما بهتر است 24 ساعت قبل از استفاده از هرگونه روغن یا عصاره طبیعی، مقداری از آن را روی بخش کوچکی از پوست آزمایش کنید تا مطمئن شوید که به آن حساسیت ندارید.

پرهیز از استفاده از آب گرم

پوست صورت بسیار ظریف است و گرمای بیش از حد می‌تواند باعث بزرگ شدن یا پارگی رگ‌های خونی آن شود. به همین دلیل نباید از آب گرم برای شستن صورت خود استفاده کنید. استفاده از آب خنک برای شستن بدن و صورت مفیدتر است.

کمپرس سرد

اگر در معرض آفتاب یا هوای گرم قرار گرفتید، از کمپرس سرد ساده (مانند کیسه یخ) استفاده کنید تا اندازه رگ‌های خونی به حالت اولیه برگردد.

روغن آرنیکا

روغن آرنیکا یا هرگونه محصول حاوی آرنیکا می‌تواند به کمرنگ شدن ظاهر رگ‌های واریسی کمک کند. البته این روغن ممکن است در برخی افراد واکنش آلرژیک ایجاد کند؛ بنابراین مهم است که ابتدا آن را روی بخش کوچکی از پوست بدن آزمایش کنید. اگر پوست بعد از 24 ساعت هیچ واکنشی (مانند قرمزی، التهاب، خارش و …) نشان نداد، می‌توانید روغن را به صورت خود بزنید.

سرکه سیب طبیعی

سرکه سیب قادر است نقش یک قابض پوستی را ایفا کند و رگ‌های گشاد شده را به حالت اول برگرداند. کافی است یک تکه پنبه را در سرکه بخیسانید و روی رگ‌های قرمز صورت قرار دهید. البته سرکه سیب ممکن است پوست‌های خشک و حساس را ملتهب کند. توصیه می‌شود با هر نوع پوستی که دارید، قبل از استفاده از سرکه تست حساسیت انجام دهید.

فندق افسونگر

فندق افسونگر یک قابض طبیعی است که می‌تواند به بهبود رگ‌های واریسی کمک کند. فندق افسونگر حاوی تانن است که دارای خواص آنتی اکسیدانی بوده و منافذ پوستی را نیز کوچک‌تر می‌کند.

آلوئه ورا

ژل گیاه آلوئه ورا می‌تواند قرمزی پوست را کاهش دهد. نتایج یک پژوهش نشان داد که آلوئه ورا می‌تواند قرمزی پوست را همانند یک کرم دارویی هیدروکورتیزون کنترل کند؛ اما سلول‌های پوست را کمی خشک می‌کند. بنابراین اگر قصد استفاده از ژل آلوئه ورا را دارید، حتماً بعد از آن کرم مرطوب کننده بزنید.

ویتامین C

استفاده از محصولات حاوی ویتامین C می‌تواند به بهبود رگ‌های واریسی کمک کند. به طور کلی، ویتامین C نقش مهمی در سلامت عروق خونی دارد. ویتامین C قادر است به بهبود کشش عروق و حفظ کلاژن در سلول‌ها کمک کند.

گیاهان دارویی

بسیاری از گیاهان ممکن است اثر ضدالتهابی بر روی پوست داشته باشند. اگرچه این گیاهان به طور مستقیم بر روی رگ‌های واریسی آزمایش نشده‌اند، اما ممکن است به درمان واریس صورت کمک کنند. این گیاهان شامل:

  • مریم گلی
  • گل همیشه بهار
  • جو دو سر
  • بومادران
  • ریشه گل ختمی
  • بابونه

اگر در حال استفاده از روش‌های درمانی کلینیکی و دارویی هستید، قبل از امتحان کردن روش‌های خانگی با پزشک مشورت کنید تا تداخل رخ ندهد.

چگونه از ایجاد واریس جلوگیری کنیم؟

اقداماتی که می‌توانید برای جلوگیری از واریس صورت انجام دهید شامل موارد زیر است:

  • دوری از گرمای شدید: دمای بالای آبگرم، سونا یا هوای گرم می‌تواند رگ‌های خونی را گشاد کرده و احتمال ظاهر شدن رگ‌های واریسی را افزایش دهد.
  • کاهش مدت زمان قرار گرفتن در معرض آفتاب: استفاده از ضد آفتاب، کلاه و لباس‌های مناسب می‌تواند احتمال بروز واریس در صورت و بدن را کاهش دهد. به طور کلی، بهتر است در ساعات گرم روز خانه را ترک نکنید.
  • محافظت از سر و صورت در برابر آسیب: استفاده از تجهیزات محافظتی مانند کلاه ایمنی، ماسک صورت و مواردی از این قبیل می‌تواند به شما در پیشگیری از واریس کمک کند؛ به خصوص اگر شغل پرخطر دارید یا ورزشکار هستید.
  • پرهیز از گشاد کننده‌های عروق: استفاده از داروها و سایر مواد گشاد کننده‌ عروق باعث بزرگ‌تر شدن رگ‌ها شده و ممکن است واریس را بیشتر نمایان کند. رایج‌ترین گشاد کننده‌های عروق شامل کافئین، غذاهای پرادویه، الکل و برخی مسکن‌ها است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

واریس صورت معمولاً عارضه خطرناکی نیست و علائمی به جز قرمزی در پوست ایجاد نمی‌کند. اما در صورتی که نسبت به آن حس خوبی ندارید، می‌توانید به پزشک مراجعه کنید تا دلیل بزرگ شدن رگ‌ها را بررسی کرده و برای درمان آن اقداماتی انجام دهد. در بعضی موارد، تغییر ظاهر رگ‌های خونی صورت می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری زمینه‌ای باشد.

منبع: Medicalnewstoday

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *