علت کاهش وزن ناخواسته : تشخیص و درمان

کاهش وزن ناخواسته زمانی است که بدون رژیم یا افزایش فعالیت بدنی وزن کم می‌کنید. ممکن است به دنبال از دست دادن اشتها یا زمانی که شما همان مقدار کالری معمول را مصرف می‌کنید، رخ دهد. در هر صورت، معمولاً دلیلی برای نگرانی است. کاهش وزن ناخواسته می‌تواند بسیار ناراحت کننده باشد، به خصوص زمانی که مقدار نسبتاً قابل توجهی از دست می‌دهید و دلیل آن را نمی‌دانید. کاهش وزن ناگهانی می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری یا بیماری جدی باشد یا می‌تواند چیزی به جز ویروس معده باشد. کاهش وزن به طور ناگهانی در افرادی که شرایط پزشکی از قبل وجود داشته‌اند، بیشتر دیده می‌شود. برخی از افرادی که این علامت را تجربه می‌کنند از انواع بیماری‌ها از جمله سرطان، ایدز و افسردگی رنج می‌برند. درباره علت کاهش وزن ناخواسته بیشتر صحبت خواهیم کرد.

علت کاهش وزن ناخواسته

چه چیزی باعث کاهش وزن ناخواسته می‌شود؟

کاهش وزن ناگهانی اغلب نتیجه یک بیماری مزمن پزشکی است. با این حال، بیماری‌های کوتاه مدت مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی نیز می‌توانند باعث کاهش وزن به دلیل ناراحتی شکمی شوند. علل شایع کاهش وزن ناگهانی شامل افسردگی، اسهال، زخم‌های دهان و عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی است که می‌تواند بر اشتها تأثیر بگذارد. سایر علل کمتر شایع کاهش وزن ناگهانی عبارتند از سرطان، پرکاری تیروئید (غده تیروئید پرکار)، عفونت شکمی، گاستروانتریت، زوال عقل، بیماری سلیاک، و HIV یا ایدز.

کاهش وزن طولانی مدت می‌تواند منجر به سوء تغذیه شود. سوء تغذیه زمانی رخ می‌دهد که فرد مقدار مناسبی از مواد مغذی را مصرف نکنید. این می‌تواند به ویژه برای کسانی که دارای یک اختلال گوارشی مانند بیماری سلیاک هستند، که بر نحوه جذب مواد مغذی توسط بدن تأثیر می گذارد، صادق باشد.

علائم کاهش وزن ناگهانی چیست؟

بسته به علت کاهش وزن، علائم بسیار متفاوت است. ممکن است متوجه تغییر در نحوه تناسب لباس یا شکل صورت خود شوید، زیرا این ناحیه‌ای است که بسیاری از افراد می‌توانند اثرات اولیه کاهش وزن را ببینند. با این حال، برخی از افراد تا زمانی که خود را وزن نکنند، از کاهش وزن خود آگاه نیستند.

کاهش وزن ناخواسته به دلیل یک بیماری ممکن است همراه با تب، از دست دادن اشتها، ناراحتی یا درد شکمی، اسهال یا یبوست رخ دهد. کودکانی که کاهش وزن ناخواسته دارند، ممکن است تغییراتی در اشتها، بی‌قراری نسبت به برخی غذاها، قد فیزیکی کوچکتر (اگر در طولانی مدت)، درد شکم یا تب داشته باشند. برخی از داروها می‌توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث کاهش وزن ناخواسته شوند. اگر هر دارویی مصرف می کنید و کاهش وزن قابل توجهی را تجربه می کنید، با پزشک خود مشورت کنید.

کاهش وزن ناخواسته چگونه تشخیص داده می‌شود؟

کاهش وزن ناخواسته چگونه تشخیص داده می‌شود؟

سعی کنید علت کاهش وزن خود را پیگیری کنید. توجه داشته باشید که کاهش وزن از چه زمانی شروع شد. همچنین، علائم دیگری را که در حین کاهش وزن تجربه کرده‌اید یادداشت کنید. این به پزشک شما اطلاعات مفیدی می‌دهد که می‌تواند به تشخیص کمک کند. کاهش وزن ناگهانی نشانه چندین بیماری است. پزشک باید علائم فرد و تغییرات اخیر در شیوه زندگی فرد را بررسی کند تا دقیقا بداند چه چیزی باعث کاهش وزن می‌شود.

پزشک ممکن است سوالات زیر را بپرسد: آیا رژیم غذایی خود را تغییر داده‌اید؟ آیا اخیراً بیماری داشته‌اید؟ آیا اخیراً به خارج از کشور سفر کرده‌اید؟ آیا شما کمتر از حد معمول پرانرژی هستید؟ آیا مشکلات گوارشی مانند اسهال یا یبوست داشته‌اید؟ آیا مصرف داروهای جدیدی را شروع کرده‌اید؟

اگر پزشک احساس کند رژیم غذایی یا اختلال گوارشی علت این امر است، ممکن است یک ارزیابی تغذیه‌ای انجام دهد. این ممکن است شامل یک آزمایش خون باشد که سطوح ویتامین‌ها و مواد معدنی خاص را نشان می‌دهد. نتایج این آزمایش مشخص می‌کند که آیا شما در هر یک از این موارد کمبود دارید یا کم خونی دارید.

کم خونی زمانی رخ می دهد که سطح گلبول‌های قرمز خون شما کمتر از حد معمول باشد. کمبود آهن یا کمبود ویتامین B خاص می‌تواند باعث کم خونی شود. آزمایش خون همچنین می‌تواند تعیین کند که آیا یک وضعیت هورمونی مقصر است یا خیر.

گزینه‌های درمانی برای کاهش وزن ناخواسته چیست؟

اگر کمبود تغذیه‌ای دارید، پزشک ممکن است فرد را به یک متخصص تغذیه معرفی کند یا یک برنامه غذایی برای اصلاح کمبود ایجاد کند. کمبود ناشی از یک اختلال گوارشی، مانند بیماری التهابی روده، ممکن است نیاز به یک رژیم غذایی تخصصی در زمان التهاب داشته باشد تا به فرد در دریافت مواد مغذی مورد نیاز کمک کند. این ممکن است شامل مصرف مکمل‌های بدون نسخه باشد. اگر اختلال هورمونی باعث کاهش وزن شود، پزشک فرد احتمالاً دارو تجویز خواهد کرد.

شما می‌توانید کاهش وزن ناشی از بیماری‌های عمومی مانند آنفولانزا، سرماخوردگی یا مسمومیت غذایی را با استراحت در رختخواب، افزایش مایعات و داروهای مورد استفاده برای تهوع معده و با بازگشت به رژیم غذایی عادی خود در زمانی که احساس می‌کنید اصلاح کنید. 

اگر پزشک مشکوک است که کاهش وزن ناخواسته فرد ممکن است به دلیل بیماری جدی تری مانند سرطان باشد، ممکن است برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر فرد آزمایشاتی را انجام دهد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *