غذاهای مفید برای کبد کدامند؟ | بهترین خوراکی ها برای پاکسازی کبد

 کبد یکی از مهم‌ترین اندام‌های بدن است. این اندام وظایف مهم و اساسی مختلفی را بر عهده دارد؛ از تولید پروتئین، کلسترول و صفرا گرفته تا ذخیره ویتامین‌ها، مواد معدنی و حتی کربوهیدرات‌ها. کبد همچنین سمومی مانند الکل، داروها و مواد زائد تولید شده در فرایند متابولیسم را تجزیه می‌کند. از این رو، سالم نگه داشتن کبد برای حفظ سلامتی کل بدن بسیار مهم است. یکی از بهترین روش‌هایی که می‌تواند از کبد محافظت و آن را پاکسازی کند، تغذیه سالم است. برخی خوراکی‌ها و غذاهای طبیعی وجود دارند که می‌توانند برای کبد مفید باشند.

در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، با 11 ماده غذایی مفید برای کبد آشنا می‌شویم. همراه ما باشید.

غذاهای مفید برای پاکسازی کبد چرب

نوشیدنی ها و غذاهای مفید برای کبد کدامند؟

برخی از بهترین خوراکی‌هایی که می‌توانید برای محافظت از کبد و پاکسازی آن مصرف کنید عبارت‌اند از:

قهوه

پژوهشی که در سال 2013 که در مجله Liver International منتشر شد حاکی از این بود که قهوه برای کبد مفید است؛ به خصوص به این دلیل که از این اندام در برابر بیماری‌هایی مانند کبد چرب محافظت می‌کند. مصرف روزانه قهوه می‌تواند به کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌های مزمن کبدی کمک کند. همچنین ممکن است از کبد در برابر سرطان کبد نیز محافظت کند.

پژوهشی که در سال 2014 در مجله Clinical Gastroenterology منتشر شد نیز نشان می‌دهد که اثرات محافظتی قهوه به دلیل تأثیر آن بر آنزیم‌های کبدی است. طبق گزارش‌ها، به نظر می‌رسد که قهوه تجمع چربی در کبد را کاهش می‌دهد. همچنین باعث افزایش تعداد آنتی اکسیدان‌های محافظت کننده از کبد می‌شود. ترکیبات موجود در قهوه به آنزیم‌های کبد کمک می‌کند تا بدن را از مواد ایجاد کننده سرطان خلاص کند.

پرک جو دوسر

مصرف پرک جو دوسر راهی آسان برای افزودن فیبر به رژیم غذایی است. فیبر ماده‌ای کلیدی برای هضم غذا است. فیبرهای خاص موجود در جو دوسر می‌توانند برای کبد نیز مفید باشد. جو دوسر سرشار از ترکیباتی به نام بتا گلوکان است.

پژوهشی که در سال 2017 در مجله بین المللی Molecular Sciences منتشر شد، نشان داد کهه بتا گلوکان‌ها از نظر بیولوژیکی در بدن بسیار فعال هستند. آن‌ها به تعدیل سیستم ایمنی بدن و مبارزه با التهاب کمک کرده و حتی ممکن است در مبارزه با دیابت و چاقی نیز مؤثر باشند.

این پژوهش همچنین اثبات کرد که بتا گلوکان‌های موجود در جو دوسر به کاهش میزان چربی ذخیره شده در کبد موش‌ها کمک می‌کنند. از این رو، امکان دارد برای کبد انسان نیز چنین عملکردی داشته باشند. برای تأیید قطعی این موضوع مطالعات بالینی بیشتری لازم است.

افرادی که به دنبال افزودن جو دوسر یا پرک جو دوسر به رژیم غذایی خود هستند، باید از مصرف محصولات فرآوری شده پرهیز کنند. زیرا جو دوسر بسته بندی و فرآوری شده ممکن است حاوی مواد افزودنی مانند آرد یا قند باشد که برای بدن مفید نخواهد بود.

چای سبز

پژوهشی که در سال 2016 در مجله Nutrition منتشر شد نشان می‌دهد که چای سبز به کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد در زنان آسیایی کمک می‌کند. با این حال، محققان خاطر نشان کردند که تحقیقات بیشتری برای اثبات قطعی این موضوع لازم است.

مطالعه دیگری که توسط محققان ژاپنی انجام شد نشان داد که نوشیدن 5 تا 10 فنجان چای سبز در روز نشانگرهای خونی مرتبط با سلامت کبد را بهبود می‌بخشد. این اتفاق ممکن است به دلیل وجود یک ترکیب شناخته شده در چای سبز به نام کاتچین باشد؛ که می‌تواند برای کبد مفید باشد.

چای سبز همچنین مملو از آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان‌ها نه تنها سلامت کبد را حفظ می‌کنند؛ بلکه برای سایر اندام‌های بدن از جمله پوست بسیار مفیدند.

سیر

افزودن سیر به رژیم غذایی نیز می‌تواند به بهبود سلامت کبد کمک کند. پژوهشی که در سال 2016 در مجله Advanced Biomedical Research منتشر شد، اشاره می‌کند که مصرف سیر باعث کاهش وزن و چربی در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی می‌شود. این مفید است؛ زیرا اضافه وزن یا چاقی یکی از مؤثرترین عوامل ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی است.

انواع توت

بسیاری از توت‌های تیره مانند زغال اخته، تمشک و قره قاط حاوی آنتی اکسیدان‌هایی به نام پلی فنول هستند که می‌تواند به محافظت از کبد در برابر آسیب‌های مختلف کمک کند. همانطور که یک پژوهش منتشر شده در مجله World Journal of Gastroenterology نشان می‌دهد، خوردن مرتب توت همچنین می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.

انگور

مطالعه‌ای که در مجله World Journal of Gastroenterology منتشر شده است نشان می‌دهد که انگور، آب انگور و دانه انگور سرشار از آنتی اکسیدان هستند که با کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب کبدی، می‌تواند به حفظ سلامت کبد کمک کنند.

گریپ فروت

یکی از پژوهش‌هایی که در مجله World Journal of Gastroenterology انتشار یافته است، حاکی از آن است که گریپ فروت حاوی دو آنتی اکسیدان اصلی است: نارینگین و نارینژنین. این‌ دو آنتی اکسیدان می‌توانند با کاهش التهاب و محافظت از سلول‌های کبدی، از کبد در برابر آسیب محافظت کند.

این ترکیبات همچنین ممکن است تجمع چربی در کبد را کاهش داده و آنزیم‌های چربی سوزی را افزایش دهند. در نتیجه، از بروز بیماری‌هایی همچون بیماری کبد چرب غیر الکلی جلوگیری خواهد شد.

ماهی های چرب

همانطور که یکی از پژوهش‌های انتشار یافته در مجله World Journal of Gastroenterology اشاره کرده است، مصرف ماهی‌های چرب و مکمل‌های روغن ماهی ممکن است به کنترل بیماری‌های کبدی نظیر کبد چرب غیر الکلی کمک کنند.

ماهی‌های چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند، که چربی‌های مفیدی محسوب شده و به کاهش التهاب در بدن کمک می‌کنند. این چربی‌ها ممکن است به طور ویژه برای کبد مفید باشند؛ زیرا از تجمع چربی‌های اضافی جلوگیری کرده و تعادل آنزیم‌های کبدی را حفظ می‌کنند.

این پژوهش توصیه می‌کند ماهی‌های چرب را هفته‌ای دو بار یا بیشتر مصرف کنید. اگر با خوردن ماهی مشکل دارید یا در دسترستان نیست، می‌توانید مکمل‌های روزانه حاوی روغن ماهی مصرف کنید.

آجیل

آجیل یکی دیگر از غذاهای مفید برای کبد است. آجیل‌ها می‌توانند کبد را سالم نگه داشته و از بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی پیشگیری کنند. آجیل‌ها به طور کلی حاوی اسیدهای چرب اشباع نشده، ویتامین E و آنتی اکسیدان هستند. این ترکیبات همچنین می‌توانند التهاب و استرس اکسیداتیو کبد را نیز کاهش دهند.

خوردن روزانه یک مشت آجیل مانند گردو یا بادام می‌تواند به حفظ سلامت کبد کمک کند. با این حال، باید مراقب باشید که در مصرف مغزها و آجیل‌ها زیاد‌ه‌روی نکنید؛ زیرا کالری زیادی دارند.

روغن زیتون

خوردن بیش از حد چربی برای کبد مفید نیست؛ اما برخی از چربی‌های طبیعی به سلامت آن کمک می‌کنند. طبق مطالعات، افزودن روغن زیتون به رژیم غذایی می‌تواند به کاهش استرس اکسیداتیو و بهبود عملکرد کبد کمک کند. این به دلیل میزان بالای اسیدهای چرب اشباع نشده در روغن زیتون است.

زردچوبه

 زردچوبه علاوه بر استفاده به عنوان ادویه و رنگ غذا، قرن هاست که در هند برای اهداف دارویی استفاده می‌شود. کورکومین ماده مؤثره زردچوبه است و دارای خواص بیولوژیکی قدرتمندی است. این ادویه به بهبود عملکرد آنزیم‌های مسئول دفع سموم کبد کمک کرده و آنتی اکسیدان‌های ترمیم کننده سلول‌های کبدی را افزایش می‌دهد. همچنین تولید صفرا را بهبود می‌بخشد.

جمع بندی

کبد نقش مهمی در بدن دارد. اگرچه این اندام تا حد زیادی از خود مراقبت کرده و حتی خود را ترمیم می‌کند، اما تغذیه نادرست و سبک زندگی ناسالم می‌تواند کبد را بیمار کند. افراد می‌توانند با مصرف برخی نوشیدنی‌ها و غذاهای مفید به حفظ سلامت کبد خود کمک کنند. تغذیه سالم نه تنها از بروز بیماری‌های احتمالی کبد در آینده جلوگیری می‌کند، بلکه مشکلاتی مانند چرب بودن کبد را نیز تا حدودی بهبود می‌بخشد.

برگرفته از: MedicalNewsToday

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *