از چای بادرنجبویه و خواص جادویی آن چه می دانید؟ +(طرز تهیه)

چای بادرنجبویه یا چای ملیسا یک نوشیدنی محبوب در اروپا، آسیا و سایر نقاط جهان است. این چای دارای طعمی ملایم با رایحه ترکیبی از لیمو و نعناع است. چای بادرنجبویه همچنین خواص و فواید بی نظیری نیز برای بدن فراهم می کند؛ به طوری که این چای به یک گزینه برای درمان برخی بیماری ها تبدیل شده است.

در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، با خواص و عوارض چای ملیسا آشنا می شویم و طرز تهیه آن را می آموزیم. با ما همراه باشید.

چای ملیسا

بادرنجبویه چیست؟

چای بادرنجبویه از برگ های گیاه بادرنجبویه که با نام علمی Melissa officinalis شناخته می شود، به دست می آید. گیاه بادرنجبویه از خانواده نعناع است. این گیاه بومی منطقه جنوب اروپا در امتداد مدیترانه، خاورمیانه و آسیا است. امروزه، این گیاه در آمریکای شمالی و جنوبی نیز به فراوانی کشت می ‌شود و محبوبیت زیادی در این کشورها دارد.

از برگ های گیاه بادرنجبویه اغلب برای تهیه داروهای گیاهی استفاده می شود. چای ملیسا در طول تاریخ برای درمان اختلالات گوارشی و کاهش درد (از جمله دردهای قاعدگی و سردرد) استفاده می شده است. این گیاه همچنین اثر آرام بخشی ملایم دارد و برای افرادی که از اختلالات خواب رنج می برند، انتخاب مناسبی است.

خواص و فواید چای بادرنجبویه چیست؟

استفاده از دمنوش بادرنجبویه می تواند خواص زیر را برای بدن به همراه داشته باشد:

کاهش استرس و اضطراب

خاصیت آرام بخشی چای ملیسا می تواند به کاهش استرس کمک زیادی کند. جالب است بدانید که در برخی از داروهای آرام بخش موجود در داروخانه ها نیز از عصاره گیاه بادرنجبویه استفاده می شود.

یک پژوهش منتشر شده در مجله هندی فارماکولوژی، نشان داد که عصاره بادرنجبویه در کاهش استرس موثر است. محققان به مدت ده روز، عصاره ملیسا را ​​در دوزهای مختلف به موش های ماده و نر دادند. سپس دریافتند که بادرنجبویه در موش های ماده موثرتر از نر بود، اگرچه هر دو جنس نر و ماده در پایان مطالعه اضطراب کمتری داشتند.

پژوهش دیگری که در مجله Nutrients منتشر شد، نشان داد که چای بادرنجبویه به بهبود خلق و خو و عملکرد شناختیِ مغز کمک می کند. محققان دریافتند شرکت‌ کنندگانی که چای ملیسا مصرف می‌ کردند، یک ساعت و سه ساعت پس از مصرف چای به طور قابل ‌توجهی اضطراب کمتری داشتند.

بهبود کیفیت خواب

چای بادرنجبویه به دلیل عطر و بوی تسکین دهنده ای که دارد، می تواند بی خوابی و سایر اختلالات خواب را بهبود ببخشد. مطالعات انجام شده در دانشگاه میشیگان نیز اثربخشی بادرنجبویه بر بهبود کیفیت خواب را تأیید می کند. یک کارآزمایی بالینی نشان داد که بادرنجبویه با تغییر مواد شیمیایی در سیستم عصبی، خواب افراد را بهتر می کند.

یک پژوهش دیگر نیز نشان داد که ترکیب بادرنجبویه و ریشه سنبل الطیب، به اندازه داروهای شیمیایی برای درمان اختلال خواب موثر است. به علاوه، شرکت ‌کنندگانی که این داروی گیاهی را مصرف کردند، از عوارض جانبی داروهای شیمیایی (مانند خماری) رنج نبردند.

کمک به سلامت مغز

نشان داده شده است که چای ملیسا، شناخت ذهنی را تقویت کرده و می تواند برخی از علائم بیماری های عصبی جدی را کاهش دهد. مصرف منظم این چای حتی ممکن است علائم بیماری آلزایمر را در مراحل اولیه بهبود ببخشد. البته چای بادرنجبویه نمی تواند آلزایمر را درمان کند؛ اما می تواند این بیماری را قابل کنترل تر کند. به این منظور، قبل از استفاده از چای ملیسا حتماً با پزشک مشورت کنید.

یک مطالعه منتشر شده در Research in Pharmaceutical Sciences نشان داد که بادرنجبویه خاصیت کولینرژیک را نشان می دهد؛ به این معنا که به عنوان یک انتقال دهنده عصبی عمل می کند. بیماران مبتلا به آلزایمر اغلب نورون های کولینرژیک آسیب دیده دارند که باعث فراموشی می شود. محققان دریافتند که مصرف منظم بادرنجبویه باعث افزایش قدرت یادآوری حافظه شده و برای بیماران آلزایمر ارزش درمانی دارد.

کاهش مشکلات گوارشی

بادرنجبویه در طول تاریخ برای درمان قولنج در نوزادان استفاده می شده است. امروزه بسیاری از داروهای گیاهی بادرنجبویه، بابونه آلمانی و رازیانه را ترکیب می کنند تا ناراحتی ناشی از قولنج را در نوزادان کاهش دهند. این دارو به کاهش مدت زمان گریه کودک کمک کرده و در صورت استفاده مداوم، می تواند قولنج را به طور کامل درمان کند.

چای ملیسا همچنین می تواند به کاهش بیماری های رایج دستگاه گوارش از جمله ناراحتی معده، گرفتگی عضلات و زخم معده کمک کند. مطالعه ای که در مجله پزشکی هلال احمر ایران منتشر شد، نشان داد که بادرنجبویه در جلوگیری از ایجاد زخم معده جدید موثر است. تحقیقات دیگر نیز نشان داده است که بادرنجبویه به کاهش تهوع کمک می کند.

درمان عفونت

چای بادرنجبویه مدت زمان بهبودی عفونت را تسریع می کند و علائم ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس را به حداقل می رساند. بادرنجبویه همچنین می تواند به صورت موضعی برای کاهش خارش و سوزش استفاده شود. تانن ها و پلی فنول های موجود در بادرنجبویه به ویژه در درمان تبخال موثر هستند.

یک مطالعه منتشر شده در Phytotherapy Research نشان داد که هم عصاره بادرنجبویه و هم اسید رزمارینیک از شیوع ویروس هرپس جدید (از جمله ویروس هایی که به درمان های استاندارد مقاوم هستند) جلوگیری می کنند. محققان دریافتند که عصاره ملیسا از نفوذ 80 تا 96 درصد سویه های ویروس هرپس به بدن جلوگیری می کند.

جلوگیری از بیماری های قلبی

چای ملیسا می تواند به حفظ سلامت قلب کمک کند. تحقیقات منتشر شده در یک مجله Nutrients نشان داد که چای بادرنجبویه تری گلیسیرید خون را کاهش داده و سنتز کلسترول را بهبود می بخشد. مصرف مکرر چای ملیسا می تواند به کاهش کلسترول بد LDL و همچنین کاهش فشار خون کمک کند.

تحقیقات دیگر نشان می ‌دهند که چای بادرنجبویه می ‌تواند به سرکوب آریتمی کمک کند؛ اختلالی که در آن قلب با فواصل نامنظم می ‌تپد. این عملکرد احتمالاً ناشی از خاصیت ضد التهابی و تسکین دهندگی چای ملیسا است.

آیا مصرف چای ملیسا عوارض جانبی دارد؟

اگر چای بادرنجبویه در مقادیر کم تا متوسط ​​مصرف شود، عموماً بی خطر است. با این حال، مانند بسیاری از چای ها و داروهای گیاهی، چای ملیسا نیز ممکن است در افراد خاصی باعث ایجاد واکنش های نامطلوب شود. اگر می خواهید چای بادرنجبویه را امتحان کنید، در اینجا چند نکته وجود دارد که باید مراقب آنها باشید:

آلرژی

چای بادرنجبویه ممکن است در افرادی که به گیاهان خانواده نعناع حساس هستند، واکنش های آلرژیک ایجاد کند. اگر به چنین گیاهانی حساسیت دارید، چای ملیسا ننوشید.

بارداری

قبل از استفاده از چای ملیسا در دوران بارداری یا شیردهی، حتماً با پزشک صحبت کنید. اگرچه تحقیقات تا به امروز هیچگونه عارضه جانبی منفی را در زمان بارداری نشان نداده است، اما بهتر است احتیاط کنید. زیرا مطالعات هنوز ادامه دارد.

نحوه دم کردن چای بادرنجبویه چگونه است؟

چای بادرنجبویه را می توان با استفاده از برگ های خشک یا تازه گیاه تهیه کرد. همچنین می توانید این گیاه را به صورت چای کیسه ای از تولید کنندگان چای خریداری کنید.

طرز تهیه چای بادرنجبویه به شکل زیر است:

مواد لازم

  • 1 مشت برگ بادرنجبویه تازه یا 1 قاشق غذاخوری برگ خشک
  • 236 میلی لیتر آب جوش
  • شیرین کننده دلخواه (عسل، شکر، لیمو و …)

دستورالعمل

  1. برگ های خشک یا تازه گیاه ملیسا را درون یک صافی چای قرار داده و سپس آن را در قوری یا لیوان مخصوص دمنوش بگذارید.
  2. آب را بجوشانید.
  3. آب جوشیده را داخل قوری یا لیوان مخصوص دمنوش بریزید.
  4. اجازه دهید چای بادرنجبویه به مدت 5 تا 10 دقیقه دم بکشد.
  5. صافی چای را بردارید و برگ ها را دور بریزید.
  6. در صورت تمایل، شیرین کننده دلخواه خود را اضافه کنید.

نوش جان!

موارد منع مصرف چای ملیسا چیست؟

چای بادرنجبویه ممکن است با برخی داروهای دیابت تداخل داشته باشد؛ زیرا به طور طبیعی سطح قند خون را کاهش می دهد. از این رو، لازم است قند خون خود را به دقت کنترل کنید و اگر در هنگام مصرف چای ملیسا با عوارض جانبی منفی مواجه شدید، با یک متخصص تماس بگیرید.

چای بادرنجبویه همچنین ممکن است با داروهای بعد از جراحی تداخل داشته باشد؛ زیرا باعث خواب آلودگی خفیف می شود. مصرف چای ملیسا را دو هفته قبل از هر عمل جراحی قطع کنید تا از بروز عوارض جانبی منفی جلوگیری شود.

اگر داروهای تیروئید مصرف می کنید یا مشکل تیروئید دارید، نباید چای ملیسا بنوشید. این چای ممکن است سطح هورمون های تیروئید را تغییر دهد. همیشه قبل از استفاده از هر گونه داروی طبیعی، از جمله چای بادرنجبویه، با پزشک مشورت کنید تا بتوانید از خواص آن بهره مند شوید.

منبع: senchateabar

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *