درد لگن و پا می تواند بر فعالیت های روزانه شما تاثیر بگذارد. دلایل زیادی می تواند باعث درد در مفصل ران و پا شود. برخی از علل موقتی هستند ، در حالی که برخی دیگر می توانند طولانی مدت باشند. هر کسی که درد شدید یا مداوم در ناحیه پا یا ران دارد برای تشخیص حتما باید به پزشک مراجعه کند. در این مقاله ، به برخی از دلایل احتمالی درد در مفصل ران و پا از جمله علائم ، ریسک فاکتورها و درمان آنها می پردازیم.
فهرست مقالات
التهاب تاندون
تاندینیت یا تاندونیت ، التهاب تاندون است که می تواند در اثر پارگی تاندون یا تحلیل رفتن تاندون ایجاد شود. محققان مطمئن نیستند که دقیقاً چه چیزی باعث التهاب تاندون می شود ، اما آنها معتقدند که آسیب می تواند منجر به التهاب تاندون شود.
علائم التهاب تاندون
- تورم، گرمی و قرمزی
- دردی که با حرکت بدتر میشود.
- احساسی مانند صدا خوردن تاندون ها به هنگام حرکت
- ممکن است با یک برآمدگی در طول تاندون مواجه شوید
- مشکل در حرکت دادن تاندون
ریسک فاکتورهای تاندونیت
شایع ترین عامل خطر برای ایجاد التهاب تاندونیت حرکات یا فعالیتهای ناگهانی یا تکراری می باشد ، از جمله :
- دویدن و پریدن ناگهانی
- انجام حرکت نادرست هنگام ورزش کردن
- و انواع مواردی که می تواند به تاندون شما فشار وارد کند.
تشخیص تاندونیت
پزشک ابتدا شما را معاینه می کند، سپس برای بررسی بیشتر آسیب ، سونوگرافی را تجویز کنند. اگر پزشک به آسیب دیدگی استخوان مشکوک باشد ، ممکن است پزشک به عکسبرداری با اشعه ایکس نیاز پیدا کند.
درمان تاندونیت
کاآمدترین درمان تاندینیت یا التهاب تاندون استراحت، اعمال یخ و داروهای مسکن بدون نسخه است. یک پزشک همچنین پزشک برای کمک به کنترل درد ، گاهی اوقات تزریق استروئید را توصیه می کند، تزریق کورتون التهاب را کاسته و به کاهش درد کمک می کند. همچنین استفاده از آسپیرین، سدیم ناپروکسن یا ایبوپروفن و … میتواند درد ناشی از تاندونیت را کاهش دهد.
نوع دیگری از درمان شامل درمان توسط PRP می باشد که شامل گرفتن نمونه ای از خون خودتان و چرخاندن آن تا جداسازی پلاکت ها و دیگر فاکتورهای عامل درمان است. محلول بدست آمده سپس به ناحیه دارای درد تاندون حاد تزریق خواهد شد.
فیزیوتراپی نیز می تواند بسیار کمک کننده باشد. می توانید از برنامه تمرینی بخصوصی که برای ایجاد کشش و تقویت تاندون-عضله آسیب دیده طراحی شده، استفاده کنید.
درمان دیگر استفاده از روش طب سوزنی می باشد که با ایجاد سوراخ های کوچک در تاندون به وسیله سوزن فاکتورهای درمانی تاندون خواهد شد.
درمان از طریق امواج صوتی روشی کم تهاجمی بوده و از طریق ایجاد برش کوچک برای ورود ابزار مخصوص برای برداشت بافت آسیب دیده استفاده خواهد شد که اینکار با استفاده از امواج فراصوت انجام می گیرد.
در صورتی که هر کدام از روش های درمانی سودمند نباشند و بسته به شدت صدمه تاندون ترمیم از طریق جراحی صورت می گیرد، مخصوصا زمانی که تاندون از استخوان پاره شده باشد.
آرتروز یا التهاب دردناک و سفتی در مفاصل
آرتروز نوعی بیماری است که منجر به درد و التهاب در مفصل می شود. بیش از 100 نوع آرتروز وجود دارد ، از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوعی از آرتروز یا تحلیل رفتن غضروف مفصل و استخوان زیرین ، نوع شایع آن می باشد از سنین میانسالی به بعد می باشد. باعث درد و سفتی به خصوص در مفصل ران ، زانو و شست می شود.
- روماتیسم مفصلی
- نقرس
- آرتروز سپتیک
علائم آرتروز
علائم آرتروز شامل موارد زیر است:
درد آرتروز که می تواند ثابت یا متغیر باشد، و در طول روز بدتر می شود.
- درد و سفتی طولانی مدت در صبح
- تورم در مفاصل که پوست روی مفصل آسیب دیده قرمز و متورم و گرم است.
- سفتی و خشکی در مفاصل که عموما بعد از بیدار شدن از خواب به هنگام صبح یا پس از نشستن طولانی مدت پشت میز، رانندگی طولانی مدت و بعد از ورزش رخ میدهد.
- حرکت دردناک مفصل یا خشکی و درد هنگام بلند شدن از روی صندلی میتواند نشان دهندهی آرتروز باشد.
علائم آرتریت التهابی ، مانند نقرس و آرتریت روماتوئید ، شامل موارد زیر است:
- درد به هنگام حرکت نکردن مفصل
- افزایش درد به هنگام استفاده بیش از حد از مفصل
ریسک فاکتورهای آرتروز
- افزایش سن
- جنس مونث
- آسیب قبلی به مفاصل
- اضافه وزن داشتن
- وراثت
عوامل خطر آرتریت روماتوئید عبارتند از:
- جنس مونث
- عوامل محیطی ، مانند سیگار کشیدن
- وراثت : مبتلا بودن یکی از اعضای خانواده به آرتریت روماتوئید
عوامل خطر برای نقرس عبارتند از:
- وراثت
- جنس مذکر
- افزایش سن
- مبتلا بودن به بیماری های مزمن کلیه
- مصرف بیش از حد الکل در طولانی مدت
- مصرف داروهای ادرار آور
- ناتوانی در دفع اسید اوریک
عوامل خطر آرتروز سپتیک عبارتند از:
- افزایش سن
- ضعیف بودن سیستم ایمنی
- فرد مبتلا به دیابت
- فرد مبتلا به آرتریت روماتوئید
- استفاده از داروهای تزریقی
- استفاده از پروتز مفاصل
تشخیص آرتروز
یک پزشک فرد را معاینه می کند تا مشخص کند که فرد مبتلا به چه نوع آرتروزی می باشد. در صورت نیاز چندین آزمایش تصویربرداری مانند اشعه ایکس و MRI ، سونوگرافی یا سی تی اسکن را تجویز می کند. اینها می تواند نشان دهد که آرتروز چقدر پیشرفته است و آیا در بافت اطراف مشکلی وجود دارد یا خیر.
درمان انواع آرتروز
گزینه های درمانی در انواع مختلف آرتروز متفاوت است.
درمان آرتروز
افراد با انجام فیزیوتراپی ، استفاده از بریس و طب سوزنی و رژیم غذایی سالم می توانند درد و سایر علائم را کاهش دهند. پزشک ممکن است مصرف داروهای ضد التهاب را توصیه کند. در موارد شدیدتر نیز پزشک ممکن است جراحی تعویض مفصل را توصیه کند.
درمان روماتیسم مفصلی
درمان اصلی آرتریت روماتوئید ، داروهای ضد روماتیسم اصلاح کننده بیماری (DMARDs) است. با این حال ، ممکن است افراد برای کنترل درد و تورم نیاز به مصرف داروهای ضد التهاب در کنار DMARD ها داشته باشند.
درمان نقرس
داروهای ضد التهاب ممکن است به کاهش درد و کنترل بیشتر نقرس کمک کنند. پزشک همچنین ممکن است تزریق کورتون را تجویز کند. افرادی که مبتلا به نقرس مکرر یا بیماری مزمن کلیه هستند ممکن است نیاز به مصرف دارویی داشته باشند که میزان اسید اوریک در بدن را کاهش دهد.
درمان آرتروز سپتیک
یک متخصص بهداشت ممکن است با تخلیه مفصل و تجویز یک دوره آنتی بیوتیک ، آرتروز سپتیک را درمان کند.
دررفتگی مفاصل
دررفتگی لگن ، زانو یا مچ پا می تواند باعث درد در مفصل ران و پا شود. شایع ترین علل آسیب دیدگی حین فعالیتهایی مانند پرش یا ورزش است. تصادف مانند سقوط یا سقوط وسیله نقلیه موتوری نیز می تواند باعث دررفتگی شود.
علائم دررفتگی
علائم دررفتگی مفصل ران شامل موارد زیر است:
درد لگن
شکستگی تنه ران
آسیب عصب سیاتیک
تغییر وضعیت پا : ران بیمار در وضعیت خاصی قرار گرفته است به طوری که ران طرف مبتلا به جلو آمده و به ران طرف دیگر نزدیک میشود و کل اندام تحتانی به داخل چرخش پیدا میکند.
علائم دررفتگی زانو شامل موارد زیر است:
درد بسیار شدید در زانو
تورم در اطراف زانو
تغییر شکل زانو
اختلالات حسی و حرکتی در پا
بیمار نمی تواند روی زانوی خود وزن بگذارد
علائم دررفتگی مچ پا عبارتند از:
درد و حساسیت
تورم در اطراف مفصل
در موارد شدید ، از بین رفتن پوست اطراف مفصل
ریسک فاکتورهای دررفتگی
اضافه وزن
انجام ورزش های سنگین
انجام فعالیت هایی که در آن خطر سقوط از ارتفاع وجود دارد.
تشخیص دررفتگی
یک پزشک با انجام معاینه جسمی و پرسیدن سوالاتی از شخص که دچار آسیب شده است ، دررفتگی را تشخیص می دهد. پزشک با استفاده از آزمایشات تصویربرداری مانند اشعه ایکس برای بررسی ناحیه و تعیین شدت دررفتگی استفاده می کند.
درمان دررفتگی
پزشک می تواند مفصل را دوباره در جای خود قرار دهد. گاهی نیز دررفتگی مفصل در کنار شکستگی استخوان ظاهر می شود ، که پزشک قادر است آن را درمان می کند. در موارد دیگر ، ممکن است فرد مجبور به درمان جراحی شود.
بورسیت یا التهاب بورس زانو
التهاب بورس زانو است که در نزدیکی مفصل زانو قرار دارد. بورس ها کیسه های کوچکی حاوی مایع بوده که مانند بالش عمل کرده و اصطکاک بین استخوانها و تاندونها و عضلات اطراف مفصل را کاهش میدهند. بورس کیسه کوچک هر زانو ۱۱ بورس دارد. زمانی که یکی از این بورسها ملتهب شود، بورسیت زانو روی کشکک زانو یا روی قسمت داخلی زانو در زیر مفصل زانو اتفاق میافتد.
علائم بورسیت
علائم و نشانههای بورسیت زانو و بسته به این که کدام بورس آسیب دیده باشد متفاوت است و همچنین به علت دقیق تورم آن بستگی دارد.
قسمت آسیب دیده زانو گرم می شود
زانو خشک و متورم
ممکن است شما در حال حرکت یا در حال استراحت درد داشته باشید.
ریسک فاکتورهای بورسیت
- انجام کار یا فعالیتی که فشار زیادی به بورس وارد می کند
- انجام ورزش یا سایر فعالیتهایی که شامل حرکات تکراری می باشد
- جنس مونث برای برخی از انواع بورسی
- داشتن اضافه وزن
تشخیص بورسیت
پزشک می تواند از طریق معاینه فیزیکی ، بورسیت را تشخیص دهد ، پزشک برای تشخیص بهتر آزمایش های تصویربرداری را نیز تجیز خواهد کرد.
درمان بورسیت
بورسیت معمولاً به خودی خود از بین می رود. افراد می توانند با استفاده از روش های زیر روند بهبودی را تسریع کنند:
- کاهش درد
- کاهش تورم
- حفاظت از بافت نرم آسیب دیده
- کمک در تسریع روند بهبودی
- پیشگیری از بروز عوارض
مسکن ها مانند ایبوپروفن یا استامینوفن نیز می توانند برای کنترل و کاهش علائم کمک کننده هستند. پزشکان برای تسکین درد ، تزریق کورتیکواستروئید ، یا بی حسی موضعی را تجویز می کنند.
سیاتیک
اگر ناگهان دچار کمردرد ی شده اید که همراه با آن درد به باسن و پشت ران و ساق شما هم انتشار پیدا میکند به احتمال زیاد دچار وضعیتی شده اید که به آن سیاتیک گفته می شود. سیاتیک به درد های تیر کشنده ای هستند که از پشت باسن شروع شده و به پشت ران و ساق و گاهی کف پا تیر میکشد.
علائم سیاتیک
احساس گرفتگی عضلات در ساق یا بصورت احساس درد در پشت یا سطح خارجی ساق باشد. و درد هنگام نشستن، سرفه کردن یا عطسه کردن بیشتر شود.
احساس سوزن سوزن شدن یا گزگز یا خواب رفتگی در ساق داشته باشید.
احساس سنگینی ساق و احساس ضعف عضلانی در ساق داشته باشد.
ممکن است علائم گفته شده در ساق بدون کمردرد باشد. در صورتی که بیماری مدت زمان زیادی طول بکشد می تواند موجب لاغر شدن بعضی از عضلات اندام تحتانی شود.
ریسک فاکتورهای سیاتیک
بارداری
افزایش وزن
سیگارکشیدن
بلند کردن ناصحیح اجسام
جنس مذکر
فعالیت کم که موجب ضعیف شدن عضلات کمر و شکم شده و کمر خواهد شد. نتیجه آن افزایش احتمال پارگی دیسک بین مهره ای است.
رانندگی زیاد
تشخیص سیاتیک
پزشک ابتدا شرح حال پزشکی فرد را مطالعه می کند یا از بیمار سوالاتی را می پرسد. سپس با معاینه کردن بیمار قادر به تشخیص سیاتیک است. اگر درد شدید باشد یا 6-8 هفته طول بکشد ، پزشک برای تشخیص بهتر شرایط و تعیین بهترین روش های درمانی ، برخی آزمایشات تصویربرداری را تجویز می کند.
درمان سیاتیک
افراد می توانند با استفاده از درمان های خانگی سیاتیک را درمان کنند :
استفاده از بسته های گرم یا سرد برای کاهش التهاب
از انجام فعالیتهایی که باعث درد می شوند اجتناب کنید
انجام کشش های ملایم و انجام فعالیت های بدنی کم تأثیر گذار است ، مانند شنا و پیاده روی
از روش صحیح برای بلند کردن اجسام سنگین استفاده کنید
پزشک ممکن است یک دوره کوتاه داروی ضد التهابی و همچنین داروهای شل کننده عضلات را تجویز کند. اگر ضدالتهاب ها موثر نباشند ، پزشک ممکن است یک دوره کورتیکواستروئید خوراکی تجویز کند. افراد همچنین ممکن است تزریق کورتیکواستروئید انجام دهند. ماساژ بافت عمیق و فیزیوتراپی نیز می توانند در کاهش علائم مفید باشند.
خلاصه
بسیاری از شرایط مختلف ممکن است باعث درد در مفصل ران و پا شود. برخی ممکن است خود به خود یا با درمان از بین بروند ، اما برخی دیگر نیاز به درمان دارند. در صورت داشتن درد در مفصل ران یا پا ، حتما به پزشک مراجعه کنید.
دیدگاه کاربران