کراس بایت چیست؟ | با خطرات کراس بایت و روش درمان آن آشنا شوید

کراس بایت نوعی ناهنجاری دندانی است که بر نحوه تراز شدن و انطباق دندان ها روی هم تأثیر می گذارد. یکی از مهم ترین علائم این ناهنجاری این است که دندان های بالایی در هنگام بسته شدن دهان یا در حالت استراحت، پشت دندان های پایینی قرار می گیرند. کراس بایت می تواند هم دندان های جلویی و هم دندان های عقبی را تحت تأثیر قرار دهد. اما به طور کلی، فقط گروهی از دندان ها را درگیر می کند؛ نه همه آن ها را.

این ناهنجاری قادر است عوارض و علائم دردناکی ایجاد کند؛ اما اصلاح آن امکان پذیر است. در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان با ما همراه باشید تا با علائم، عوارض و روش درمان کراس بایت آشنا شویم.

کراس بایت چیست

کراس بایت چیست و چه انواعی دارد؟

داشتن فک و دندان های منظم نشانه مهمی از سلامت دهان و دندان محسوب می شود. همانطور که گفتیم، کراس بایت به شرایطی گفته می شود که وقتی دهان فرد بسته است دندان ها روی هم قرار نمی گیرند. در این ناهنجاری دندانی ممکن است تعدادی از دندان های پایینی جلوی دندان های بالایی قرار بگیرند.

به طور کلی، دو نوع کراس بایت وجود دارد: قدامی و خلفی.

در کراس بایت خلفی گروهی از دندان های پایینی در عقب دهان، روی دندان های فک بالا قرار می گیرند. در حالی که در کـراس بایت قدامی، گروهی از دندان های پایینی در قسمت جلویی دهان روی دندان های فک بالا قرار می گیرند.

کراس بایت چه مشکلاتی برای فرد ایجاد می کند؟

کراس بایت فقط بر ظاهر صورت تأثیر نمی گذارد؛ بلکه می تواند علائم و مشکلات دیگری را نیز برای بزرگسالان ایجاد کند. مانند:

  • درد در فک یا دندان ها
  • پوسیدگی دندان
  • وقفه تنفسی در خواب
  • اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
  • سردردهای مکرر
  • مشکل در صحبت کردن یا ایجاد صداهای خاص
  • درد در عضلات فک، گردن و شانه

به همین دلیل توصیه می شود افراد این ناهنجاری دندانی را به حال خود رها نکنند و به درمان آن بپردازند.

چه چیزی باعث ایجاد کراس بایت می شود؟

دو عامل اصلی برای ایجاد کراس بایت وجود دارد: علل دندانی و علل اسکلتی. در ادامه، این عوامل را دقیق تر بررسی می کنیم.

ژنتیک

علل اسکلتی و دندانی می توانند ژنتیکی باشند. این بدان معناست که اگر افراد دیگری از خانواده شما کـراس بایت را تجربه کرده اند، احتمال دارد شما یا فرزندتان نیز دچار این ناهنجاری دندانی شوید.

عوامل محیطی

عوامل محیطی نیز در ایجاد کراس بایت نقش دارند. اگر دندان های شیری شما به موقع نیفتاده باشند یا دندان های دائمی تان با تأخیر رشد کرده باشند، فک و سایر دندان ها ممکن است برای جبران این تأخیر کـراس بایت ایجاد کنند.

عاداتی مانند تنفس از دهان و مکیدن انگشت شست در اواخر دوران کودکی نیز ممکن است به ایجاد این ناهنجاری دندانی کمک کنند.

کراس بایت چگونه درمان می شود؟

کراس بایت معمولاً با روش هایی همچون ارتودنسی یا جراحی اصلاح می شود. روش و طول مدت درمان برای بزرگسالان و کودکان بسته به شدت ناهنجاری متفاوت است؛ اما تقریباً از 18 ماه تا 3 سال طول می کشد.

اگر کـراس بایت در دوران کودکی تشخیص داده شود، درمان می تواند قبل از 10 سالگی آغاز شود. هنگامی که فک هنوز در دوران کودکی در حال رشد است، می توان از منبسط کننده های کام برای گسترش سقف دهان و درمان کراس بایت استفاده کرد. بریس های سنتی یا سرپوش دندان نیز ممکن است به عنوان یک روش درمانی استفاده شوند.

بزرگسالانی که کـراس بایت خفیف تری دارند می توانند از روش های مرتبط با ارتودنسی استفاده کنند؛ از جمله:

  • بریس
  • نگهدارنده
  • منبسط کننده کام
  • الاستیک های مخصوص

برای بزرگسالانی که ناهنجاری دندانی شدیدتری دارند، ممکن است جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک توصیه شود. هدف از جراحی فک این است که فک سر جای صحیح خود تنظیم شود و دندان ها درست روی هم قرار بگیرند. در طول دوره بهبودی بعد از جراحی، ممکن است نیاز به روش های درمانی اضافی مانند بریس داشته باشید تا جراح از درمان کامل کـراس بایت مطمئن شود.

کلام آخر

کراس بایت یک ناهنجاری دندانی رایج است که در صورت عدم درمان، می تواند عوارض دیگری را به دنبال داشته باشد. روش های درمانی اثبات شده ای برای درمان این ناهنجاری در بزرگسالان و کودکان وجود دارد. اگر با کـراس بایت دست و پنجه نرم می کنید، لازم است برای معاینه و برنامه ریزی مراحل درمان با دندانپزشک خود مشورت کنید.

منبع: healthline

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *