لکههای سفید روی پوست ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شوند. خوشبختانه این لکهها معمولاً خطرناک نبوده و حتی ممکن است در خانه درمان شوند. اما چگونه تشخیص دهیم که علت ایجاد لکه های سفید پوستی روی بدن ما چیست؟ اصلاً این لکهها با چه روشهایی درمان میشوند؟
در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، پاسخ همه این سؤالات را خواهیم یافت. با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
انواع لکه های سفید پوستی کدامند؟
لکه های سفید پوستی انواع مختلفی دارند. از جمله:
1- تینه آ ورسیکالر
بیماری تینه آ ورسیکالر (Tinea Versicolor) میتواند به صورت لکههای سفید یا لکههایی در رنگهای صورتی، قرمز و قهوهای ظاهر شود. این لکهها بیشتر در پوستهای برنزه دیده میشوند و ممکن است با گذشت زمان بزرگتر شوند.
علائم دیگر این بیماری عبارتاند از:
- خارش
- پوسته پوسته شدن و ترک خوردگی پوست
- خشکی پوست
جالب است بدانید که همه افراد به طور طبیعی دارای مخمرهای میکروسکوپی روی پوست خود هستند؛ اما افراد مبتلا به بیماری تینه آ ورسیکالر رشد بیش از حد مخمرهای پوستی را تجربه میکنند. هنوز مشخص نیست که چرا این اتفاق میافتد؛ اما ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:
- تعریق بیش از حد
- چرب بودن پوست
- محیط گرم و مرطوب
- ضعف سیستم ایمنی
تینه آ ورسیکالر معمولاً در افرادی که در مناطق گرمسیری زندگی میکنند رخ میدهد. این بیماری میتواند همه نژادهای پوستی را تحت تأثیر قرار دهد. نوجوانان به دلیل چرب بودن پوست بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
گزینههای درمان
علائم این بیماری معمولاً در هوای خنک از بین میروند؛ اما ممکن است با بالا رفتن دما و رطوبت دوباره بروز کنند. درمان این بیماری در مراحل اولیه میتواند این چرخه را از بین ببرد. اگر علائم شما خفیف است، میتوانید آنها را در خانه و با داروهای ضد قارچ بدون نسخه (OTC) درمان کنید. ضد قارچها به کاهش مخمر و در نتیجه، از بین بردن یا کاهش لکهها کمک میکنند. برخی از داروهای موضعی مؤثر در درمان این بیماری عبارتاند از:
- میکونازول
- سولفید سلنیوم
- کتوکونازول
- کلوتریمازول
اگر درمانهای خانگی برای از بین بردن لکهها مؤثر نبود، لازم است به متخصص پوست مراجعه کنید. او میتواند کرمهای موضعی قویتر یا داروی خوراکی تجویز کند. شاید لازم باشد این روشهای درمانی را به صورت دورهای تکرار کنید.
2- اگزما
علائم اگزما یا درماتیت آتوپیک (Atopic Dermatitis) شامل بثورات قرمز و خارشدار با برجستگیهای ملتهب است. این بثورات ممکن است شامل لکههای سفید نیز باشد. مناطقی از بدن که معمولاً تحت تأثیر این بیماری قرار میگیرند عبارتاند از:
- صورت
- پوست سر
- دستها
- پا
- آرنج
- پلکها
- مچ دست
- پشت زانوها
بثورات ناشی از اگزما تقریباً همیشه خارش دارند؛ به خصوص در طول شب. همچنین در صورتی که پوست فرد خراشیده شود این بثورات ممکن است تبدیل به زخمهای باز شوند. با گذشت زمان، مناطقی از بدن که بیشتر تحت تأثیر اگزما قرار دارند ممکن است ضخیم، خشک و پوسته پوسته شوند.
بثورات اگزما ممکن است تشدید شوند یا حتی بهبود یابند؛ اما برای این اتفاقات قاعده مشخصی وجود ندارد. اگزما بیشتر در کودکان شایع است اما میتواند افراد را در هر سنی تحت تأثیر قرار دهد. این بیماری ممکن است مادام العمر باشد. اگزما معمولاً قبل از پنج سالگی آغاز میشود.
گزینههای درمان
درمان اگزما بر مدیریت علائم متمرکز است. با رعایت نکات پیشگیرانهای که پوست شما را سالم و شاداب نگه میدارد، میتوانید علائم بیماری را کاهش دهید. برخی از این نکات عبارتاند از:
- به جای صابونهای قوی و معطر، از پاک کنندههای ملایم استفاده کنید.
- بثورات پوستی را با کرمهای دارویی درمان کنید.
- پوست خود را مرطوب نگه دارید.
- از دوش گرفتن یا حمام بیش از حد طولانی و گرم خودداری کنید.
- هنگام استفاده از حلالهای تمیز کننده دستکش بپوشید.
- به جای مواد شیمیایی، از حلالهای کاملاً طبیعی استفاده کنید.
- از قرار دادن مواد حساسیتزا در محیط خودداری کنید.
- از آلودگی هوا از جمله دود سیگار دوری کنید.
- استفاده از کرمهای ضد خارش یا داروهای ضد حساسیت مانند آنتی هیستامین میتواند به کاهش خارش کمک کند.
اگر این روشها کافی نباشند، پزشک ممکن است کورتیکواستروئیدهای موضعی را برای درمان این بیماری تجویز کند.
3- ویتیلیگو (یا لک و پیس)
بیماری ویتیلیگو زمانی اتفاق میافتد که سلولهای پوستی خاصی به نام «ملانوسیت» تولید ملانین را متوقف کنند. ملانین رنگدانهای است که به پوست، مو و چشم شما رنگ میبخشد. در صورت وجود رنگدانه در پوست، لکههای سفید تشکیل میشوند.
این لکهها میتوانند در هر نقطهای از بدن ظاهر شوند. ویتیلیگو معمولاً متقارن است؛ اگرچه میتواند فقط در یک طرف بدن نیز ظاهر شود. رایجترین نواحی بدن که تحت تأثیر ویتیلیگو قرار میگیرند شامل شامل زانوها، دستها، دستگاه تناسلی و مو هستند. این بیماری همچنین میتواند نواحی دارای غشای مخاطی مانند داخل دهان و بینی را تحت تأثیر قرار دهد.
ویتیلیگو به طور معمول در بیست سالگی ایجاد میشود؛ اما در هر سنی ممکن است رخ دهد. علت بروز این بیماری هنوز مشخص نیست. اما پزشکان حدس میزنند که ویتیلیگو ممکن است به ژنتیک فرد یا بیماریهای خود ایمنی مانند پرکاری تیروئید مرتبط باشد.
گزینههای درمان
هدف از درمان ویتیلیگو، بازگرداندن رنگ به پوست آسیب دیده است. برای درمان این بیماری لازم است تحت معاینه پزشک قرار بگیرید. او ممکن است یک یا چند مورد زیر را برای شما تجویز کند:
- استروئیدها
- تنظیم کنندههای سیستم ایمنی
- نور درمانی ماوراء بنفش
در موارد شدید بیماری، جراحی نیز ممکن است یک گزینه باشد.
4- هیپوملانوز گوتات ایدیوپاتیک (لکههای ناشی از آفتاب)
هیپوملانوز گوتات ایدیوپاتیک به لکههایی گفته میشود که به دلیل قرار گرفتن پوست در معرض نور شدید خورشید ظاهر میشوند. این لکهها معمولاً در مناطقی مانند دست و پا دیده میشوند و بدون درد و خوشخیم هستند. این دسته از لکه های سفید پوستی در افراد دارای پوست روشن شایعتر اند.
گزینههای درمان
استفاده از ضد آفتاب و قرار نگرفتن در معرض آفتاب شدید، اولین قدم برای جلوگیری از آسیب بیشتر به پوست است. اگر میخواهید لکههای ناشی از آفتاب را کاهش دهید، لازم است با پزشک خود در مورد مهار کنندههای کلسینورین یا لیزر درمانی صحبت کنید. این مشکل درمان خانگی ندارد.
5- پیتریازیس آلبا
پیتریازیس آلبا (Pityriasis Alba) معمولاً به صورت لکههای سفید یا صورتی روی گونهها دیده میشود. شکل این لکهها ممکن است گرد، بیضی یا نامنظم باشد که معمولاً خشک و پوسته پوسته هستند. لکههای ناشی از این بیماری ممکن است به خودی خود از بین بروند یا با گذشت زمان سفید شوند.
این اختلال پوستی معمولاً در کودکان و نوجوانان مشاهده میشود. همچنین بیشتر در افرادی که پوست تیره دارند رخ میدهد. پیتریازیس آلبا ممکن است با اگزما در ارتباط باشد.
گزینههای درمان
پیتریازیس آلبا معمولاً به خودی خود برطرف میشود؛ اما ممکن است دوباره عود کند. رایجترین روشهای درمانی که برای از بین بردن یا کاهش این لکه های سفید پوستی استفاده میشود شامل کرمهای مرطوب کننده، استروئیدهای موضعی یا کرمهای غیراستروئیدی است.
6- لیکن اسکلروزوس
لیکن اسکلروزوس یک بیماری نادر است که در افراد جوان و مسن دیده میشود. این بیماری در زنان باعث ایجاد لکههای سفید پوستی در اطراف مقعد و ناحیه تناسلی میشود. اما در مردان، پوست ختنهگاه آلت تناسلی را تحت تأثیر قرار میدهد. البته این لکهها ممکن است در نواحی دیگر بدن نیز دیده شوند.
علائم دیگر بیماری لیکن اسکلروزوس میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مقاربت دردناک
- خارش شدید
- مشکل در ادرار کردن
- به راحتی کبود شدن یا زخم شدن پوست
- خون ریزی
- تاول زدن
لیکن اسکلروزوس علت مشخصی ندارد؛ اما عدم تعادل هورمونی یا فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی میتواند در بروز آن نقش داشته باشد.
گزینههای درمان
برای درمان لیکن اسکلروزوس باید به پزشک مراجعه کرد. روشهای درمانی این بیماری بر کاهش لک، خارش و زخم و همچنین جلوگیری از نازک شدن بیشتر پوست تمرکز دارند. پزشک به این منظور ممکن است لوسیونها یا کرمهای موضعی کورتون را توصیه کند.
در صورت مشاهده لکه های سفید پوستی چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
لکه های سفید پوستی اغلب خود به خود از بین میروند. اما در صورتی که ماندگاری آنها به بیش از چندین هفته برسد یا ظاهر عجیبی داشته باشند، لازم است با پزشک مشورت کنید. همچنین اگر لکهها با درد یا خارش شدید همراه هستند باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. پزشك براي تشخيص علت لکهها اغلب به ارزيابي ديداري پوست نياز دارد و در برخی موارد، ممکن است نمونه برداری کند.
منبع: healthline
دیدگاه کاربران