در مورد تداخلات دارویی چه باید دانست

تداخل دارویی هنگامی رخ می دهد که ماده ای بر نحوه رفتار دارو در بدن تأثیر بگذارد. برخی از موادی که می توانند باعث تداخل شوند شامل داروهای دیگر ، مکمل ها ، غذا و الکل است.تداخلات دارویی می تواند دارو را کم اثر کند و در بعضی موارد ، آنها می توانند دارو را قوی تر کنند ، که می تواند خطرناک باشد. تداخلات دارویی بسیار متفاوت است و از خفیف تا تهدید کننده زندگی را شامل می شود. برخی از علائم هشدار دهنده معمول شامل احساس بیماری پس از مصرف دارو ، عدم دریافت نتایج معمول از دارو یا احساس خستگی زیاد یا بسیار پرانرژی بودن پس از مصرف دارو است. تداخلات دارویی فقط بین داروهای تجویز شده وجود ندارد، داروهای بدون نسخه ، مواد غذایی ، مکمل ها و الکل می توانند روش متابولیسم یا همان تجزیه دارو در بدن را تغییر دهند.

در مورد تداخلات دارویی چه باید دانست

انواع تداخلات دارویی

در ادامه به بررسی انواع تداخلات دارویی می پردازیم:

دارو ها

تداخلات دارویی هنگامی رخ می دهد که یک دارو با داروی دیگر تداخل پیدا می کند. برخی از داروها بیشتر از سایر داروها موجب تداخلات دارویی می شوند. به عنوان مثال warfarin یک داروی ضد انعقادی است که برای کمک به جلوگیری از لخته شدن خون استفاده می شود و این دارو با بسیاری از داروهای دیگر تداخل دارد، به این دلیل است که گروهی از آنزیم ها (به نام آنزیم های CYP450)  موجود در آن روش متابولیسم وارفارین در بدن را تغییر می دهند. داروهایی که این آنزیم ها را مهار می کنند می توانند اثرات وارفارین را افزایش دهند و خطر خونریزی خطرناک را افزایش دهند و همچنین داروهایی که آنزیم ها را القا می کنند ، اثر وارفارین را کاهش می دهند و خطر لخته شدن خون را افزایش می دهند در نتیجه حتما باید در مورد مصرف دارو های دیگر با آن با پزشک خود مشورت داشته باشید.

مکمل ها و تداخلات دارویی

دسته ای از افراد مکمل و ویتامین مصرف می کنند در حالی که مکمل ها برای افرادی که دچار کمبود هستند مفید اند و آنها هنوز هم مانند هر داروی دیگر دارای عوارض جانبی و تداخل بالقوه ای هستند. مکمل هایی که فرد مصرف می کند می تواند با داروهای تجویز شده یا سایر مکمل ها ارتباط برقرار کند. به عنوان مثال ، کلسیم می تواند بر جذب معتبر داروهای خاص تأثیر بگذارد که این شامل هر دو مکمل کلسیم و داروهای حاوی کلسیم ، مانند برخی از آنتی اسیدها می شود. کلسیم همچنین می تواند بر توانایی بدن در جذب داروی تیروئید لووتیروکسین ، که کم کاری تیروئید را درمان می کند ، تأثیر بگذارد. به طور کلی فرد باید در صورت مصرف دارو حتما در مورد مکمل هایی که مصرف می کند با پزشک در میان بگذارد.

الکل

الکل می تواند با داروهای مختلف تداخل ایجاد کند به طور مثال می تواند با داروهای حاوی الکل مانند شربت سرفه و ملین ها ارتباط برقرار کند و اثرات الکل را تشدید کند که می تواند مضر باشد همچنین ممکن است با داروهای دیگری که فعالیت سیستم عصبی مرکزی را کند می کنند و باعث خواب آلودگی می شود، تداخل داشته باشد. برخی از این داروها عبارتند از:

  • آنتی هیستامین ها
  • بنزودیازپین ها (برای درمان اضطراب استفاده می شود)
  • قرص خواب آور

غذا و تداخلات دارویی

برخی از غذاها بر نحوه متابولیسم برخی داروها توسط بدن تأثیر می گذارند. برای مثال گریپ فروت یکی از میوه هایی است که بر آنزیمی به نام CYP3A4 که به متابولیسم بسیاری از داروها در روده کوچک کمک می کند تاثیر گذاشته و این آنزیم را مسدود می کند و این امر باعث می شود مقدار بیشتری از دارو وارد جریان خون شود و در نتیجه دوز بیشتری ایجاد می شود که مدت بیشتری در بدن باقی می ماند. سطح CYP3A4 در افراد مختلف متفاوت است ، بنابراین پیش بینی دقیق چگونگی تأثیر گریپ فروت روی یک فرد دشوار است برخی از افراد ممکن است هیچ عارضه جانبی نداشته باشند اما گاهی دیگران ممکن است مسمومیت دارویی را تجربه کنند که زندگیشان را تهدید می کند.

برخی از داروهایی که با گریپ فروت تداخل می کنند عبارتند از:

  • آنتی هیستامین ها
  • داروهایی که برای کاهش کلسترول استفاده می شوند
  • داروهای فشار خون
  • داروهای ضد اضطراب
  • کورتیکواستروئیدها

شرایط پزشکی

برخی از شرایط پزشکی ممکن است فرد را دچار احتمال تعامل دارویی کند از این رو افرادی که شرایط پزشکی خاصی دارند ، خصوصاً مواردی که فرد نیاز به مصرف منظم دارو دارد ، باید قبل از شروع هر داروی جدید با پزشک خود مشورت داشته باشد تا از خطر حاصل تداخلات دارویی پیشگیری نماید.

در مورد تداخلات دارویی چه باید دانست

عوامل دیگر

هرچه فرد بیشتر داروها از جمله مکمل ها  را مصرف کند ، خطر تداخل دارویی او بیشتر است. افرادی که داروهای مختلف مصرف می کنند باید برچسب هر دارو را بخوانند و همچنین باید در مورد هرگونه تداخل دارو ها با پزشک یا داروساز مشورت کنند. افرادی که بدون توجه به تعداد داروهایی که مصرف می کنند ، نسبت به دیگران بیشتر در معرض تداخلات دارویی هستند. عواملی که خطر تعامل دارویی را در فرد افزایش می دهد عبارتند از:

  • مسن تر بودن
  • مصرف مکمل ها به همراه داروهای تجویز شده
  • داشتن چندین پزشک
  • داشتن ژنتیک خاص

خلاصه

هر ماده غذایی یا ماده ای می تواند با هر دارو و مواد دیگر تداخل ایجاد کند ودر برخی موارد این واکنش ها می توانند بسیار خطرناک باشند پس بهترین راه برای جلوگیری از تداخلات دارویی فقط مصرف داروهایی است که مورد نیاز است و بهتر است به طور کامل همه برچسب های دارویی را بخوانید. اگر فردی مطمئن نیست باید با پزشک یا داروساز مشورت کند و وقتی کسی نسخه جدیدی را انتخاب می کند  باید در مورد تداخلات دارویی و تمام داروهای دیگر و مکمل هایی را که مصرف می کند به پزشک اطلاع دهد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *