آیا چاقی ارثی است؟

چاقی نوعی بیماری است که هنگامی رخ می دهد که بدن فرد چربی بدن را جمع کرده و ذخیره می کند. به دلیل اینکه فعالیت های روزمره این روزها در جامعه باعث افزایش کالری دریافتی و کاهش فعالیت بدنی می شود ، چاقی و اضافه وزن در حال افزایش است. با ادامه این مقاله همراه باشید تا به سوال آیا چاقی ارثی است پاسخ داده شود.

مطالعات اخیر با کشف بیش از 50 ژن که به شدت با چاقی مرتبط هستند ، نشان می دهد که ژنتیک به 40-70٪ چاقی کمک می کند. در حالی که تغییرات در محیط زندگی بشر طی 20 سال گذشته میزان چاقی را به میزان قابل توجهی افزایش داده است ، وجود یا عدم وجود فاکتورهای ژنتیکی ما را از چاقی محافظت کرده یا مستعد آن می کند.

همه افراد برخی را می شناسند که می توانند بستنی ، کیک و هر چیز دیگری را که می خواهند بخورند بدون آنکه وزن آن ها افزایش یابد. در حالت دیگر افرادی هستند که به نظر می رسد هرچقدر کم بخورند باز هم به وزن آن ها اضافه می شود. چرا؟ دلایل چاقی چیست؟ چه چیزی به یک نفر اجازه می دهد بدون هیچ  تلاشی لاغر بماند اما شخص دیگری برای جلوگیری از افزایش وزن  مبارزه کند؟

در یک تعریف بسیار ساده ، وزن شما به تعداد کالری مصرفی ، میزان کالری که ذخیره می کنید و میزان سوخت و ساز بدن شما بستگی دارد. اما هر یک از این عوامل تحت تأثیر ترکیبی از ژن ها و محیط قرار دارند.

آیا چاقی ارثی است

چاقی شدید و ژنتیک

به طور معمول ، افرادی که چاقی دارند چندین ژن دارند که آنها را مستعد افزایش وزن اضافی می کنند. یکی از این ژن ها ، توده چربی و ژن مرتبط با چاقی (FTO) است که در 43٪ از جمعیت مشاهده می شود.کسانی که دارای توده چربی و ژن مرتبط با چاقی هستند ممکن است چالش هایی برای محدود کردن کالری دریافتی داشته باشند. وجود این ژن و سایر ژن ها می تواند باعث موارد زیر شود:

  • افزایش سطح گرسنگی
  • افزایش مصرف کالری
  • کاهش سیری
  • کاهش کنترل غذا خوردن
  • افزایش تمایل به کم تحرکی
  • افزایش تمایل به ذخیره چربی در بدن

اطلاع از سابقه خانوادگی می تواند به شما در درک خطر چاقی و بیماری های مرتبط با چاقی مانند دیابت و بیماری های قلبی کمک کند.

اگر ژن هایی دارید که شما را مستعد چاقی می کنند ، آیا شما حتما چاق خواهید شد؟ قطعا پاسخ به این سوال خیر است. در حالی که این ژن ها می توانند اشتها را افزایش دهند و متابولیسم را کاهش دهند ، اما پیروی از یک برنامه درمانی مداوم که شامل رژیم های غذایی ، فعالیت بدنی و رفتاری موثر باشد ، می تواند به جلوگیری و درمان چاقی کمک کند.

اگر وزن شما با رعایت تغذیه و ورزش همچنان در حال افزایش است بهتر است حتما تحت نظر پزشک باشید. چاقی باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری هایی همچون فشار خون، چربی خون ، دیابت و بیماری های قلبی می شود.

معادله کالری

تعادل کالری ذخیره شده و سوزانده شده بستگی به ترکیب ژنتیکی ، میزان فعالیت بدنی و میزان انرژی استراحت شما دارد (تعداد کالری که بدن شما در حالت استراحت می سوزاند). اگر به طور مداوم تمام کالری هایی را که در طی یک روز مصرف می کنید بسوزانید ، وزن خود را حفظ می کنید. اگر کالری بیش از آنچه میسوزانید مصرف کنید ، وزن شما افزایش می یابد.

کالری اضافی به عنوان چربی در بدن ذخیره می شود. بدن شما این چربی را در سلولهای چربی خاص (بافت چربی) ذخیره می کند. اگر میزان مصرف مواد غذایی خود را کاهش دهید و کالری کمتری نسبت به سوزاندن مصرف کنید ، یا اگر بیشتر ورزش کنید و کالری بیشتری بسوزانید ، بدن از ذخایر چربی شما استفاده می کند و میزان آن ها کاهش می یابد. 

تأثیرات ژنتیکی

تا به امروز ، بیش از 400 ژن مختلف در علل اضافه وزن یا چاقی نقش داشته است ، هرچند به نظر می رسد تعداد انگشت شماری از آنها بازیگران اصلی هستند. ژن ها از طرق مختلف با تأثیر بر اشتها ، سیری ، متابولیسم ، ولع مصرف مواد غذایی ، توزیع چربی بدن و تمایل به استفاده از غذا به عنوان راهی برای کنار آمدن با استرس ، به دلایل چاقی کمک می کنند.

بیشتر بخوانید : استرس چاقتان می کند! 

قدرت تأثیر ژنتیکی بر اختلالات وزن از فردی به فرد دیگر کاملاً متفاوت است. تحقیقات نشان می دهد که برای برخی از افراد ، ژن ها فقط 25٪ از استعداد اضافه وزن را تشکیل می دهند ، در حالی که برای برخی دیگر تأثیر ژنتیکی از 70٪ تا 80٪ است. 

چه مقدار از وزن شما به ژن های شما بستگی دارد؟

اگر بیشتر یا همه مشخصات زیر را داشته باشید ، ژن ها احتمالاً نقش مهمی در چاقی شما دارند:

  • شما در بیشتر زندگی خود اضافه وزن داشته اید.
  • یکی از والدین یا هر دو از بستگان خون شما به طور قابل توجهی دارای اضافه وزن هستند. اگر هر دو والدین شما چاقی داشته باشند ، احتمال ابتلا به چاقی در شما تا 80٪ است.
  • حتی وقتی فعالیت بدنی خود را افزایش دهید و ماهها به رژیم کم کالری پایبند باشید ، نمی توانید لاغر شوید.

اگر بیشتر یا همه خصوصیات زیر را داشته باشید ، ژن ها احتمالاً تاثیرکمتری برای شما دارند:

  • به شدت تحت تأثیر در دسترس بودن غذا قرار دارید.
  • شما نسبتاً اضافه وزن دارید ، اما اگر یک رژیم غذایی مناسب و برنامه ورزشی را دنبال کنید می توانید لاغر شوید.
  • بعد از تغییر عادت های غذایی یا ورزشی یا در مواقعی که مشکلات روانی یا اجتماعی دارید ، وزن شما افزایش می یابد.

این شرایط نشان می دهد که شما یک استعداد ژنتیک دارید ، اما آنقدر زیاد نیست که با مقداری تلاش نتوانید بر آن غلبه کنید.

دلایل محیطی چاقی

عوامل ژنتیکی در درون شما هستند که به شما در افزایش وزن و اضافه وزن کمک می کنند. عوامل محیطی در واقع عوامل خارجی هستند که در ایجاد این مشکلات نقش دارند. هر چیزی در محیط اطراف ما که باعث می شود بیش از حد غذا بخوریم یا ورزش کم داشته باشیم از جمله این عوامل هستند. 

نوزادان مادرانی که در دوران بارداری سیگار می کشند بیشتر از دیگران دچار اضافه وزن می شوند. این مورد در مورد نوزادانی که از مادرانی که دیابت داشتند متولد می شوند نیز صدق می کند. محققان معتقدند این شرایط و بیماری ها ممکن است به نوعی متابولیسم کودک در حال رشد را  تغییر دهد.

پس از تولد ، نوزادانی که بیش از سه ماه از شیر مادر تغذیه می کنند در مقایسه با نوزادانی که کمتر از سه ماه از شیر مادر تغذیه می کنند ، در نوجوانان کمتر دچار چاقی می شوند.

عادت های دوران کودکی اغلب تا آخر عمر با افراد همراه است. کودکانی که نوشابه های شیرین می نوشند و غذاهای فست فودی با کالری بالا می خورند ،  در بزرگسالی به خوردن آنها ادامه می دهند. کودکانی که به جای فعال بودن تلویزیون تماشا می کنند و بازی های ویدئویی انجام می دهند ، ممکن است در آینده نیز کم تحرک باشند و در نتیجه دریافت کالری بیشتر، وزن آن ها در بزرگسالی افزایش می یابد.

بسیاری از ویژگی های زندگی مدرن باعث افزایش وزن می شود. به طور خلاصه ،زندگی انسان ها به گونه ای شده است که امروز ما را ترغیب می کند که بیشتر غذا بخوریم و کمتر ورزش کنیم.  میزان خواب ، میزان استرس و سایر عوامل روانی نیز می تواند بر وزن تأثیر بگذارد.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *