چرا مو سفید می شود؟ + روش درمان

سفید شدن مو با بالا رفتن سن، یک امر طبیعی است و دیر یا زود برای همه ما رخ می‌دهد. اما افزایش سن تنها دلیل سفید شدن مو نیست! سفیدی مو می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد. حتی نوجوانان نیز ممکن است چند تار موی سفید روی سر خود پیدا کنند. اما چرا مو سفید می شود؟ چگونه می‌توانیم از سفید شدن مو جلوگیری کنیم؟

در ادامه این مقاله از مجله زیبا بمان، همراه ما باشید تا با علت سفید شدن مو و روش های پیشگیری از آن آشنا شویم.

علت سفید شدن مو

چرا رنگ مو سفید می شود؟

علاوه بر بالا رفتن سن، دلایل دیگری نیز باعث سفید شدن مو می‌شوند. مانند:

کمبود ویتامین

هرگونه کمبود ویتامین B6، ویتامین B12، بیوتین، ویتامین D یا ویتامین E می‌تواند منجر به سفیدی زودرس مو شود. برخی عناصر مانند مس و آهن نیز در حفظ رنگ تیره مو مؤثرند.

پژوهش‌های مختلفی درباره تأثیر کمبود ویتامین D3، ویتامین B12 و عنصر مس بر سفید شدن موها وجود دارد. کمبود این مواد مغذی، بر رنگدانه‌های مو تأثیر می‌گذارد. خوشبختانه با مصرف مکمل‌های ویتامین، می‌توان رنگ مو را به حالت اول بازگرداند.

همچنین یک آزمایش در سال 2016 میلادی، علت سفید شدن زودرس مو در جوانان زیر 25 سال را بررسی کرد. کمبود آهن، ویتامین B12 و کلسترول مفید HDL در شرکت کنندگانی که سفیدی زودرس مو داشتند، رایج بود.

ژنتیک

سفید شدن زودرس مو تا حد زیادی به ژنتیک مرتبط است. نژاد و قومیت نیز نقش دارند.

سفیدی زودرس مو در افراد سفید پوست می‌تواند از 20 سالگی شروع شود؛ در حالی که این سن برای زرد پوستان 25 سالگی و برای سیاه پوستان 30 سالگی است.

استرس اکسیداتیو

استرس اکسیداتیو در بدن، می‌تواند باعث سفید شدن زود هنگام مو شود. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که آنتی اکسیدان‌ها قدرت مقابله با اثرات مخرب رادیکال‌های آزاد را نداشته باشند. رادیکال‌های آزاد مولکول‌های ناپایداری هستند که به سلول‌ها آسیب رسانده و باعث پیری و بیماری می‌شوند.

استرس اکسیداتیو بیش از حد می‌تواند بیماری‌های مختلف، از جمله ویتیلیگو ایجاد کند. ویتیلیگو باعث مرگ سلولی رنگدانه‌ها می‌شود. در نتیجه، پوست و مو را سفید می‌کند.

بیماری

برخی از بیماری‌ها، مانند بیماری‌های خود ایمنی، خطر سفید شدن زودرس مو را افزایش می‌دهند. اختلال عملکرد تیروئید نیز می‌تواند در سفیدی مو نقش داشته باشد.

آلوپسی آره آتا، یک بیماری پوستی خود ایمنی است که باعث ریزش مو در پوست سر، صورت و سایر قسمت‌های بدن می‌شود. در این بیماری اگر موها دوباره رشد کنند، به رنگ سفید خواهند بود.

زندگی پر استرس و اضطراب

استرس شدید و مداوم می‌تواند منجر به سفید شدن زودرس مو شود. یک پژوهش علمی که در دانشگاه نیویورک انجام شد، نشان داد که یکی از عوارض استرس، تحلیل رفتن رنگ مو است.

سیگار کشیدن

احتمال سفید شدن زودرس موها قبل از 30 سالگی، در افراد سیگاری 2/5 برابر بیشتر است.

یک آزمایش که توسط آکادمی پوست آمریکا در سال 2015 انجام شد، نشان داد سیگار کشیدن می‌تواند موهای مردان جوان را زودتر سفید کند.

استفاده از رنگ مو و محصولات شیمیایی

رنگ مو و سایر محصولات شیمیایی مراقبت از مو، به سفیدی زودرس موها کمک می‌کنند. اما چرا مو سفید می شود؟ در واقع، بسیاری از این محصولات حاوی مواد شیمیایی مضری هستند که رنگدانه‌های تیره مو را کاهش می‌دهد.

هیدروژن پراکسید، که در بسیاری از رنگ موها وجود دارد، یکی از این مواد شیمیایی مضر است. استفاده بیش از حد از دکلره نیز می‌تواند موها را دچار سفیدی زودرس کند.

چگونه مو سفید می شود؟

موهای ما رنگ خود را از رنگدانه‌ای به نام ملانین می‌گیرند. نوع و مقدار ملانین، رنگ موی هر فرد را تعیین می‌کند. ملانین توسط سلول‌های ملانوسیت تولید می‌شود. این سلول‌ها درست بالای پاپیلای مو (قسمت پایین فولیکول مو) قرار دارند.

ملانوسیت‌ها، ملانین را به ساقه مو تزریق کرده و از این طریق، به آن رنگ می‌دهند. پس چرا مو سفید می شود؟ در واقع، تعداد سلول‌های ملانوسیت با بالا رفتن سن، کاهش می‌یابد. اگر سلول‌های ملانوسیت کمتر از حالت معمول باشند، تولید ملانین نیز کمتر می‌شود. در نتیجه، رنگ مو کم کم سفید می‌شود.

چگونه جلوی سفید شدن مو را بگیریم؟

اگر ژنتیک یا بالا رفتن سن علت سفید شدن مو باشد، هیچ چیز نمی‌تواند این روند را معکوس کند. اما رعایت نکات زیر می‌تواند در بازگرداندن رنگدانه‌های تیره به مو مؤثر باشد:

مصرف آنتی اکسیدان

تغذیه در جلوگیری از سفیدی مو نقش دارد. پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان، می‌تواند استرس اکسیداتیو بدن را کاهش دهد.

غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان عبارت‌اند از:

  • میوه‌ها و سبزیجات تازه
  • چای سبز
  • روغن زیتون
  • ماهی

تأمین ویتامین و مواد معدنی برای بدن

اگر احساس می‌کنید که کمبود ویتامین و مواد معدنی باعث سفیدی موهایتان شده است، لازم است این کمبود را برطرف کنید.

غذاهای دریایی، تخم مرغ و گوشت منبع ویتامین B12 هستند. شیر، ماهی و پنیر نیز سرشار از ویتامین D اند. می‌توانید از مکمل‌های مولتی ویتامین نیز استفاده کنید.

ترک سیگار

دود سیگار اثرات نامطلوبی بر بدن دارد. یکی از این اثرات، سفید شدن زودرس موها است. ترک سیگار می‌تواند از سفیدتر شدن موها جلوگیری کرده و حتی آنها را دوباره تیره کند.

طب سنتی

برخی از مواد طبیعی، با سفید شدن زودرس موها مقابله می‌کنند. مانند:

  • برگ کاری: مخلوط کردن برگ کاری با روغن مو و قرار دادن آن روی پوست سر، می‌تواند سفیدی موها را کاهش دهد.
  • چای سیاه: چای سیاه می‌تواند موها را تیره‌تر، درخشان‌تر و نرم‌تر کند. کافی است 3 تا 5 کیسه چای سیاه را در 2 فنجان آب جوش بخیسانید. سپس اجازه دهید خنک شود. بعد از خنک شدن چای، آن را روی موهای تمیز و نم‌دار خود بریزید. همچنین می‌توانید چای را با ماسک مو مخلوط کرده و به مدت 1 ساعت روی سر قرار دهید. سپس آبکشی کنید.
  • روغن نارگیل: یک روز در میان قبل از خواب، مقداری روغن نارگیل را روی موها و پوست سر خود ماساژ دهید. سپس کلاه بپوشید و بخوابید. صبح روز بعد، موهایتان را بشویید.
  • زنجبیل: هر روز 1 قاشق چای خوری زنجبیل تازه رنده شده را با 1 قاشق غذاخوری عسل ترکیب کرده و میل کنید.
  • پیاز: یک عدد پیاز را در مخلوط‌کن بریزید. سپس از صافی استفاده کنید تا فقط آب آن در ظرف باقی بماند. آب پیاز را دو بار در هفته، به پوست سر بمالید و بگذارید 30 دقیقه بماند. سپس موهایتان را با شامپو بشویید.
  • آب هویج: برخی افراد معتقدند که نوشیدن روزانه 1 لیوان آب هویج، می‌تواند با سفیدی مو مقابله کند.
  • رزماری: یک لیوان دردار را با رزماری خشک پر کنید. سپس روی آن روغن زیتون خالص بریزید. لیوان را به مدت 4 تا 6 هفته در مکانی آفتابی قرار دهید و هر چند روز یک بار آن را تکان دهید. بعد از 6 هفته می‌توانید از ترکیب رزماری و روغن زیتون، به عنوان روغن تقویت‌کننده مو استفاده کنید.

کلام آخر

اولین گام برای مقابله با سفیدی زودرس مو، این است که بدانید چرا مو سفید می شود. بعد از تشخیص علت سفیدی موهای خود، می‌توانید با استفاده از روش‌های ذکرشده در این مقاله، از سفیدتر شدن آنها جلوگیری کنید. حتی گاهی اوقات، می‌توان رنگ تیره را دوباره به موها برگرداند.

اگر در زمینه درمان سفیدی مو تجربه‌ای دارید که برای دیگران هم مفید است، می‌توانید آن را از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *