قرص کلاژن بهتر است یا پودر کلاژن؟

کلاژن با سهم 30 درصدی رایج‌ترین پروتئین در بدن انسان است. به‌عنوان یک پروتئین ساختاری، کلاژن خود بدن به استخوان‌ها، مفاصل، ماهیچه‌ها و تاندون‌ها کمک می‌کند. علاوه بر این، پوست و بافت همبند را خاصیت ارتجاعی نگه می‌دارد. تولید کلاژن خود بدن با افزایش سن کاهش می‌یابد. در نتیجه پوست به طور فزاینده‌ای چروک می‌شود و ماهیچه‌ها خاصیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهند. مطالعاتی وجود دارد که بهبود عمق چین‌وچروک و خاصیت ارتجاعی پوست را از طریق مصرف کلاژن (هیدرولیزات) نشان می‌دهد. سؤالی که ایجاد می‌شود این است که چه نوع کلاژنی مصرف کنیم؟ مکمل کلاژن به‌صورت پودر باشد یا قرص؟ در ادامه همراه ما باشید تا در این باره به طور کامل توضیح دهیم.

مکمل کلاژن چیست

کلاژن چیست؟

اول‌ از همه، مهم است که بدانید کلاژن چیست و انواع مختلفی از آن وجود دارد. کلاژن یک پروتئین ساختاری است، پروتئینی که در بدن به انواع مختلف وجود دارد، بسته به اینکه کلاژن در پوست، غضروف یا سایر بافت‌ها باشد. 28 نوع مختلف کلاژن از نظر بیوشیمیایی متمایز می‌شوند. پوست انسان عمدتاً از کلاژن نوع I تشکیل شده است، غضروف حاوی کلاژن نوع II است. سلول‌های بافتی مربوطه خودشان کلاژن مناسب را تولید می‌کنند.

مولکول‌های کلاژن عمدتاً از اسیدهای آمینه پرولین و گلیسین تشکیل شده است، این دو اسیدآمینه نیز ضروری نیستند، بنابراین لازم نیست از طریق غذا وارد بدن شوند، بلکه می‌توانند توسط خود بدن تولید شوند. در مکمل‌های غذایی مانند پودر کلاژن به‌ عنوان یک قاعده، کلاژن به‌عنوان یک کلاژن هیدرولیز محلول در آب استفاده می‌شود که از ضایعات کشتارگاهی مانند پوست یا استخوان خوک‌ها و گاوها به دست می‌آید. در طول هیدرولیز، کلاژن‌ها به قطعات کوچک‌تر، به‌اصطلاح پپتیدهای کلاژن، شکسته می‌شوند. اما پودر کلاژن با مواد افزودنی از ضایعات طیور و ماهی نیز در بازار وجود دارد.

مکمل‌های کلاژن چه‌کار می‌کنند؟

کلاژن تولید شده صنعتی به طور گسترده به‌خصوص در اینترنت تبلیغ می‌شود. به شکل پودر، کپسول، آمپول نوشیدنی یا کرم، باید کمبود کلاژن مربوط به سن را جبران کرده و جوانی را حفظ کند. سازندگان وعده پوست زیباتر، غضروف سالم و رباط‌ها و مفاصل قوی‌تر را می‌دهند. کلاژن موجود در کرم‌ها باید بتواند به لایه بالایی پوست (اپیدرم) نفوذ کند، در آنجا گسترش یابد و چین‌ و چروک‌ها را پر کند. با این‌ حال، کارشناسان این تأثیر را در درجه اول به آب موجود در کرم‌ها نسبت می‌دهند، زیرا کلاژنی که از بیرون تأمین می‌شود به جایی که واقعاً موردنیاز است نمی‌رسد. مکمل کلاژن نیز باید بتواند چین‌ و چروک‌ها را از داخل جبران کند. در واقع، مطالعاتی وجود دارد که میزان جذب کلاژن را در بدن اندازه‌ گیری کرده است. اما این بدان معنا نیست که یک اثر قابل‌ توجه و ملموس به دست می‌آید.

پودر کلاژن

پودر یا کپسول کلاژن؟

گفته می‌شود که کلاژن به شکل پودر یا کپسول، چین‌ و چروک‌ها را کاهش می‌دهد و همچنین مفاصل، استخوان‌ها، غضروف‌ها و ماهیچه‌ها را سالم‌تر می‌کند. برخی از تولیدکنندگان تبلیغ می‌کنند که کلاژن آنها باید آنقدر شبیه به کلاژن انسان باشد که بدن بتواند مستقیماً آن را ترکیب کند. از ضایعات کشتارگاهی مانند پوست گوشت خوک، پوست مرغ و ماهی باقی‌مانده به دست می‌آید.

در واقع، مطالعات نشان می‌دهد که این کلاژن کنسرو شده به استخوان‌ها و مفاصل می‌رسد، البته در اجزای جداگانه‌اش. به عبارتی بدن کلاژن را به اسیدهای آمینه گلیسین، پرولین و هیدروکسی‌پرولین تجزیه می‌کند که سپس می‌تواند کلاژن خود را تولید کند. اما اینکه آیا این واقعاً اتفاق می‌افتد یا نه کاملاً نامشخص است. این جمله که بدن کلاژن خورده شده را مستقیماً در ماهیچه‌ها، تاندون‌ها و مفاصل می‌سازد، درست نیست.

مصرف طولانی‌مدت کلاژن توصیه نمی‌شود!

بنابراین، کارشناسان این بیانیه را که چنین پودر کلاژنی می‌تواند مشکلات مفصلی را بهبود بخشد یا از آن جلوگیری کند، قابل‌قبول نمی‌دانند. از آنجایی که این مکمل‌های غذایی هستند، تولیدکنندگان مجبور نیستند اثربخشی خود را در مطالعات ثابت کنند. علاوه بر این، هیچ تجربه طولانی‌مدت و هیچ مطالعه‌ای در مورد عواقب احتمالی مصرف بیش از حد وجود ندارد؛ بنابراین استفاده طولانی‌مدت تا کنون توصیه نمی‌شود.

اسیدهای آمینه مهم نیز در بسیاری از غذاها یافت می‌شود!

اسیدهای آمینه مورد نیاز برای تولید کلاژن نه‌تنها در پودرهای گران‌قیمت، بلکه در بسیاری از غذاها نیز یافت می‌شود: گلیسین در گوشت گاو و ماهی قزل‌آلا، بلکه در سویا، نخودفرنگی، عدس، تکه جو دو سر، تخم کدوتنبل، برنج، بادام‌زمینی و جوانه گندم نیز یافت می‌شود. مثلاً؛ عدس و توفو پرولین تولید می‌کنند. هیدروکسی پرولین در غذاهای گیاهی یافت نمی‌شود، بلکه در آبگوشت استخوان و ژلاتین یافت می‌شود. بااین‌حال، بدن می‌تواند خود آن را از پرولین تولید کند. برای این کار او به ویتامین C به‌عنوان کوآنزیم نیاز دارد. ویتامین C نیز مانند مس، روی و سایر عناصر کمیاب برای تولید کلاژن مورد نیاز است. درحالی‌که این ریزمغذی‌ها معمولاً در پودرها کمبود دارند، یک رژیم غذایی متعادل تضمین می‌کند که آنها تأمین شوند.

Stethoscope

معرفی پزشکان و کلینیک ها

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *