آزلائیک اسید ترکیبی است که به طور طبیعی در گندم و جو یافت میشود و فواید درمانی زیادی برای پوست دارد. این اسید میتواند به درمان آکنه، جای جوش، لک و روزاسه کمک کند؛ زیرا خاصیت ضد التهابی داشته و همچنین مانع تولید رنگدانههای غیرطبیعی در پوست میشود. بعلاوه، آزلاییک اسید میتواند از بیشتر شدن جوش و آکنه جلوگیری کند؛ چرا که قابلیت پاکسازی منافذ پوست و از بین بردن باکتریهای جوشزا را نیز دارد.
در این مقاله از مجله زیبا بمان به بررسی فواید، عوارض و نحوه مصرف آزلائیک اسید برای پوست میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
فهرست مقالات
خواص و فواید آزلائیک اسید برای پوست چیست؟
همانطور که گفتیم، آزلائیک اسید فواید و خواص درمانی بینظیری برای پوست دارد. از جمله:
کاهش جوش و آکنه
آزلائیک اسید میتواند منافذ پوست را از باکتریهای مولد جوش پاکسازی کند. در نتیجه، دیگر باکتری مضری وجود نخواهد داشت که پوست را دچار التهاب کند و جوشهای چرکی را به وجود بیاورد.
از دیگر عملکردهای آزلاییک اسید میتوان به کاهش التهاب اشاره کرد. این ویژگی باعث میشود تا قرمزی جوشهایتان کمتر شده و زودتر بهبود بیابند. این اسید همچنین احتمال ماندن جای جوش روی پوست را به حداقل میرساند.
از بین بردن یا کمرنگ کردن جای جوش
آزلائیک اسید علاوه بر اینکه از بیشتر شدن جوش و آکنه جلوگیری میکند، بلکه جای جوش را نیز از بین میبرد یا حداقل کمرنگ میکند. این اسید گردش سلول را افزایش میدهد؛ به این معنا که سلولهای پیر و فرسوده زودتر از بین میروند. در نتیجه، نوعی جوانسازی سلول صورت میگیرد که پیامد آن کمرنگتر شدن جای جوش است.
آزلائیک اسید همچنین سنتز ملانین (تولید رنگدانه تیره) را کاهش داده و از این رو، از ماندن جای جوش به صورت لک روی پوست جلوگیری میکند.
درمان لک های پوستی
یکی از فواید بینظیر آزلائیک اسید برای پوست این است که از تغییر رنگ سلولهای پوستی جلوگیری میکند. همانطور که گفتیم، این اسید قادر است تولید رنگدانه تیره ملانین را به حداقل برساند. در نتیجه، لکهای قدیمی کمرنگتر شده و از بروز لکهای جدید پیشگیری خواهد شد.
روشن کردن پوست
از آنجایی که آزلائیک اسید قادر است لکها را از بین ببرد و مانع تولید رنگدانههای تیره شود، باعث صافتر و روشنتر شدن رنگ پوست میشود. مطالعات نشان داده است که استفاده موضعی از آزلائیک اسید در آن نواحی از بدن که بر اثر افزایش تولید ملانین تیره شدهاند میتواند رنگ پوست را سفیدتر کند.
درمان روزاسه
یکی از برجستهترین خواص آزلائیک اسید برای پوست این است که میتواند با التهاب مبارزه کند. به همین دلیل است که این اسید به عنوان درمانی موثر برای تسکین علائم روزاسه شناخته میشود. اگر از آزلاییک اسید به طور مداوم استفاده شود، میتواند تورم و قرمزی رگهای خونی سطح پوست را تا حد زیادی کاهش دهد.
عوارض آزلائیک اسید برای پوست چیست؟
استفاده از آزلائیک اسید نیز مانند همه داروهای موضعی دیگر ممکن است یک سری عوارض جانبی به همراه داشته باشد. این موارد عبارتاند از:
- سوزش یا سوزن سوزن شدن پوست
- پوسته پوسته شدن پوست
- خشکی پوست
- قرمزی پوست
- حساستر شدن پوست نسبت به نور خورشید (حتماً باید از ضد آفتاب استفاده شود)
عوارض جانبی جدیتر و نادرتر مصرف این اسید نیز شامل موارد زیر است:
- ایجاد شدن تاول
- تحریک و تورم
- احساس درد در مفصل
- کهیر زدن
- خارش
- تب
- دشواری در تنفس
اگر هرکدام از این عوارض جانبی را تجربه کردید، استفاده از آزلائیک اسید را متوقف کنید و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
نحوه استفاده از آزلاییک اسید برای درمان مشکلات پوست چگونه است؟
استفاده از آزلائیک اسید ممکن است برای همه مناسب نباشد. اثربخشی درمان به موارد زیر بستگی دارد:
- علائم
- نوع پوست
- انتظارات فرد از درمان
از آنجایی که اثربخشی آزلائیک اسید آهسته صورت میگیرد و زمانبر است، معمولاً به طور همزمان با سایر ترکیبات موثر درمانی (به خصوص برای برطرف کردن جوش) مورد استفاده قرار میگیرد. طبق تحقیقات، آزلائیک اسید میتواند به اندازه بنزوئیل پراکسید و ترتینوئین (Retin-A) برای درمان جوش و آکنه موثر باشد.
همچنین جالب است بدانید که آزلاییک اسید ملایمتر از انواع آلفا هیدروکسی اسیدها، گلیکولیک اسید و سالیسیلیک اسید است. این ملایمت باعث شده است تا این اسید برای کسانی که پوستی مختلط یا چرب دارند بسیار مناسب باشد. اما در صورتی که پوست خیلی حساسی دارید، توصیه میکنیم از محصولات حاوی آزلائیک اسید استفاده نکنید. چرا که امکان تحریک پوست وجود خواهد داشت.
آزلائیک اسید را میتوان به صورت ژل، فوم، پماد یا کرم طبق مراحل زیر استفاده کرد:
- ناحیه مد نظر از پوست را به طور کامل با آب گرم بشویید و خشک کنید. میتوانید برای اطمینان از تمیز بودن ناحیه، از ژل شستشو یا صابون ملایم استفاده کنید. توجه داشته باشید که صابون یا پاک کنندهای که از آن برای شستشوی پوست کمک میگیرید باید فاقد عطر باشد و لایه بردار نباشد.
- در گام بعدی، دستان خود را نیز بشویید.
- اکنون مقدار کمی از آزلائیک اسید را به ناحیه مورد نظر بمالید.
- ناحیه را با آزلائیک اسید ماساژ دهید و بگذارید کاملا خشک شود.
پس از خشک شدن آزلاییک اسید میتوانید از لوازم آرایشی روی پوست استفاده کنید. همچنین نیازی به پوشاندن یا پانسمان ناحیه نیست. معمولاً افراد باید دو بار در روز از آزلائیک اسید برای درمان ناحیه مورد نظر از پوست استفاده کنند؛ اما تعداد دقیق این دفعات باید توسط پزشک تعیین شود.
دیدگاه کاربران